Ναός Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη
Ο ναός του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη ανακαινίστηκε με υλικά της αρχαίας, βυζαντινής και λαϊκής παράδοσης, ένας συνδυασμός αρχιτεκτονικής και καθημερινής ζωής.
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )
1955 Αναστηλώθηκε.
Οθωμανική εποχή (1453- 1821)
Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)
Οι παλαιότεροι ναοί είχαν κατασκευαστεί και ανακατασκευαστεί τον 9ο και τον 12ο αιώνα μ.Χ.
Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)
Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)
Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)
Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)
Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)
Προϊστορία (-1100 π.Χ.)
Τι βλέπω;
Ο ναός του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη ανακατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη στη μορφή που είχε κατά το 16ο αιώνα. Ο Πικιώνης συνήθιζε να χρησιμοποιεί υλικό από την αρχαιοελληνική, βυζαντινή και λαϊκή παράδοση. Οι άνθρωποι της υπαίθρου συνήθιζαν να κτίζουν τα σπίτια τους από υλικά του τόπου τους. Εφάρμοσε λοιπόν αυτήν την πρακτική, συνδυάζοντας έτσι την αρχιτεκτονική με την καθημερινότητα. Το ξύλινο στέγαστρο αποτελεί ευθεία αναφορά στο ελληνικό μοναστήρι και στην καλύβα, ως μια αρχέτυπη προέλευση της μετέπειτα αρχιτεκτονικής.
Τι δε βλέπω;
Σύμφωνα με την παράδοση, στα μέσα του 17ου αιώνα και παραμονή της γιορτής του Αγίου Δημητρίου, ο Γιουσούφ Αγάς (Οθωμανός φρούραρχος της Ακρόπολης) ετοιμαζόταν να κανονιοβολήσει την εκκλησία από την Ακρόπολη, ρίχνοντας μια «λουμπάρδα» (= κανονιά), σκοτώνοντας όλους τους πιστούς χριστιανούς που είχαν συγκεντρωθεί. Ένας κεραυνός όμως έπεσε στην πυριτιδαποθήκη της Ακρόπολης, σκοτώνοντας τον ίδιο και όλη του την οικογένεια, εκτός από την κόρη του, η οποία μετά έγινε χριστιανή. Από αυτό το θρύλο προκύπτουν και οι ονομασίες Λουμπαρδιάρης, Μπομπαρδιάρης, Λαμπαρδιάρης και Λομπαρδιάρης που σημαίνουν βομβιστής.
Πληροφορίες
- Διεύθυνση: Λόφος Φιλοπάππου
Βιβλιογραφία
Τάσσης Χ., (2012), Δημήτρης Πικιώνης, Μια νοητική περιήγηση στους λιθόστρωτους δρόμους, τα μονοπάτια και τον Άγιο Δημήτρη Λουμπαρδιάρη, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (2000), Διαμόρφωση Αρχαιολογικού Χώρου γύρω από την Ακρόπολη και τον λόφο του Φιλοπάππου, culture2000,
http://www.culture2000.tee.gr/ATHENS/GREEK/main2.html
Τελευταία επίσκεψη 27/8/2013