Μνημείο Εθνικής Αντίστασης
Το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης είναι γλυπτό μνημειακών διαστάσεων προς τιμήν όσων πολέμησαν το ναζισμό.
Τοποθεσία
Χρονολόγιο
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1912 - )
1989 Φιλοτεχνήθηκε.
Το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης είναι γλυπτό μνημειακών διαστάσεων προς τιμήν όσων πολέμησαν το ναζισμό.
Home > Θεσσαλονίκη > Πολιτισμός > Μοντέρνα τέχνη/ γλυπτική > Κέντρο > Μνημείο Εθνικής Αντίστασης
Το έργο του γλύπτη Ευάγγελου Μουστάκα είναι μνημείο για την Εθνική Αντίσταση κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως αναγράφεται και στη βάση του. Το γλυπτό είναι μπρούτζινο και αποτελείται από τρεις κακοποιημένες ηρωικές φιγούρες που φέρουν σύμβολα βασανιστηρίων και μία γυναικεία μορφή με το πέπλο της να ανεμίζει πάνω από τους ήρωες συμβολίζοντας τη δόξα. Το έργο έχει δεχθεί κριτική για το ύφος και τον τρόπο που έχουν αποδοθεί οι μορφές. Το ύφος έχει χαρακτηριστεί βαρύ και περιγραφικό και οι μορφές δύσκαμπτες, με αποτέλεσμα ο θεατής να μην μπορεί να ταυτιστεί εύκολα με το δράμα που θέλει να μεταφέρει το γλυπτό.
Η Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα ξεκίνησε από μικρές αυτοοργανωμένες ομάδες που σταδιακά απέκτησαν δομή, ιεραρχία και θεσμικές λειτουργίες και αποτέλεσαν έμπνευση όχι μόνο για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που εντάχθηκαν τελικά στην αντίσταση, αλλά και για άλλες αντιστασιακές ομάδες στην Ευρώπη.
Γρηγοριάδης Φ., (1973-4), Γερμανοί, κατοχή, αντίστασις, 1941-1943, Αθήνα: Νεόκοσμος
Ζαφείρης Χ., (1997), Θεσσαλονίκης Εγκόλπιον, ιστορία, πολιτισμός, η πόλη σήμερα, γεύσεις, μουσεία, μνημεία, διαδρομές, Αθήνα: Εξάντας
Ορφανίδης Δ., (2016), Υπαίθρια Γλυπτά της Θεσσαλονίκης, παράμετροι υποβάθμισης και φθοράς των υλικών τους, Διπλωματική Εργασία, Α.Π.Θ.
Παναγιωτίδης Σ., (2024), Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της ελληνικής ιστορίας, τ.2, εκδόσεις Κέδρος
1989 Φιλοτεχνήθηκε.
Share