Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ.

Το Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. βρίσκεται στο υπόγειο του κτιρίου της παλαιάς φιλοσοφικής σχολής.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1912 - )


    1893 Αναγέρθηκε το κτίριο.

    1913 Το κτίριο μετατράπηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

    1917 Στέγασε τη Φιλοσοφική Σχολή.

    1920 Κατά τα τέλη της δεκαετίας εισήχθη η ιδέα για τη δημιουργία του μουσείου από το λαογράφο Στίλπωνα Κυριακίδη.

    1978 Εξαιτίας του σεισμού, τα αντικείμενα μεταφέρθηκαν για ένα διάστημα σε ασφαλές μέρος, καθώς το κτίριο υπέστη ζημιές.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1912)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Στο μουσείο αυτό, μπορούμε να θαυμάσουμε την εξέλιξη της παραδοσιακής τέχνης μέσα από αντικείμενα καθημερινής χρήσης, σκεύη και εργαλεία. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες συλλογών: α) τα μουσειακά αντικείμενα (λαϊκές ενδυμασίες, υφαντά, κεντήματα, έργα αργυροχρυσοχοΐας, μεταλλοτεχνίας, ξυλογλυπτικής, κεραμικής, ζωγραφικής, μουσικά όργανα και φωτογραφίες), β) το αρχειακό υλικό (παροιμίες, τραγούδια, μουσικό υλικό από όλη την Ελλάδα, αδημοσίευτες εργασίες, αρχείο αποκομμάτων, το αρχείο Στίλπωνος Κυριακίδη και η ταινία ντοκουμέντο για τους Αναστενάρηδες από την Αγία Ελένη Σερρών). Το μουσείο βρίσκεται σε ιστορικό κτίριο, το οποίο επί οθωμανικών χρόνων στέγαζε τη Σχολή Ιδαδιέ για την εκπαίδευση των Οθωμανών δημοσίων υπαλλήλων και σχεδιάστηκε από τον Βιταλιάνο Ποζέλι. Έχει πολλά νεοκλασικά στοιχεία, με κυριότερο το κεντρικό τμήμα της πρόσοψης με την αετωματική απόληξη. Οι χώροι αναπτύσσονται γύρω από ένα κεντρικό αίθριο και κάθε όροφος έχει περιμετρικό διάδρομο.

Τι δε βλέπω;

Τα αντικείμενα γλίτωσαν επί Κατοχής και μετά τον πόλεμο, οι συλλογές εμπλουτίστηκαν χάρη σε ακούραστους ανθρώπους του πανεπιστημίου και του μουσείου. Μέχρι το θάνατό της, η Άλκη Κυριακίδου- Νέστορος υπήρξε επικεφαλής της φωτογράφησης των περισσότερων αντικειμένων και του διαχωρισμού τους σε θεματικές ενότητες (π.χ. παραδοσιακές καλλιέργειες). Η ψηφιοποίηση είναι ένα έργο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Πληροφορίες

  • Διεύθυνση: Εθνικής Αμύνης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Βιβλιογραφία

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, (2024), Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο της Φιλοσοφικής Σχολής, στο

https://www.auth.gr/museums_archives/laografiko/

Τελευταία επίσκεψη 31/12/2024

 

Ζαφείρης Χ., (2014), Θεσσαλονίκη, η παρουσία των απόντων, η κληρονομιά Ρωμαίων, Μουσουλμάνων, Εβραίων, Ντονμέδων, Φράγκων, Αρμενίων και Σλάβων, Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο

 

Ζαφείρης Χ., (1997), Θεσσαλονίκης Εγκόλπιον, ιστορία, πολιτισμός, η πόλη σήμερα, γεύσεις, μουσεία, μνημεία, διαδρομές, Αθήνα: Εξάντας