Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Λαχαναγορά- Πλατεία Θεάτρου

Ακριβώς απέναντι από την κρεαταγορά και την ψαραγορά, βρίσκεται η λαχαναγορά.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )


    1886 Λειτούργησε η λαχαναγορά.

    1899 Κατεδαφίστηκε το Θέατρο Μπούκουρα.

    2022 Ανακαινίστηκε η λαχαναγορά.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1821)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά και επί των πεζοδρόμων Αρμοδίου και Αριστογείτονος αναπτύσσεται η κεντρική λαχαναγορά της πόλης. Είναι ένας καθημερινός προορισμός των Αθηναίων, οι οποίοι συνδυάζουν τις αγορές τους με αυτές της Βαρβακείου, η οποία παρέχει κυρίως κρέας και θαλασσινά. Αν και δεν είναι μεγάλη σε έκταση, η λαχαναγορά τα έχει όλα. Από συμβατικά έως βιολογικά προϊόντα, όλων των ειδών τα λαχανικά, οπωροκηπευτικά, όσπρια, αυγά, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά και βότανα, πολλά από τα οποία φύονται μόνο στην Ελλάδα. Προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και φημίζονται για την ποιότητά τους και τις καλές τιμές. Στη δυτική πλευρά, βρίσκεται η Πλατεία Θεάτρου, μία υποβαθμισμένη περιοχή της πόλης, στην οποία χτίστηκε το κτίριο της Διπλαρείου Σχολής. Εφαρμόζονται σχέδια ήπιας ανάπλασης και το κτίριο μετατράπηκε σε ξενοδοχείο.

Τι δε βλέπω;

Η Βαρβάκειος αγορά, όπως και η λαχαναγορά, είναι από τα πιο τουριστικά μέρη της Αθήνας. Πάρα πολλοί επισκέπτες σπεύδουν να δούνε τι αγοράζουν οι Αθηναίοι για το καθημερινό τους τραπέζι. Η μεσογειακή διατροφή και η ελληνική κουζίνα είναι πολύ υγιεινές, καθώς είναι χαμηλές σε λιπαρά. Υπάρχει ισορροπία υλικών (π.χ. κρέατος- λαχανικών) και τα ελληνικά γεύματα μπορεί να είναι από πολύ απλά έως αρκετά σύνθετα, καλύπτοντας όλα τα γούστα, χωρίς εκπτώσεις θρεπτικής αξίας και ποιότητας. Η ανακαίνιση της λαχαναγοράς ήταν ριζική και εξασφάλισε στο μέγιστο την ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων. Η Πλατεία Θεάτρου ονομάστηκε έτσι από το Θέατρο Αθηνών του 1839 και μετέπειτα Θέατρο Μπούκουρα, το οποίο κατεδαφίστηκε. Ήταν το πρώτο χειμερινό θέατρο της πόλης και βρισκόταν στις τότε παρυφές της. Σε αυτό παίζονταν κυρίως ιταλικά μελοδράματα- όπερες και οι χρονικογράφοι αφηγούνται πολλές αστείες αληθινές ιστορίες των αστών της εποχής.

Βιβλιογραφία

Γιοχάλας Θ., Καφετζάκη Τ., (2013), Αθήνα, Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία, Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ

 

Επιτόπια παρατήρηση επιστημονικών επιμελητών