Μουσείο Μπενάκη (οδού Πειραιώς)
Σύγχρονο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς.
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )
2004 Εγκαινιάστηκε.
Οθωμανική εποχή (1453- 1821)
Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)
Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)
Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)
Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)
Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)
Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)
Προϊστορία (-1100 π.Χ.)
Τι βλέπω;
Το πρώην βιομηχανικό κτίριο της Lada της δεκαετίας του 1960 μετατράπηκε σε ένα μουσείο 8.500τμ με εκθεσιακούς χώρους 3.500τμ και ανήκει στην «οικογένεια» μουσείων Μπενάκη. Η αρχιτεκτονική του κινείται στη λογική του εσωστρεφούς κτιρίου- κιβωτού. Περιλαμβάνει αίθουσες τέχνης, διαλέξεων, συναυλιών, βιβλιοπωλείο, πωλητήριο και κεντρικό αίθριο, γύρω από το οποίο αναπτύσσονται οι χώροι όλων των ορόφων. Η διάτρητη μεταλλική θύρα εισόδου, οι ξύλινες προστατευτικές περσίδες και οι μεταλλικοί εξώστες στις όψεις του αίθριου δίνουν ευελιξία στη χρήση και στο ρόλο των χώρων. Στις εξωτερικές όψεις υπάρχουν μόνο τα απαραίτητα ανοίγματα, ενώ στο εσωτερικό υπάρχει πλήρης διαφάνεια, και η διαστρωμάτωση των υλικών (περσίδες, εξώστες, υαλοπέτασμα με μεταλλικό πλέγμα) δίνει βάθος στους όγκους. Οι χώροι των περιοδικών εκθέσεων είναι τονισμένοι και το κτίριο επιστέφεται από μια μεγάλη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με κυλινδρική οροφή. Η επένδυση του κτιρίου είναι από κόκκινο μάρμαρο από το Ιράν. Στο πεζοδρόμιο της εισόδου του μουσείου δεσπόζουν τα «Αιολικά Σινιάλα» (2006) του TAKIS, αυτοδίδακτου γλύπτη, πρωτοπόρου της κινητικής τέχνης, εφευρέτη και ανανεωτή της γλυπτικής διεθνώς. Έργα του βρίσκονται στα περισσότερα μουσεία σύγχρονης τέχνης του κόσμου. Τα γλυπτά είναι μεταλλικοί στύλοι, στην κορυφή των οποίων βρίσκονται ημισφαίρια που περιστρέφονται με τον αέρα, σαν ανεμόμετρα. Η πλατιά επιφάνεια των ημισφαιρίων φέρει ρίγες σε μαύρο και λευκό ή κόκκινο χρώμα.
Τι δε βλέπω;
Παρόλο που αποκαλείται μουσείο, δε διαθέτει κάποια μόνιμη συλλογή. Φιλοξενεί πολιτιστικά γεγονότα διαφόρων κατηγοριών, όπως μουσική, χορό, εικαστικές εκθέσεις, ταινίες, θέατρο, συναυλίες και συχνά πραγματοποιούνται συνέδρια. Είναι ένας «ανήσυχος» πολιτιστικός χώρος με τεχνολογία αιχμής. Το μουσείο σχεδιάστηκε από τους Μαρία Κοκκίνου και Ανδρέα Κούρκουλα. Η πρόσβαση στους εκθεσιακούς χώρους είναι δυνατή με πολλούς τρόπους, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούνται ταυτόχρονα πολλές εκδηλώσεις. Το 850τμ αίθριο συχνά φιλοξενεί υπαίθριες εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις. Επίσης, το μουσείο στεγάζει ιστορικό αρχείο και αρχείο νεοελληνικής αρχιτεκτονικής και παραστατικών τεχνών.
Πληροφορίες
- Διεύθυνση: Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
- Τηλέφωνο: +30 210 3453111
- Website: http://www.benaki.gr/
Βιβλιογραφία
Δουμάνης Ο.Β., (2004), ΜουσείοΜπενάκη, σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο 2001- 04, στο Αρχιτεκτονικά Θέματα, τ.38, σ.σ. 73- 77, ΕΜΠ
Λυμπερόπουλος Δ., (2004), (επ.), Οδός Πειραιώς 138, το νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη, Αθήνα: Μουσείο Μπενάκη
Φιλιππίδης Δ., (2006), Αρχιτεκτονικές Μεταμορφώσεις, Ι. μητροπολιτικά κέντρα, Μέλισσα
Collective work, (2014), Navigating the routes of Art and Culture, Part 1, Athens, Ministry of Culture and Sports