Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Λουλουδάδικα

Η περιοχή ονομάστηκε Λουλουδάδικα χάρη στα ανθοπωλεία.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1912 - )


    1936 Εμφανίζονται οι πρώτοι πάγκοι ανθοπωλών στη γειτονιά.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1912)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Το μνημείο της περιοχής είναι το οθωμανικό Παζάρ ή Γιαχουντί Χαμάμ (= το χαμάμ των Εβραίων), κανείς όμως δεν ξέρει τη γειτονιά με το όνομα του μνημείου, αλλά με το όνομα «Λουλουδάδικα». Επί πολλές δεκαετίες, εδώ ήταν συγκεντρωμένα πολλά ανθοπωλεία, δημιουργώντας μια πολύχρωμη παλέτα στη γειτονιά, όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε και σήμερα. Ορισμένα υπάρχουν από τη δεκαετία του 1950 και οι ιδιοκτήτες έχουν πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες να μοιραστούν σχετικά με τις προτιμήσεις των πελατών ανά εποχή.

Τι δε βλέπω;

Τη δεκαετία του 1950, ο υπουργός Βορείου Ελλάδος  Λεωνίδας Ιασωνίδης ικανοποίησε το αίτημα του Σωματείου Ανθοπωλών για μόνιμη στέγαση των επιχειρήσεών τους, οι οποίες εγκαταστάθηκαν πρώτα στην πλευρά του παλιού χαμάμ, προς την οδό Βασιλέως Ηρακλείου. Η εφορεία αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο της διάσωσης του μνημείου, με τελεσίγραφο απομάκρυνε τα καταστήματα από αυτό και με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου επιδίωκε την πλήρη απομάκρυνσή τους από τη γειτονιά. Ξεκίνησε ένας δικαστικός πόλεμος, τον οποίο κέρδισαν οι ανθοπώλες και ο δήμος κατασκεύασε ειδικά περίπτερα, διαβεβαιώνοντάς τους άτυπα ότι δε θα νοικιαστούν σε άλλους. Πράγματι, έτσι έγινε, αλλά ο δήμος κάθε χρόνο αύξανε τα δημοτικά τέλη, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανθοπωλείων να μειωθεί σημαντικά. Η Χρυσή Εποχή των Λουλουδάδικων ήταν μεταξύ 1965- 1985, όταν όλες οι επισκέψεις σε γιορτές γίνονταν με λουλούδια. Έπειτα, αρχίσαμε να μπαίνουμε στην ηλεκτρονική εποχή, γεγονός που επηρέασε τα καταστήματα, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες.

Βιβλιογραφία

Ζαφείρης Χ., (1997), Θεσσαλονίκης Εγκόλπιον, ιστορία, πολιτισμός, η πόλη σήμερα, γεύσεις, μουσεία, μνημεία, διαδρομές, Αθήνα: Εξάντας

 

Τζήμου Κ., (2014), Λουλουδάδικα: στο χθες, στο αβέβαιο σήμερα και στο αύριο, Parallaxi,

https://parallaximag.gr/thessaloniki/reportaz/louloudadika-sto-chtes-sto-aveveo-sim

Τελευταία επίσκεψη 25/8/2020