FAQ
Είναι η Αθήνα ασφαλής πόλη;
Η Αθήνα δεν είναι ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο ασφαλής από άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις. Θα ήταν ανειλικρινές να πούμε ότι δεν είναι ορατά τα σημάδια της οικονομικής κρίσης σε ορισμένα σημεία της Αθήνας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έρχονται επισκέπτες ή δεν περνούν καλά. Συνήθως ο κόσμος διαδηλώνει σε συγκεκριμένα σημεία του κέντρου και αν συμβαίνουν επεισόδια, αυτά περιορίζονται στις περιοχές μεταξύ Συντάγματος και Ομόνοιας. Δεν καταστρέφεται ολόκληρη η πόλη, όπως συνήθιζαν να αναπαράγουν τα media.
Πόσο μακριά είναι η Θεσσαλονίκη από την Αθήνα;
Λίγο παραπάνω από 500 χμ. Απέχει 40 λεπτά με το αεροπλάνο, 5 ώρες με το αυτοκίνητο και 4,5 ώρες με το τρένο (intercity express)
Πόσες μέρες χρειάζεται κανείς για να δει την κάθε πόλη;
Αν λάβουμε υπόψη ότι κάποιος αφιερώνει αρκετό χρόνο για περιήγηση κάθε μέρα (περίπου 6 ώρες), χρειάζεται 2-3 μέρες για το κέντρο της Θεσσαλονίκης και 5-6 αν αποφασίσει να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα και το νομό. Όσο για την Αθήνα, κάποιος χρειάζεται τουλάχιστον 4-5 μέρες για το κέντρο, 8-9 μέρες για το σύνολο του λεκανοπεδίου και 12-13 μέρες αν συμπεριλάβει στο πρόγραμμα και το νομό Αττικής συνολικά. Αυτές οι εκτιμήσεις δε λαμβάνουν υπόψη την περίπτωση που κάποιος συμμετέχει σε κάποια επαγγελματική ξενάγηση, αλλά κυκλοφορεί στην πόλη σύμφωνα με το πρόγραμμα του και επισκέπτεται τα σημαντικότερα μνημεία/ μέρη. Για να δει και να βιώσει κανείς όλα τα μυστικά και τα αριστουργήματα της κάθε πόλης, χρειάζεται πιθανότατα μήνες.
Μιλούν οι Έλληνες αγγλικά;
Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών ναι, ειδικότερα οι νέοι. Πολλοί απ’ αυτούς μιλούν και άλλες γλώσσες όπως Γαλλικά, Ισπανικά ή Γερμανικά. Ακόμη και αν κάποιος δεν είναι δεινός ομιλητής, θα καταφέρετε να καταλάβετε ο ένας τον άλλον.
Είναι αυτές οι δυο πόλεις ακριβές;
Όπως στις περισσότερες πόλεις, υπάρχουν περιοχές αρκετά ακριβές με ακριβά εστιατόρια και καταστήματα και άλλες με χαμηλότερες τιμές.
Γιατί χρειάζομαι αυτή τη σελίδα/ εφαρμογή;
Σε βοηθά να κατασκευάσεις ένα ημερήσιο πρόγραμμα για το πού να πας και τι να δεις σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες σου. Επιπλέον, σκοπός της είναι να σε κάνει να νιώθεις σαν ντόπιος κατά την παραμονή σου και όχι σαν κάποιον που για να ανακαλύψει την πόλη, θα χρειαστεί μήνες.
Πώς πηγαίνω από το αεροδρόμιο, στο κέντρο της Αθήνας, στο λιμάνι του Πειραιά, στο κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό (ΟΣΕ) και τον κεντρικό σταθμό υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ);
Επιλογές για Αεροδρόμιο- Σύνταγμα:
- Μετρό, γραμμή 3 (μπλε γραμμή από το αεροδρόμιο προς Δημοτικό Θέατρο)
- Προαστιακό από το αεροδρόμιο, αλλάζεις στη Δουκίσσης Πλακεντίας και παίρνεις τη γραμμή 3 του μετρό (μπλε γραμμή) προς Δημοτικό Θέατρο.
- Λεωφορειακή γραμμή Χ95. Είναι 24ωρη και έχει ανταπόκριση με τις γραμμές 2 και 3 του μετρό.
