Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Μνημείο Εβραϊκού Ολοκαυτώματος

Το Μνημείο Εβραϊκού Ολοκαυτώματος είναι γλυπτό με παραπαίουσες ανθρώπινες μορφές σε σχήμα επτάφωτης λυχνίας.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1912 - )


    1997 Τοποθετήθηκε πρώτα στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο και αποκαλύφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

    2003 Μεταφέρθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας.

    2006 Στις 16/2 ο Moshe Katsav ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Ισραήλ που επισκέφθηκε την Ελλάδα και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο. Αρχικά, το μνημείο είχε τοποθετηθεί στην παλαιά εβραϊκή συνοικία (Οικισμός 151), αλλά λόγω έργων, μεταφέρθηκε εδώ.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1912)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Η Πλατεία Ελευθερίας ήταν τόπος συγκέντρωσης και μαρτυρίου χιλιάδων Εβραίων της πόλης κατά τη ναζιστική κατοχή. Στην άκρη της πλατείας βρίσκεται ένα μπρούτζινο μνημείο αφιερωμένο στο ολοκαύτωμα, στο οποίο απεικονίζεται μια επτάφωτος λυχνία στις φλόγες ή μια φλόγα, ένα σύννεφο ή ένα δέντρο. Η επτάφωτος λυχνία είναι χαρακτηριστικό θρησκευτικό σκεύος του Ιουδαϊσμού, η φλόγα συμβολίζει την καταστροφή, το σύννεφο τους αγγέλους που μαρτύρησαν και το δέντρο την αναγέννηση και την ελπίδα. Όλα αυτά δημιουργούνται από ανθρώπινες μορφές, οι οποίες συμπλέκονται. Στη βάση του μνημείου υπάρχουν δύο επιγραφές, η πρώτη περιλαμβάνει την αφιέρωση και τα αποκαλυπτήρια και η δεύτερη την επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου Katsav.

Τι δε βλέπω;

Ξεκίνησε να κατασκευάζεται από το Σέρβο Nandor Glid, ο οποίος έχασε πατέρα και συγγενείς στο στρατόπεδο του Άουσβιτς, αλλά δεν πρόλαβε να το ολοκληρώσει και το ολοκλήρωσε ο γιος του. Έχει βανδαλιστεί αρκετές φορές από αντισημίτες, αλλά πάντα αποκαθίσταται. Είναι σημείο εκκίνησης της ετήσιας πορείας μνήμης, η οποία καταλήγει στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό, από όπου έφυγαν χιλιάδες Εβραίοι της πόλης για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Παρόμοιο γλυπτό του ίδιου καλλιτέχνη υπάρχει και στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου.

Πληροφορίες

  • Διεύθυνση: Πλ. Ελευθερίας

Βιβλιογραφία

Ζαφείρης Χ., (2014), Θεσσαλονίκη, η παρουσία των απόντων, η κληρονομιά Ρωμαίων, Μουσουλμάνων, Εβραίων, Ντονμέδων, Φράγκων, Αρμενίων και Σλάβων, Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο

 

Τσιτιρίδης Γ., (2019), Μνημείο Ολοκαυτώματος του Nador Glid, στο Parallaxi,

https://parallaximag.gr/thessaloniki/anakalypse-ta-glypta-tis-polis-mnimeio-olokaftomatos-tou-nandor-glid

Τελευταία επίσκεψη 8/9/2020