Εθνικός Κήπος
Ο Εθνικός Κήπος είναι μια όαση ηρεμίας στο πολύβουο κέντρο, ιδανικός για περίπατο, τρέξιμο και χαλάρωση.
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )
1839 Έναρξη κατασκευής.
1863 Κατόπιν σταδιακών διαμορφώσεων, ολοκληρώθηκε.
1868 Στη βορειανατολική πλευρά του κήπου εγκαταστάθηκε η βασιλική (μετέπειτα προεδρική) φρουρά.
1944 Κατά τα Δεκεμβριανά (ελληνικός εμφύλιος), ο κήπος χρησιμοποιήθηκε και ως νεκροταφείο.
Οθωμανική εποχή (1453- 1821)
Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)
Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)
Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)
Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)
Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)
Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)
Προϊστορία (-1100 π.Χ.)
Τι βλέπω;
Ο Εθνικός Κήπος (πρώην Βασιλικός- κήπος των πρώην ανακτόρων), είναι μια όαση ηρεμίας στο πολύβουο κέντρο, ιδανικός για περίπατο, τρέξιμο και χαλάρωση. Είναι ένας κήπος με τεράστια ποικιλία φυτών και καταλαμβάνει έκταση περίπου 160 στρεμμάτων. Φιλοξενεί πάνω από 500 διαφορετικά είδη φυτών και δέντρων (7.000 δέντρα και 40.000 θάμνους και πόες). Διαθέτει 7 εισόδους και διαμορφώθηκε σε αγγλικό στυλ, σε αντίθεση με τον κήπο των νέων ανακτόρων (νυν Προεδρικό Μέγαρο), ο οποίος είναι γαλλικού. Επίσης, περιλαμβάνει 6 λίμνες, πέργκολες, ηλιακό ρολόι, βοτανικό μουσείο, παιδική βιβλιοθήκη, καφενείο, παιδική χαρά κι έναν μικρό ζωολογικό κήπο, ο οποίος κατασκευάστηκε επί Γεωργίου Α΄. Τέλος, στον Εθνικό Κήπο, υπάρχουν πέντε μαρμάρινες προτομές των Ιωάννη Γαβριήλ Εϋνάρδου (Ιωάννης Κόσσος), Σπυρίδωνος Σαμάρα (Μιχάλης Τόμπρος), Διονυσίου Σολωμού (Θωμάς Θωμόπουλος), Ιωάννη Καποδίστρια (Ιωάννης Κόσσος), Αριστοτέλη Βαλαωρίτη (Φωκίων Ρωκ) και μία ορειχάλκινη, του Ζαν Μωρέα (Εμίλ Αντουάν Μπουρντέλ).
Τι δε βλέπω;
Η βασίλισσα Αμαλία είχε αναλάβει προσωπικά το θέμα του κήπου κι εργαζόταν αδιάκοπα για αυτόν. Η περιοχή αυτή ήταν γυμνή και βραχώδης, γεγονός που καθιστούσε δύσκολη την κατασκευή του. Σχεδιάστηκε από τον Άγγλο κηποτέχνη Λάντερς (άλλοι αναφέρουν τον Κωχ) και ανέλαβε τη φροντίδα ο Γάλλος γεωπόνος Φρανσουά Λουί Μπαρώ. Εργάστηκαν σε αυτόν ο Βαυαρός γεωπόνος Σμάρατ και ο Πρώσος κηπουρός Σμιτ, ενώ αργότερα τους διαδέχτηκαν άλλοι. Όσο αυξάνονταν τα είδη φυτών, τόσο πιο διάσημος γινόταν ο κήπος σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, πολλοί ήταν οι ξένοι ηγέτες και αυτοκράτορες, οι οποίοι έκαναν δωρεές πολλών ειδών. Μεταξύ αυτών ήταν ακόμη και ο Σουλτάνος. Χαρακτηριστικότερα δέντρα του κήπου ήταν οι Φοίνικες, για τη μεταφορά των οποίων χρησιμοποιήθηκαν πολεμικά πλοία. Μέχρι να αποκτήσει επάρκεια νερού, οι Αθηναίοι εξεγείρονταν, διότι κάθε φορά που ποτιζόταν ο κήπος, οι κάτοικοι δεν είχαν νερό. Αρχικά, ήταν κλειστός για το κοινό και η είσοδος επιτρεπόταν σε λίγους εκλεκτούς. Από το 1900 και μετά, άρχισε να ανοίγει για το κοινό συγκεκριμένες μέρες και ώρες, μέχρι το 1917 ή το 1923 (οι πηγές δεν είναι σαφείς), οπότε και άνοιξε για το κοινό καθημερινά, από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου, όπως ισχύει και σήμερα.
Πληροφορίες
- Διεύθυνση: Λεωφόρος Αμαλίας, Λεωφόρος Β. Σοφίας, Ηρώδου Αττικού, Β. Όλγας
Βιβλιογραφία
Γιοχάλας Θ., Καφετζάκη Τ., (2013), Αθήνα, Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία, Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ
Ζήβας Δ.Α., (2012), Αρχιτεκτονικός Οδηγός Αθηνών, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Μακρογιάννη Μ., (1996), Ματιές στην Αθήνα που έφυγε, τ. α΄, Φιλιππότη
Unsigned, (2014), Navigating the routes of Art and Culture, Part 1, Athens, Ministry of Culture and Sports