Επιλογές για Αεροδρόμιο- περιοχή Ομόνοιας ή Μοναστηρακίου:
- Προαστιακό από το αεροδρόμιο, αλλάζεις στη Νερατζιώτισσα και παίρνεις τη γραμμή 1 (πράσινη γραμμή) προς Πειραιά.
- Μετρό γραμμή 3 (μπλε γραμμή από αεροδρόμιο προς Δημοτικό Θέατρο) ή τη λεωφορειακή γραμμή Χ95, αλλάζεις στο Σύνταγμα για τη γραμμή 2 (κόκκινη γραμμή) αν θες να πας στην περιοχή της Ομόνοιας ή κατεβαίνεις στο σταθμό Μοναστηράκι της γραμμής 3, αν θες να πας στην περιοχή του Μοναστηρακίου.
Αεροδρόμιο- σταθμοί ΚΤΕΛ:
- Λεωφορειακή γραμμή X93
Επιλογές για αεροδρόμιο- λιμάνι Πειραιά:
- Προαστιακό από το αεροδρόμιο για Πειραιά.
- Προαστιακό από το αεροδρόμιο, αλλάζεις στη Νερατζιώτισσα και παίρνεις τη γραμμή 1 του μετρό (πράσινη γραμμή) προς Πειραιά.
- Λεωφορειακή γραμμή X96.
Επιλογές για αεροδρόμιο- κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός (ΟΣΕ):
- Προαστιακό από το αεροδρόμιο για Πειραιά και κατεβαίνεις στη στάση «Αθήνα».
- Γραμμή 3 του μετρό (μπλε γραμμή από αεροδρόμιο προς Δημοτικό Θέατρο) ή τη λεωφορειακή γραμμή Χ95, αλλάζεις στο Σύνταγμα για τη γραμμή 2 του μετρό (κόκκινη γραμμή) και κατεβαίνεις στη στάση «Σταθμός Λαρίσης»
- Προαστιακό από το αεροδρόμιο, αλλάζεις στη Νερατζιώτισσα και παίρνεις τη γραμμή 1 του μετρό (πράσινη γραμμή) προς Πειραιά. Μετά, αλλάζεις για τη γραμμή 2 του μετρό στο σταθμό Αττική, με κατεύθυνση Ελληνικό και κατεβαίνεις στη στάση «Σταθμός Λαρίσης».
Πώς πηγαίνω από το αεροδρόμιο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το λιμάνι, τους σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ) και τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό (ΟΣΕ);
Με τη λεωφοριακή γραμμή 01Χ για το κέντρο, το λιμάνι, τον κεντρικό σταθμό υπεραστικών λεωφορείων «Μακεδονία» και τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό.
Με τη λεωφορειακή γραμμή 01Χ, αλλάζεις στη στάση 25η Μαρτίου για το λεωφορείο 45, 45Α ή 45Β για το σταθμό υπεραστικών λεωφορείων Χαλκιδικής.
Μπορώ να φωτογραφήσω ό,τι θέλω;
Μπορείς να φωτογραφήσεις ό,τι θέλεις, εκτός από χώρους με ειδική σήμανση που το απαγορεύει. Αυτοί οι χώροι είναι συνήθως στρατιωτικοί χώροι. Θεωρητικά, οι πρεσβείες απαγορεύεται να φωτογραφίζονται, παρόλο που δεν υπάρχουν ξεκάθαρες σημάνσεις. Το θέμα αυτό είναι λίγο διφορούμενο. Επιπλέον, μπορείς να φωτογραφήσεις το εσωτερικό των μουσείων και εκθέματα, με την προϋπόθεση ότι δε θα χρησιμοποιείς φλας και οι φωτογραφίες δεν είναι για εμπορική χρήση.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μετακινηθώ στην πόλη;
Όσον αφορά το κέντρο της Αθήνας, ο καλύτερος τρόπος είναι πεζή, επειδή μπορείς να δεις πιο εύκολα τα αξιοθέατα. Ωστόσο, υπάρχει ένα ικανοποιητικό δίκτυο συγκοινωνιών, όπως μετρό, λεωφορεία, τρόλεϋ και τραμ. Το κέντρο της Θεσσαλονίκης σίγουρα καλύτερα να το δεις πεζή, διότι είναι πιο «περιορισμένο» κι έχει πολλά πράγματα να δεις. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα λεωφορεία τα οποία καλύπτουν όλη την πόλη κι έχουν συχνά δρομολόγια.
