Βιβλιοθήκη Αδριανού
H Βιβλιοθήκη Αδριανού είναι χώρος συγκέντρωσης πλήθους των ρωμαϊκών χρόνων και εντυπωσιάζει για το μέγεθός της.
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )
1835 Κτίστηκε εντός του χώρου ο Οθωνικός στρατώνας.
1843 Σε αυτό το σημείο ο Δημήτρης Καλλέργης κινητοποίησε τους αξιωματικούς για την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου κατά του Όθωνα και η οποία αποσκοπούσε στη θέσπιση συντάγματος.
1884 Το Παζάρι (αγορά) καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά.
Οθωμανική εποχή (1453- 1821)
Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)
Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)
132 μ.Χ. Περίπου τότε κατασκευάστηκε.
267 μ.Χ. Καταστράφηκε από τους Ερούλους.
412 μ.Χ. Επισκευάστηκε.
Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)
Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)
Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)
Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)
Προϊστορία (-1100 π.Χ.)
Τι βλέπω;
Η Βιβλιοθήκη του Αδριανού (Ρωμαίος αυτοκράτορας, ο οποίος θαύμαζε και αγαπούσε την Αθήνα) υπήρξε ένα πραγματικά εντυπωσιακό κτίσμα, κάτι που μπορούμε να καταλάβουμε από το σωζόμενο πρόπυλο με τους κορινθιακούς κίονες. Το οικοδόμημα είχε πρόπυλο με 4 μαρμάρινους κίονες και μαρμάρινο τοίχο της πρόσοψης. Επίσης, σειρά 7 μαρμάρινων κιόνων αναπτυσσόταν δεξιά και αριστερά του. Στην κορυφή των κιόνων βρίσκονταν αγάλματα Νικών. Ο όρος “βιβλιοθήκη” είναι συμβατικός. Στην πραγματικότητα πρόκειται για χώρο συγκέντρωσης πλήθους του Αδριανού στην Αθήνα, με βιβλιοστάσιο και αγάλματα της αυτοκρατορικής οικογένειας. Ως εκ τούτου, ενδέχεται να ήταν και χώρος αυτοκρατορικής λατρείας. Η βιβλιοθήκη βρισκόταν στη ανατολική πλευρά του κτιρίου (προς την οδό Αιόλου). Στη βορειανατολική και βορειοδυτική πλευρά υπάρχουν εδώλια, απομεινάρια αμφιθεάτρων, τα οποία δείχνουν ότι εκεί γίνονταν διαλέξεις.
Τι δε βλέπω;
Οι διαστάσεις του κτιρίου είναι 129 x 89 μέτρα, διέθετε εσωτερική αυλή και αποτελείτο από στοές. Ο Παυσανίας το περιγράφει αναλυτικά, μιλώντας για φανταχτερό διάκοσμο, αγάλματα, επιχρυσώσεις, κήπο, δεξαμενή, 100 κίονες του περιστυλίου της εσωτερικής αυλής, χώρους διαλέξεων, αμφιθέατρα, αναγνωστήριο και άλλους βοηθητικούς χώρους. Κατά τις προγενέστερες περιόδους, στην ελληνιστική και την ρεπουμπλικανική – πρώτα χρόνια της αυτοκρατορικής περιόδου της Ρώμης, υπήρχαν σπίτια (24 οικοδομικά τετράγωνα), τα οποία απαλλοτριώθηκαν για να γίνει η βιβλιοθήκη. Από τον 5ο αιώνα ξεκίνησαν να κατασκευάζονται χριστιανικοί ναοί εντός του χώρου. Ένας από αυτούς ήταν ο Άγιος Ασώματος (11ος αι.), ο οποίος ανήκε σε αρχοντική οικογένεια και μετά την επανάσταση υπέστη ζημιές. Αργότερα κατεδαφίστηκε για χάρη ανασκαφών. Στο χώρο αυτό υπήρξαν διαχρονικά πολλά κτίρια, όπως σχολεία και το ρολόι του Έλγιν, το οποίο δώρισε στην Αθήνα για να εξιλεωθεί από τις καταστροφές και τις κλοπές αρχαιοτήτων. Αυτό μετατράπηκε αργότερα σε φυλακή. Επί Οθωμανικής περιόδου, η βιβλιοθήκη υπήρξε το Παζάρι (αγορά) και η έδρα του Βοεβόδα.
Πληροφορίες
- Διεύθυνση: Άρεως
Βιβλιογραφία
http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2370
Τελευταία επίσκεψη 1/9/2013
Γιοχάλας Θ., Καφετζάκη Τ., (2013), Αθήνα, Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία, Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ
Φωκά Ι., Βαλαβάνης Π., (1994), Περίπατοι στην Αθήνα και την Αττική, τόποι, θεοί, μνημεία, Κέδρος
Camp J., (2001), The Archaeology of Athens, Yale University Press, New Haven and London