Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Εγκληματολογικό Μουσείο

Το Εγκληματολογικό Μουσείο είναι ένα μικρό μουσείο στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )


    1932 Ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Γεωργιάδη, καθηγητή ιατροδικαστικής και τοξικολογίας και ολυμπιονίκη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 1896.

    1992 Μεταφέρεται στο παρόν κτίριο μετά από μακροχρόνιες μετακινήσεις σε άλλους χώρους.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1821)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Το εγκληματολογικό μουσείο διαθέτει συλλογές της ιστορίας του μουσείου, πολεμικού υλικού, αντικειμένων μαγγανείας, πλαστών προπλασμάτων, βρόχων, υποδημάτων (από τα οποία πιστοποιείται ο θάνατος από ηλεκτροπληξία ή πτώση από ύψος) και πειστήρια ιατροδικαστικού ενδιαφέροντος. Πιο συγκεκριμένα, εκτίθενται δηλητηριώδη μανιτάρια, ναρκωτικά, αντιδραστήρια, είδη πυρίτιδας, θραύσματα από το βομβαρδισμό του Πειραιά, κέρινα ομοιώματα ιατροδικαστικού ενδιαφέροντος, φωτογραφικό υλικό από εγκληματικές πράξεις του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, η ξιφολόγχη του ληστή Γιαγκούλα με την εκδικητική επιγραφή, θυμίζοντας τον Ρομπέν των Δασών και κεφάλια καρατομημένων ληστών, επικηρυγμένων από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Σε αυτό το σημείο, το οξύμωρο είναι ότι απαγορεύεται η φωτογράφησή τους, διότι είναι προσβολή νεκρού, αλλά δεν αποτελεί προσβολή η έκθεσή τους.

Τι δε βλέπω;

Είναι ένα από τα 12 μουσεία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανήκει στην Ιατρική Σχολή και συγκεκριμένα στο τμήμα ιατροδικαστικής και τοξικολογίας. Ενδεχομένως αυτός να είναι κι ένας λόγος της αδυναμίας του μουσείου να αναδείξει πτυχές της εγκληματικότητας και τη σχετικότητα του τι είναι έγκλημα ανά εποχή και περιοχή, έχοντας περισσότερο μια θετικιστική- ιατροδικαστική προσέγγιση. Επιπλέον, ο χώρος είναι σημαντικά μικρός και δεν το αναδεικνύει μουσειολογικά. Παρόλα αυτά, είναι ένα μουσείο, το οποίο πέραν της έκθεσης, έχει ως σκοπό την άσκηση και την έρευνα. Η φύση των εκθεμάτων δεν επιτρέπει επισκέψεις εντός ορισμένου ωραρίου, παρά μόνο κατόπιν ραντεβού.

Πληροφορίες

Βιβλιογραφία

Εγκληματολογικό Μουσείο, (2014), Το Μουσείο,
http://www.criminology-museum.uoa.gr/
Τελευταία επίσκεψη 11/2/2015

 

Επιτόπια παρατήρηση επιστημονικών επιμελητών