Το Λεκανοπέδιο εν μέρει καλύπτεται από μετρό και τραμ, αλλά τα λεωφορεία και τα τρόλεϋ διεισδύουν περισσότερο στις γειτονιές της πόλης. Το ταξί ή η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι επίσης μια καλή επιλογή. Η ευρύτερη Θεσσαλονίκη είναι μικρότερη σε έκταση σε σχέση με την Αθήνα και μπορεί να περπατηθεί, αλλά αυτό μπορεί να είναι αρκετά κουραστικό. Έτσι, η χρήση λεωφορείου είναι η καλύτερη επιλογή για τις μετακινήσεις στην πόλη.
Η Αττική και ο νομός Θεσσαλονίκης είναι περιοχές με πολλά διάσπαρτα σημεία ενδιαφέροντος. Υπάρχουν λεωφορεία ΚΤΕΛ από το κέντρο της Αθήνας (Πεδίον του Άρεως) και από την ανατολική και τη δυτική Θεσσαλονίκη, ο Προαστιακός σιδηρόδρομος ή ακόμη και λεωφορεία του μητροπολιτικού δικτύου, τα οποία προσεγγίζουν αυτές τις περιοχές. Παρόλα αυτά, η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι η δική μας πρόταση.
Ποια είναι τα ωράρια των συγκοινωνιών;
Για Αθήνα:
Μετρό Γραμμή 1: 5.00- 24.00
Μετρό Γραμμές 2 και 3: 5.30- 24.00, Παρασκευές και Σάββατα 5.30- 2.00
Τραμ: 5.25- 24.00, μεταξύ 2.00 και 3.00 Παρασκευές και Σάββατα
Προαστιακός (Πειραιάς- Κιάτο): 6.17- 22.17
Προαστιακός (Κιάτο- Πειραιάς): 4.59- 21.59
Προαστιακός (Αθήνα [Στ. Λαρίσης]- Κιάτο): 5.36- 22.36
Προαστιακός (Κιάτο- Αθήνα [Στ. Λαρίσης]): 4.59- 21.59
Προαστιακός (Αεροδρόμιο- Πειραιάς): 6.09- 22.09
Προαστιακός (Πειραιάς- Αεροδρόμιο): 4.44- 20.44
Προαστιακός (Αεροδρόμιο- Αθήνα [Στ. Λαρίσης]): 5.52- 22.50
Προαστιακός (Αθήνα [Στ. Λαρίσης]- Αεροδρόμιο): 4.30- 21.03
Προαστιακός (Αθήνα [Στ. Λαρίσης]- Χαλκίδα): 4.51-21.51
Λεωφορεία, Τρόλεϋ: 5.00- 24.00
Νυχτερινά Λεωφορεία και Τρόλεϋ: 790 (Περιστέρι- Γλυφάδα), X14 (Σύνταγμα- Κηφισιά, μέσω Κηφισίας.), 040 (Πειραιάς- Σύνταγμα), 11 (Άνω Πατήσια- Ν. Ελβετία), 500 (Πειραιάς- Κηφισιά)
Για Θεσσαλονίκη:
Λεωφορεία: Ξεκινούν στις 5.30 και σταματούν μεταξύ 23.30 και 00.45, αναλόγως τη λεωφορειακή γραμμή.
Νυχτερινό Λεωφορείο: 01Ν (ΚΤΕΛ- Αεροδρόμιο)
Πότε είναι ανοιχτά τα καταστήματα;
Τα καταστήματα στην Αθήνα είναι ανοιχτά: Δευτέρα και Τετάρτη 9.00- 15.00, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 9.00-14.00 και 17.00-21.00, Σάββατο 9.00-15.00 (τα περισσότερα καταστήματα στην Ερμού κλείνουν στις 17.00). Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα είναι καθημερινά ανοιχτά από τις 9.00 έως τις 21.00 και τα Σάββατα μέχρι τις 20.00. Την Κυριακή τα καταστήματα είναι κλειστά εκτός από συγκεκριμένες Κυριακές του χρόνου, στις οποίες πολλά καταστήματα ανοίγουν προαιρετικά.
