Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Ομπρέλες

Οι Ομπρέλες είναι το διασημότερο γλυπτό της πόλης.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1912 - )


    1997 Τοποθετήθηκε στη νέα παραλία, όταν η Θεσσαλονίκη φιλοξένησε τον ετήσιο θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και έκτοτε αποτελεί τοπόσημο και ξεχωριστό σημείο αναφοράς για την πόλη.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1912)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Πρόκειται για μία μεγάλη μεταλλική κατασκευή, ύψους δεκατριών μέτρων, από ανοξείδωτο χάλυβα που δεσπόζει στην νέα παραλία. Βρίσκεται κοντά στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» και στο ύψος του Δημαρχείου. Αποτελείται από ψηλά, κάθετα μεταλλικά στοιχεία που έχουν μικρή κλίση και στηρίζουν 40 μεταλλικές ομπρέλες. Μικρότερες και πιο λεπτές οριζόντιες μεταλλικές ράβδοι συνέχουν και σταθεροποιούν τη γλυπτική σύνθεση η οποία βάλλεται από τους πολύ ισχυρούς ανέμους που πλήττουν συχνά την παραλία της πόλης. Οι ράβδοι συμβολίζουν τη βροχή και τον άνεμο. Το γλυπτό είναι τοποθετημένο πάνω σε έναν πρόβολο, ο οποίος έχει επενδυθεί με ξύλινο δάπεδο, ενώ δίπλα σε αυτό έχει κατασκευαστεί μία κρήνη με 48 χαμηλούς πίδακες νερού. Κατά τις βραδινές ώρες το έργο φωτίζεται με εντυπωσιακό τρόπο προσελκύοντας το ενδιαφέρον κατοίκων και επισκεπτών.

Τι δε βλέπω;

Το γλυπτό φιλοτεχνήθηκε από τον μεγάλο Έλληνα γλύπτη Γιώργο Ζογγολόπουλο (Αθήνα 1903-2004). Πρωτοπαρουσιάστηκε στην 46η Biennale της Βενετίας και απέσπασε θετικές κριτικές. Ο καλλιτέχνης δήλωσε τα εξής: «Υπάρχει πάντα σε έναν καλλιτέχνη, για το έργο που κάνει και αν το αγαπάει, ένα όραμα. Να το δει τοποθετημένο στη θέση που επιθυμεί. Το έργο έχει πάντα την ανάγκη του δικού του ζωτικού χώρου. Δεν μπορεί να επιζήσει οπουδήποτε. Η πρώτη φάση του ζωτικού χώρου για τις “Ομπρέλες” ήταν η Μπιενάλε της Βενετίας, όπου το έβαλα μέσα στη θάλασσα και πραγματικά εκεί “έζησε” και είχε μια απήχηση. Εδώ στη Θεσσαλονίκη, είναι πολύ καλύτερα. Δεν ξέρω τι συμβαίνει. Φταίει ο μεγάλος ορίζοντας, οι προοπτικές, αυτό το αυστηρό πλακόστρωτο της παραλίας; Υπάρχει ένα στίγμα που με ενδιέφερε πάρα πολύ και μ’ άρεσε πάρα πολύ». Πρόσφατα, με τα έργα ανάπλασης της παραλίας, άλλαξε θέση και τοποθετήθηκε πιο κοντά στο κέντρο της πόλης, ώστε να είναι ορατό και από την περιοχή του Λευκού Πύργου. Η θέση αυτή είναι ιδεώδης για το εμβληματικό έργο, που «χρωματίζεται» ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και αποτελεί προσφιλές σημείο συνάντησης και φωτογράφησης.

Πληροφορίες

  • Διεύθυνση: Νέα Παραλία

Βιβλιογραφία

Τζήμου Κ., (χ.α.), Οι ομπρέλες και οι τρεις κύκλοι, Parallaxi,

http://www.parallaximag.gr/thessaloniki/oi-ompreles-kai-oi-treis-kykloi

Τελευταία επίσκεψη 20/3/2014

Ζογγολόπουλος Γ., (1997), Ομπρέλες, Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου

http://www.zongolopoulos.gr/GR/content/gz/sunent_ompreles.html

Τελευταία επίσκεψη 20/3/2014