Αρχαία Αγορά
 1. Προϊστορία (-1100 π.Χ.) 2. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ) 3. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ) 4. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ) 5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ) 6. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.) 7. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453) 8. Οθωμανική εποχή (1453- 1821) 9. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )


  1931 Ξεκίνησαν οι ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και συνεχίζονται ακόμη.

Τι βλέπω;

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Αγοράς είναι η καρδιά της αρχαίας πόλης, η σημαντικότερη περιοχή της αρχαίας Αθήνας. Η κεντρική είσοδος βρίσκεται επί της οδού Αδριανού. Επισκεπτόμενος κάποιος το χώρο είναι πιθανό να νιώσει μια σύγχυση ως προς το ποια κτίρια υπάρχουν ή προϋπήρχαν και ποια ήταν τα όρια και η θέση πολλών εξ' αυτών. Για το λόγο αυτό γίνεται μια αναλυτική καταγραφή και περιγραφή αυτών στην παρούσα ιστοσελίδα, στοχεύοντας να ξεδιαλύνει το τοπίο. Το βέβαιο είναι ότι στο χώρο αυτό υπάρχουν "αποτυπώματα" πολλών ιστορικών φάσεων. Πέραν των αρχαιοτήτων, η ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Αγοράς προσφέρει έναν μοναδικό περίπατο μέσα στο αττικό πράσινο, ειδικότερα στα μονοπάτια κάτω από τον Άρειο Πάγο, κάνοντας επισκέπτες και κατοίκους να ξεχάσουν ότι βρίσκονται σε μια πολύβουη πόλη. 

Τι δε βλέπω;

Από το 3000 π.Χ. περίπου ως το 600 π.Χ. στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς υπήρχαν κυρίως σπίτια και τάφοι. Από το 600 π.Χ. περίπου, εποχή του Σόλωνα και των πρώτων δημοκρατικών νόμων, η περιοχή αλλάζει ρόλο και μορφή. Από οικιστικό αποκτά διοικητικό. Η ποικιλία δραστηριοτήτων ήταν τεράστια. Η αγορά, τα δημόσια κτίρια, οι κοινωνικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις, το εμπόριο, οι θεατρικοί αγώνες (πριν κατασκευαστεί το θέατρο του Διονύσου) ήταν μερικές από τις δραστηριότητες αυτές. Αυτόν το χαρακτήρα κράτησε η περιοχή ως τον 5ο αι. μ.Χ. Στο μεσοδιάστημα αυτό γνώρισε καταστροφές, ακμή και παρακμή. Παρά τα πάνω από 400 νεώτερα οικήματα που κατεδαφίστηκαν και τα 122 στρέμματα που έχουν ήδη ανασκαφεί, οι αρχαιολόγοι μας διαβεβαιώνουν ότι κάτω από τα νεώτερα κτίρια της περιοχής υπάρχουν πολλές ακόμα "εκπλήξεις".

Βιβλιογραφία

Αντωνόπουλος Θ., (2014), Η Αρχαία Αγορά, ο ομφαλός της αρχαίας Αθήνας, Αθήνα, Ιστορία μιας πόλης, Lifo, μέρος 2ο
 
Γιοχάλας Θ., Καφετζάκη Τ., (2013), Αθήνα, Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
 
Φωκά Ι., Βαλαβάνης Π., (1994), Περίπατοι στην Αθήνα και την Αττική, τόποι, θεοί, μνημεία, Κέδρος