Στη Θεσσαλονίκη: Δευτέρα 12.00- 20.00, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00-20.00, Σάββατο 10.00- 17.00. Την Κυριακή ομοίως με την Αθήνα.
Που συχνάζει η νεολαία;
Στην Αθήνα η νεολαία πηγαίνει κυρίως στο κέντρο. Ειδικότερα οι περιοχές του Γκαζιού, τα Εξάρχεια και η Πανόρμου είναι περιοχές στις οποίες κυριαρχούν οι φοιτητές, αν και πολλά μέρη του κέντρου είναι εστίες διασκέδασης. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά clubs δίπλα στη θάλασσα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως από το Ελληνικό έως τη Γλυφάδα. Άλλες γειτονιές της ευρύτερης Αθήνας, οι οποίες προσελκύουν νεολαία είναι το Χαλάνδρι στα βόρεια προάστια, το Περιστέρι στα δυτικά και η Φρεαττύδα στον Πειραιά.
Στη Θεσσαλονίκη, η καρδιά της διασκέδασης της νεολαίας και των φοιτητών βρίσκεται στο κέντρο, κυρίως στη Λεωφόρο Νίκης, στα Λαδάδικα και στα πέριξ αυτών. Επιπρόσθετα, πολλοί επισκέπτονται τα clubs ή τα μπουζούκια στην περιοχή του αεροδρομίου.
Τι χρειάζομαι για τις περιηγήσεις μου;
Αρχικά χρειάζεσαι άνετα παπούτσια που δε γλιστράνε (σπορ παπούτσια είναι η πρότασή μας), επειδή σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους ή πεζοδρόμους υπάρχουν σημεία ολισθηρά και σημεία ανώμαλα. Επίσης, μπορεί να περπατάς για ώρες. Εάν επισκεφθείς την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, χρειάζεσαι οπωσδήποτε αντηλιακό, καπέλο και νερό κατά τη διάρκεια της περιήγησής σου, διότι συχνά οι θερμοκρασία ξεπερνάει τους 30C.
Πως είναι ο καιρός στην Αθήνα;
Μέση ανώτερη: 33,7C (Αύγουστος)
Μέση κατώτερη: 6,8C (Ιανουάριος και Φεβρουάριος)
Μέγιστος μέσος όρος ημερών υετού: 12,6 (Ιανουάριος)
Ελάχιστος μέσος όρος ημερών υετού: 1,7 (Αύγουστος)
Υγρασία % (υψηλότερη): 71,9 (Νοέμβριος)
Υγρασία % (χαμηλότερη): 47,6 (Αύγουστος)
Χιονοπτώσεις: Σπάνιες, μία ή δύο φορές το χρόνο
Ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας: 48C (Τατόι και Ελευσίνα,)
Ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας: -13C (Πάρνηθα) και -10C (κέντρο Αθήνας)
Πως είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη;
Μέση ανώτερη: 31,5C (Ιούλιος)
Μέση κατώτερη: 1,3C (Ιανουάριος)
Μέγιστος μέσος όρος ημερών υετού: 12,5 (Δεκέμβριος)
Ελάχιστος μέσος όρος ημερών υετού: 4,7 (Αύγουστος)
Υγρασία % (υψηλότερη): 78 (Δεκέμβριος)
Υγρασία % (χαμηλότερη): 53,2 (Ιούλιος)
Χιονοπτώσεις: σπάνιες, μερικές μέρες το χρόνο
Ομίχλη: 193 μέρες το χρόνο κατά μέσο όρο
Ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας: 42C (περιοχή Μίκρας)
Ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας: -14C (περιοχή Μίκρας)
