Πάρκο Πρώην Κορεατικής Αγοράς
Το πάρκο απέναντι από την Τεχνόπολη είναι το Πάρκο Πρώην Κορεατικής Αγοράς. Από κάτω βρίσκεται η συνέχεια του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού.
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )
2005 Ολοκληρώθηκε.
Οθωμανική εποχή (1453- 1821)
Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)
Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)
Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)
Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)
Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)
Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)
Προϊστορία (-1100 π.Χ.)
Τι βλέπω;
Στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Ερμού, σήμερα υπάρχει ένα μικρό πάρκο περίπου 14 στρεμμάτων. Είναι η δυτική απόληξη του μεγάλου περιπάτου των αρχαιολογικών χώρων και σημαντικών τοπόσημων της Αθήνας. Έχει τη μορφή μικρού λόφου, γεγονός που επιτρέπει την καλύτερη θέαση της Τεχνόπολης, ενώ παράλληλα ευνοεί το μικροκλίμα της περιοχής. Περιτριγυρίζεται από εντυπωσιακά graffiti και είναι τόπος κατάλληλος για πικνίκ, χαλάρωση, τρέξιμο και βόλτα για τα κατοικίδια. Το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειάς του καλύπτεται με γρασίδι, αρκετοί είναι οι θάμνοι και σχετικά λίγα τα δέντρα. Η φύτευση δεν μπορεί να είναι υψηλή, επειδή από κάτω βρίσκονται –για την καλύτερη προστασία τους- επιχωμένες αρχαιότητες (συνέχεια του αρχαιολογικού χώρου Κεραμεικού). Στα πλατώματα της βορειανατολικής άκρης του πάρκου, συχνά συναντάμε χορευτικές ομάδες (tango, swing, breakdance κ.α.), ενώ αρκετά συχνά βλέπουμε σταθμευμένα οχήματα επί του πάρκου και αρχαιολογικού χώρου, ειδικότερα όταν πραγματοποιείται κάποιο event στο Παλαιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ ή όταν λειτουργεί το παρακείμενο νυχτερινό κέντρο.
Τι δε βλέπω;
Ονομάζεται και Πάρκο Κεραμεικού ή Πάρκο Καμπά και πριν την κατασκευή του, υπήρχαν μικρά σπίτια, παλιά συνεργεία, παραπήγματα, αποθήκες και το πρώτο +Soda, ένα ιστορικό dance club της Αθήνας. Πολλοί εργολάβοι και ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων επιθυμούσαν την κατασκευή εμπορικού κέντρου, ωστόσο οι έντονες αντιδράσεις των κατοίκων, αλλά και η ύπαρξη αρχαιοτήτων δεν επέτρεψαν τέτοιου είδους σχέδια. Το συγκεκριμένο πάρκο αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τη μετατροπή πρώην οικιστικού ιστού σε ελεύθερο δημόσιο πάρκο, με το κοινωνικό όφελος και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς να προτάσσονται έναντι του κέρδους.
Βιβλιογραφία
Λιάλιος Γ., (2005), Πάρκο στη θέση της Κορεατικής Αγοράς, στην Καθημερινή
https://www.kathimerini.gr/society/228362/parko-sti-thesi-tis-koreatikis-agoras/
Τελευταία επίσκεψη 23/11/2023
Ρηγόπουλος Δ., (2005), Κορεάτικη Αγορά, μία πρώτη νίκη, στην Καθημερινή
https://www.kathimerini.gr/opinion/699032/koreatiki-agora-mia-proti-niki/
Τελευταία επίσκεψη 23/11/2023