Ανάκτορα Τατοΐου
 1. Προϊστορία (-1100 π.Χ.) 2. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ) 3. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ) 4. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ) 5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ) 6. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.) 7. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453) 8. Οθωμανική εποχή (1453- 1821) 9. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )


  1884 Έναρξη κατασκευής

  1889 Εγκαινιάστηκε

  1892 Περατώθηκε το Υπασπιστήριο

Τι βλέπω;

Το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοϊου αποτελείται από 4 ενότητες: την ανακτορική, τη διοικητική, τη γεωτροφική- οικιστική και τους βασιλικούς τάφους. Είναι οργανωμένο και κατασκευασμένο στα πρότυπα του αγγλικού νεογοτθικού ρυθμού και βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Πάρνηθα. Τα ανάκτορα μαζί με το δάσος του Τατοϊου καταλαμβάνουν μια έκταση περίπου 42.000 στρεμμάτων. Το βασικό ανάκτορο, έργο του Σ. Μπούκη, είναι αντίγραφο μιας έπαυλης (Ferme) του ανακτόρου Πέτερχοφ, στην οποία κατοικούσε ο τσάρος Αλέξανδρος Α΄, θείος της βασίλισσας Όλγας. Το χάλκινο γλυπτό μπροστά από το κτίριο (αγορά της βασίλισσας Όλγας από τη Ρωσία) είναι ο "Κοζάκος κυνηγός" (Ι.Ι. Λανσεράι, 1848-1886). Τα ανάκτορα διαθέτουν άλλα 30 κτίρια (οινοποιεία, κατοικίες, βουστάσια, στρατώνες, ξενοδοχείο κ.α.). Ξεχωρίζουν τα μαγειρεία για την άριστη εσωτερική τους διαρρύθμιση και για το ότι συνδέονται υπογείως με το παλάτι. Ακριβώς δίπλα τους υπάρχει και πολεμικό καταφύγιο. Επίσης, ξεχωρίζει και το Υπασπιστήριο, αντίγραφο μιας βίλλας στο Bernstorf της Δανίας, έργο του ίδιου αρχιτέκτονα. Τέλος, σαν πάρκο πλέον το Τατόι, προσφέρεται για ατελείωτους περιπάτους και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα συνδέεται με τη φύση και την ευεξία.

Τι δε βλέπω;

Το Τατόι ήταν η θερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας. Στο μεσοπόλεμο -οπότε δεν υπήρχε βασιλεία- έμενε ο αρχηγός του κράτους, αλλά αργότερα, στην παλινόρθωση, έγιναν μετατροπές και για χειμερινή διαμονή της βασιλικής οικογένειας. Στο μεταξύ, σφραγίστηκε από τους Γερμανούς και λεηλατήθηκε κατά τον εμφύλιο πόλεμο. Όσον αφορά το δάσος, είναι καταφύγιο άγριας ζωής. Η χαλεπίου πεύκη είναι πολύ σημαντική για το οικοσύστημα και ειδικότερα για την ανάπτυξη της ελάτης, η οποία βρίσκεται σε ανώτερo υψόμετρο του όρους Πάρνηθα. Όπως έχει πει και ο Κ. Δοξιάδης (χ.α.),  "Το Τατόι αποτελεί φραγμό μεταξύ της οικοδομικής εξάπλωσης της πόλης και των προστατευόμενων ορεινών όγκων της Πάρνηθας" Σήμερα, το πάρκο και τα κτίρια βρίσκονται σε κακή κατάσταση, αλλά έχουν ξεκινήσει δράσεις και προσπάθειες συνολικής ανάπλασης.

Βιβλιογραφία

Φίλοι Κτήματος Τατοϊου, (2012), Κτίρια και εγκαταστάσεις, Περιβάλλον
http://www.tatoi.org/?page_id=71
Τελευταία επίσκεψη 21/11/2013