Ποιές είναι οι τιμές εισιτηρίων για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα;
Εισιτήρια* | Κανονικό
(ευρώ) |
Φοιτητικό/
μειωμένο (euro) |
Διάρκεια |
– Ενιαίο – Διπλό ενιαίο – Πενταπλό ενιαίο – 10+1 εισιτήρια |
1.20 2.30 5.70 12 |
0.50 1.00 2.50 5 |
90 90 90 90 |
– Ημερήσιο (εκτός αεροδρομίου) | 4.10 | 4.10 | 24ωρο |
– Τριήμερο τουριστικό | 20 | 20 | 3 x 24ωρο |
– Πενθήμερο τουριστικο (εκτός αεροδρομίου και λεωφορειακών γραμμών αεροδρομίου) | 8.20 | 8.20 | 5 x 24ωρο |
– Λεωφορείο για αεροδρόμιο | 5.50 | 2.70 | Μονή διαδρομή |
– Μετρό για αεροδρόμιο | 9 | 4.50 | Μονή διαδρομή |
– Μετρό για αεροδρόμιο με επιστροφή | 16 | 16 | 2 επικυρώσεις |
– Αεροδρόμιο για Παλλήνη, Κάντζα, Κορωπί με μετρό | 5.50 | 2.70 | 90΄ |
Κάρτες* | Κανονικό (ευρώ) | Φοιτητικό/ μισό (ευρώ) |
– Μηνιαία για όλα τα μέσα (εκτός αεροδρομίου) | 27 | 13,5 |
– Μηνιαία για όλα τα μέσα | 45 | 22,5 |
– 3μηνιαία για όλα τα μέσα (εκτός αεροδρομίου) | 78 | 39 |
– 3μηνιαία για όλα τα μέσα | 129 | 64,5 |
– 6μηνιαία για όλα τα μέσα (εκτός αεροδρομίου) | 155 | 77,5 |
– 6μηνιαία για όλα τα μέσα | 228 | 144 |
– Ετήσια για όλα τα μέσα (εκτός αεροδρομίου) | 300 | 150 |
– Ετήσια για όλα τα μέσα | 446 | 223 |
* Ισχύουν έως Βάρκιζα, Κορωπί και Μαγούλα
* Μειωμένες τιμές ισχύουν για άτομα 7-12 ετών και άνω των 65 ετών με επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου
* Τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ Αττικής, το Χ80 και τα υπεραστικά έχουν διαφορετικές χρεώσεις.
* Ο Προαστιακός από Μαγούλα έως Κιάτο έχει διαφορετικές χρεώσεις.
Ποιές είναι οι τιμές εισιτηρίων για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη;
Εισιτήρια * | Κανονικό (ευρώ) | Φοιτητικό/ μισό (ευρώ) | Διάρκεια |
– 1 διαδρομή (1 λεωφορείο) | 0,90 | 0,45 | Μονή διαδρομή |
– Ενιαίο (2 λεωφορεία) | 1.10 | 0,55 | 70΄ |
– Ενιαίο (3 λεωφορεία) | 1.30 | 0,70 | 90΄ |
– Ενιαίο (4 λεωφορεία) | 1,80 | 0,90 | 120΄ |
– Γραμμές 50 (πολιτιστική), 01X, 01N (αεροδρομίου) | 1,80 | 0,90 | Μονή διαδρομή |
Κάρτες* | Κανονικό (ευρώ) | Φοιτητικό/ μισό (ευρώ) |
– Μηνιαία | 27 | 13,5 |
– Τριμηνιαία (Ιανουάριο έως Οκτώβριο) | 75,60 | 38 |
– Εξαμηνιαία (Ιανουάριο και Ιούλιο) | 135 | 67,5 |
– Ετήσια (Ιανουάριο) | 243 | 121,50 |
* Μειωμένες τιμές ισχύουν για άτομα 7-12 ετών και άνω των 65 ετών με επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου
* Τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ έχουν διαφορετικές χρεώσεις.
* Ο Προαστιακός από Θεσσαλονίκη έως Λάρισα έχει διαφορετικές χρεώσεις.
* Προσοχή, τα εκδοτήρια εισιτηρίων εντός των λεωφορείων ΔΕΝ δίνουν ρέστα.
