Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Κάτω Πετράλωνα- Άνω Πετράλωνα

Σειρά σπιτιών στα Άνω Πετράλωνα. Η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της περιοχής είναι διαφορετική από αυτή στα Κάτω Πετράλωνα.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )


  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1821)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Η συνοικία των Πετραλώνων χωρίζεται σε Άνω και Κάτω Πετράλωνα βάσει των επιφανειακών γραμμών της Γραμμής 1 του αθηναϊκού μετρό. Και στις δύο αυτές γειτονιές υπάρχουν όλα τα είδη των καταστημάτων και πολλά αντιφασιστικά συνθήματα στους τοίχους. Δραστήριοι κάτοικοι και επισκέπτες συνθέτουν αυτές τις «ζωντανές» γειτονιές. Σώζονται ελάχιστα παλαιά κτίσματα της συνοικίας. Τα εντοπίζουμε κυρίως στα Άνω Πετράλωνα. Στα Άνω Πετράλωνα, πολλοί από τους κατοίκους είναι αρκετά εύποροι και εδώ μένουν και πολλοί καλλιτέχνες. Στα Κάτω Πετράλωνα κυριαρχούν τα πιο μέτρια εισοδήματα και οι φοιτητές. Η πυκνοδόμηση είναι εντονότερη από τα Άνω Πετράλωνα, υπάρχουν περισσότερες πολυκατοικίες και λιγότεροι ελεύθεροι χώροι και πράσινο. Παραπέμπουν περισσότερο στην «έκρηξη» της πολυκατοικίας μετά το 1960, ενώ τα Άνω Πετράλωνα -προς το Λόφο Φιλοπάππου- περισσότερο στην παλαιά Αθήνα, πριν το 1950.

Τι δε βλέπω;

Τα παλαιά σπίτια της συνοικίας ήταν μονώροφα, άλλα νεοκλασικά και άλλα όχι. Όλα όμως είχαν αυλές γεμάτες λουλούδια, οι οποίες ήταν χώροι λειτουργικοί και κοινωνικοποίησης. Πολλοί κάτοικοι του Βρυσακίου μεταφέρθηκαν εδώ, όταν τα σπίτια τους απαλλοτριώθηκαν για να ανασκαφτεί η Αρχαία Αγορά. Έως το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, τα διασημότερα γεγονότα που λάμβαναν χώρα στη συνοικία ήταν ο πετροπόλεμος (παιχνίδι) και το καρναβάλι. Το όνομα Πετράλωνα προέρχεται από τα πέτρινα αλώνια της περιοχής. Προηγούμενη ονομασία τους ήταν «Συνοικία Βαράθρου», από το αρχαίο βάραθρο, δηλαδή έναν μεγάλο λάκκο, στον οποίο οι Αθηναίοι έριχναν όποιον καταδικαζόταν σε θάνατο, εξού και η λέξη «καταβαραθρώνω». Πριν χτιστούν τα νεότερα κτίρια, τα Κάτω Πετράλωνα τα αποκαλούσαν «Κατσικάδικα», διότι εκεί έβοσκαν οι βοσκοί τα κοπάδια τους.

Βιβλιογραφία

Γιοχάλας Θ., Καφετζάκη Τ., (2013), Αθήνα, Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία, Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ

Σιμωνέτης Ι., (2004), Η Αθήνα… κάποτε, γειτονιές που χάθηκαν, εκδόσεις Φιλιππότη

Σκιαδάς Ε.Γ., (2018), Οι συνοικίες των Αθηνών, η πρώτη επίσημη διαίρεση (1908), ονομασία, αρίθμηση και πινακίδες οδών, Αθήνα: εκδόσεις Μένανδρος