Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Ελληνικό Εκπαιδευτήριο

Το Ελληνικό Εκπαιδευτήριο είναι κτίριο του πρώιμου νεοκλασικισμού.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )


    1856 Έναρξη κατασκευής.

    1859 Ολοκλήρωση.

    1871 Περνάει στην ιδιοκτησία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

    1872 Προστέθηκε διώροφο κτίριο προς την οδό Μασσαλίας. Εκεί στεγάστηκε χημείο, αμφιθέατρο ανατομίας και νεκροτομείο, στο οποίο, επί Κατοχής, γινόταν η αναγνώριση των πτωμάτων αντιστασιακών και θυμάτων της πείνας.

    1972 Η χούντα παραλίγο να το κατεδαφίσει για να αναγερθεί νέο υπουργείο παιδείας. Γλίτωσε χάρη στην οξεία αντίδραση του τότε πρύτανη και επιφανών αρχιτεκτόνων.

    1980 Ξεκίνησε η αποκατάσταση, υπό την επίβλεψη του Σόλωνα Κυδωνιάτη, εξαιτίας σοβαρών ζημιών από ισχυρό σεισμό κι επίσης κατεδαφίστηκαν τα διπλανά νεότερα κτίρια. Η αποκατάσταση ολοκληρώθηκε 3 χρόνια μετά και το έργο παραδόθηκε στο κοινό μετά από άλλα 3 χρόνια.

    2002 Έγινε ριζική αναδιαμόρφωση του εσωτερικού, η οποία διήρκησε 2 χρόνια.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1821)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Το «ροζ κτίριο», όπως πολλοί συνήθιζαν να το αποκαλούν, είναι ένα αυστηρό έργο του πρώιμου κλασικισμού και πιθανότατα σχεδιάστηκε από τον Σταμάτη Κλεάνθη. Σήμερα, στεγάζει τα γραφεία ομότιμων καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών και στους χώρους του φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το σημερινό χρώμα του κτιρίου είναι σύμφωνο με αυτό της εποχής που χτίστηκε, καθώς τα έντονα χρώματα δεν ήταν ασυνήθιστα τότε.

Τι δε βλέπω;

Κατασκευάστηκε για να στεγάσει το «Ελληνικό Εκπαιδευτήριο» του Γρηγορίου Παπαδόπουλου και περιλάμβανε οικοτροφείο, κλειστό γυμναστήριο, αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα τελετών, εστιατόριο και παρεκκλήσι. Ο Κλεάνθης είχε σχεδιάσει το Αρσάκειο, αλλά προς μεγάλη του απογοήτευση, τα σχέδιά του απορρίφθηκαν. Με αυτό το κτίριο, κατάφερε να αποδείξει την αξία του ως αρχιτέκτονας και έλαβε εγκωμιαστικά σχόλια από Ελλάδα και εξωτερικό. Έπειτα, το κτίριο πέρασε στην ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου Αθηνών, οπότε αξιοποιήθηκε ως χώρος μουσείων και εργαστηρίων. Για ένα μικρό διάστημα, παραχωρήθηκε στο Θεατρικό Μουσείο, ώστε να στεγαστεί η βιβλιοθήκη του, αλλά σύντομα ο χώρος πέρασε ξανά στον έλεγχο του πανεπιστημίου. Πήρε το όνομά του από τον ποιητή Κωστή Παλαμά, ο οποίος διετέλεσε γενικός γραμματέας του πανεπιστημίου για 30 χρόνια κι επίσης έμενε πολύ κοντά.

Πληροφορίες

  • Διεύθυνση: Ακαδημίας 48 & Μασσαλίας

Βιβλιογραφία

Yohalas T., Kafetzaki Τ., (2013), Αθήνα, Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία [