Αρχαιολογικός χώρος οδών Φαλήρου και Πετμεζά
Το σημείο αυτό είναι λίγα μέτρα από τη Φαληρική Πύλη.
Το σημείο αυτό είναι λίγα μέτρα από τη Φαληρική Πύλη.
Home > Αθήνα > Ιστορία και Αρχαιολογία > Αρχαιολογικά πάρκα και μνημεία > Κέντρο > Αρχαία Ιστορία > Κλασική περίοδος > Αρχαιολογικός χώρος οδών Φαλήρου και Πετμεζά
Οι κύριοι δρόμοι της αρχαϊκής και κλασικής Αθήνας αναπτύσσονταν ακτινωτά προς τις πύλες εισόδου της πόλης, με κέντρο την Ακρόπολη. Εδώ πρόκειται για τη φαληρική οδό, δηλαδή την οδό που οδηγούσε στο λιμάνι του Φαλήρου. Το σημείο αυτό είναι λίγο μετά την έξοδο της φαληρικής πύλης, η οποία βρισκόταν στη συμβολή των σημερινών οδών Φαλήρου και Σπύρου Δοντά.
Η φαληρική οδός ήταν ιερή, καθώς σε αυτήν πραγματοποιούνταν πομπές, όπως αυτές των Μυστών και των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Κατά τη διάρκεια κατασκευής του μετρό, ανακαλύφθηκαν ταφικοί περίβολοι, τάφοι και ταφικά μνημεία από τα αρχαϊκά έως και τα ρωμαϊκά χρόνια. Μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα ήταν 4 παιδικές λάρνακες (450- 425 π.Χ.), 5 κτιστοί παλαιοχριστιανικοί τάφοι (5ος- 6ος αιώνας μ.Χ.) και ένα κτίριο της ίδιας περιόδου, το οποίο πιθανολογείται ότι είναι ένας από τους πρώτους ευκτήριους οίκους που συγκεντρώνονταν χριστιανοί. Η καμπυλότητα του ανατολικού τοίχου συνηγορεί προς αυτήν την επιστημονική θέση.
Επεξηγηματική επιγραφή Υπουργείου Πολιτισμού
Share