Αρχαιολογικός χώρος Θορικού
Ο αρχαίος οικισμός του Θορικού βρίσκεται στο λόφο Βελατούρι και χρονολογείται ήδη από την 3η χιλιετία π.Χ.
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )
1885 Ανακαλύφθηκε το θέατρο από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών.
1890 Κατά τη δεκαετία αυτή ανακαλύφθηκαν οι θολωτοί τάφοι από την Εν Αθήναι Αρχαιολογική Εταιρεία.
1960 Από τη δεκαετία αυτήν έως και σήμερα πραγματοποιούνται έρευνες στον οικισμό, κυρίως από τη Βελγική Αρχαιολογική Σχολή και τη Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Οθωμανική εποχή (1453- 1821)
Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)
Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)
Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)
Η παρακμή του Θορικού ξεκίνησε τον 3ο αιώνα π.Χ. και εγκαταλείφτηκε τελείως μετά την καταστροφή του Σύλλα (86 π.Χ.). Ξανακατοικήθηκε στα ρωμαϊκά χρόνια και ξαναεγκαταλείφτηκε με τις επιδρομές των Σλάβων (6ος αι. μ.Χ.).
Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)
Το θέατρο πήρε τη σημερινή του μορφή κατά τα μέσα του 5ου ή κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. (επέκταση ορχήστρας και κατασκευή κερκίδων με πέτρα).
412 π.Χ. Κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο ενισχύθηκε με τείχη το λιμάνι στη χερσόνησο στα ανατολικά, ώστε να προστατευθούν τα μεταλλεία.
Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)
Η πρώτη ορχήστρα του θεάτρου χρονολογείται στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ.
Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)
Προϊστορία (-1100 π.Χ.)
Τι βλέπω;
Ο αρχαίος οικισμός του Θορικού βρίσκεται στο λόφο Βελατούρι και χρονολογείται ήδη από την 3η χιλιετία π.Χ. Η γεωμετρική, αρχαϊκή και κλασική εποχή είναι «αποτυπωμένες» στις οικίες, τους ναούς (στη ΒΔ πλαγιά), τη νεκρόπολη, τα δημόσια κτίρια, τα ορυχεία, τα εργαστήρια και άλλα κτίσματα. Τη μεγαλύτερη ακμή τη γνώρισε κατά την κλασική περίοδο. Στο λόφο βρέθηκαν και 5 τάφοι της μυκηναϊκής εποχής (θολωτοί και λακκοειδείς). Στον έναν βρέθηκαν αγγεία και ειδώλια του 7ου -5ου αι. π.Χ., χάρη στα οποία φαίνεται ότι o χώρος χρησιμοποιήθηκε για ηρωολατρεία. Το σημαντικότερο ίσως κτίσμα είναι το θέατρο, το οποίο είναι πρωτότυπο. Οι θέσεις του κοινού αποτελούνται από ευθείες σειρές και μόνο οι άκρες τους γίνονται κοίλες. Δυτικά του θεάτρου υπάρχει ένας δωρικός ναός της Δήμητρας και Κόρης. Όταν ο Θορικός παράκμασε, αρχιτεκτονικά μέλη του ναού μεταφέρθηκαν στην αγορά της Αθήνας για την κατασκευή ναού για τη λατρεία Ρωμαίων αυτοκρατόρων. Σήμερα, οι εργασίες ανάδειξης του χώρου είναι ημιτελείς.
Τι δε βλέπω;
Ο Θορικός ήταν το σημαντικότερο λιμάνι της περιοχής (Λαυρεωτική). Κατά τη μυθολογία, ήταν μια από τις 12 πόλεις που ίδρυσε ο Κέκροπας, πριν αυτές ενωθούν από τον Θησέα. Το ιερό ημερολόγιο του Θορικού, όπως αυτό διασώθηκε, αναφέρει με λεπτομέρειες τις λατρευτικές πρακτικές και συνήθειες της περιοχής. Το θέατρο είναι το πρώτο κτιστό θέατρο της Αττικής και το αρχαιότερο στην Ελλάδα.
Βιβλιογραφία
http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2468
Τελευταία επίσκεψη: 29/7/2015
Φωκά Ι., Βαλαβάνης Π., (1994), Περίπατοι στην Αθήνα και την Αττική, τόποι, θεοί, μνημεία, Κέδρος
Camp J., (2001), The Archaeology of Athens, Yale University Press, New Haven and London