Κοντινοί προτεινόμενοι προορισμοί στην Αθήνα;
- Αγία Λαύρα
- Αιδηψός
- Ακροκόρινθος
- Ακρωτήρι Ηραίο
- Ακρωτήρι Καφηρέας
- Άνδρος
- Αντιά (Εύβοια)
- Αράχοβα
- Αρχαία Κόρινθος
- Αρχαία Νεμέα
- Αρχαία Φενεός
- Άστρος
- Δελφοί
- Δίστομο
- Επίδαυρος
- Θερμοπύλες
- Ισθμός Κορίνθου
- Ιτέα
- Καλάβρυτα
- Κάρυστος
- Κέα/ Τζια
- Κύθνος
- Λεωνίδιο
- Λίμνη Βουλιαγμένης (κοντά στο Λουτράκι)
- Λίμνη Δόξα
- Λίμνη Λάδωνα
- Λίμνη Στυμφαλία
- Μέγα Σπήλαιο
- Μέθανα
- Μικροί καταρράκτες Λειβαδιάς
- Μονή Αγίου Λουκά (UNESCO)
- Μυκήνες
- Ναύπλιο
- Ορεινή Αρκαδία (Λεβίδι, Βυτίνα, Ανδρίτσαινα, Καρύταινα κ.α.)
- Πόρος
- Πόρτο Χέλι
- Πυραμίδες Άργους
- Σπέτσες
- Σπήλαιο Λιμνών
- Στενή (Εύβοια)
- Στύρα (Εύβοια)
- Τολό
- Τρίκαλα Κορινθίας
- Τρίπολη
- Ύδρα
- Φαράγγι Βουραϊκού
- Χαιρώνεια
- Χαλκίδα
- Χιλιαδού
- Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου
- Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού
- Χιονοδρομικό Κέντρο Χελμού
Κοντινοί προτεινόμενοι προορισμοί στη Θεσσαλονίκη;
- Άγιος Αθανάσιος (Καϊμακτσαλάν)
- Αθωνική Χερσόνησος (Άγιο Όρος)
- Αλιστράτη Σερρών
- Αμφίπολη
- Αρχαία Πέλλα
- Βεργίνα
- Δίον
- Έδεσσα
- Θάσσος
- Ιερισσός
- Καβάλα
- Καϊμακτσαλάν
- Καστανερή
- Καταρράκτες του Σκρα Κιλκίς
- Λίμνη Δοϊράνη
- Λίμνη Κερκίνη
- Λιτόχωρο
- Λουτράκι
- Μακεδονικοί τάφοι Λευκαδίων
- Μονή Εικοσιφοινίσσης
- Νευροκόπι
- Όλυμπος
- Όρος Φαλακρό
- Ουρανούπολη
- Παγγαίο
- Πλαταμώνας
- Ποταμός Αγγίτης
- Ποταμός Αλιάκμονας
- Ποταμός Γουμένισσας
- Ποταμός Νέστος
- Ποταμός Στρυμόνας
- Σέλι
- Τέμπη
- Τρία Πέντε Πηγάδια
- Φίλιπποι
- Χερσόνησος Κασσάνδρας
- Χερσόνησος Σιθωνίας
Τι πρέπει να προσέχω σχετικά με τα ταξί;
Δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις οδηγών ταξί, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την άγνοια των επισκεπτών σχετικά με τις τιμές, αν και αυτοί δεν είναι πλειοψηφία. Δεν πρέπει ποτέ να ρωτάς εξαρχής τις τιμές από μία κεντρική περιοχή προς μια άλλη κεντρική. Πρέπει να μπαίνεις στο ταξί, να παρακολουθείς το ταξίμετρο και στο τέλος να ζητάς πάντα απόδειξη. Η χαμηλότερη χρέωση και στις δύο πόλεις είναι 4 ευρώ. Μεταξύ 00.00 και 5.00 π.μ. η χρέωση διπλασιάζεται. Σε περίπτωση που χρεωθείς περισσότερο από όσο θα έπρεπε, μη διστάσεις να καταγγείλεις τον οδηγό στην αστυνομία.
Πετυχαίνω καλύτερες τιμές με το παζάρεμα;
Όχι, οι Έλληνες καταστηματάρχες, ειδικότερα σε αυτές τις δύο πόλεις, δεν είναι ανεκτικοί στο παζάρεμα, παρόλο που πολλοί τουριστικοί οδηγοί ισχυρίζονται το αντίθετο.
Που επιτρέπεται να καπνίζω;
Θεωρητικά επιτρέπεται μόνο στον προσωπικό σου χώρο και σε ανοιχτούς χώρους. Αυτός ο νόμος ωστόσο, δεν τηρείται από όλους και ειδικότερα από νυχτερινά καταστήματα.