Μνημείο Εργάτη
Το Μνημείο Εργάτη είναι μεταλλική αναθηματική πλάκα που πλαισιώνεται από σκαλωσιές.
Τοποθεσία
Χρονολόγιο
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1912 - )
1997 Φιλοτεχνήθηκε.
Το Μνημείο Εργάτη είναι μεταλλική αναθηματική πλάκα που πλαισιώνεται από σκαλωσιές.
Home > Θεσσαλονίκη > Πολιτισμός > Μοντέρνα τέχνη/ γλυπτική > Κέντρο > Μνημείο Εργάτη
Έξω από τον σταθμό του μετρό “Βενιζέλου” έχει τοποθετηθεί το «Μνημείο Εργάτη» ή αλλιώς «Μνημείο Πρωτομαγιάς του ‘36» ή «Μνημείο Πεσόντων Εργατών». Είναι μεταλλική αναθηματική πλάκα που πλαισιώνεται από σκαλωσιές. Αναπαριστά μία μάνα που θρηνεί το νεκρό γιό της. Η αναπαράσταση είναι αφαιρετική και τα άκρα των φιγούρων είναι εκτός πλαισίου της εικόνας, με αποτέλεσμα οι φιγούρες να αποκτούν προοπτική και το έργο δραματικότητα.
Το γλυπτό φιλοτεχνήθηκε από τον Άγγελο Βλάσση. Δεν έχει τις αρχικές του διαστάσεις (η σκαλωσιά ήταν μεγαλύτερη), επειδή η σημερινή του θέση δεν είναι η αρχική. Είχε τοποθετηθεί μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Είναι αφιερωμένο στους περίπου 6000 καπνεργάτες απεργούς που διαδήλωσαν στο διοικητήριο στις 8 Μαΐου 1936, με αποτέλεσμα τη βίαιη αστυνομική καταστολή που οδήγησε σε πυροβολισμούς, ποδοπατήματα και εν τέλει σε 280 τραυματίες και 9 νεκρούς. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε γενικευμένη εξέγερση και εξελίχθηκε σε διμέτωπη σύγκρουση της αστυνομίας με το γενικό πλήθος. Οι κηδείες των θυμάτων συγκέντρωσαν 150.000 πολίτες. Ο στρατός που στάλθηκε για να διαλύσει το πλήθος, προσχώρησε στους διαδηλωτές. Στο τέλος, η κυβέρνηση έστειλε το στόλο και στρατό από τη Λάρισα, με αποτέλεσμα να καταστείλει την εξέγερση με άλλους 12 νεκρούς.
Ζαφείρης Χ., (2014), Θεσσαλονίκη, η παρουσία των απόντων, η κληρονομιά Ρωμαίων, Μουσουλμάνων, Εβραίων, Ντονμέδων, Φράγκων, Αρμενίων και Σλάβων, Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο
Κατσορίδας Δ., (2015), Φεντερασιόν και Μάης του ’36: Δύο βασικοί ιστορικοί σταθμοί της πόλης της Θεσσαλονίκης ως παράδειγμα για ένα νέο εργατικό- συνδικαλιστικό κίνημα σήμερα, στο Καιρίδης Δ., (επ.), (2015), Θεσσαλονίκη, μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012, Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, σ.σ. 300- 315
Ορφανίδης Δ., (2016), Υπαίθρια Γλυπτά της Θεσσαλονίκης, παράμετροι υποβάθμισης και φθοράς των υλικών τους, Διπλωματική Εργασία, Α.Π.Θ.
Digital glyptotheque, (2020), Μνημείο Πεσόντων Εργατών, Θεσσαλονίκη,
Τελευταία επίσκεψη 18/12/2023
1997 Φιλοτεχνήθηκε.
Share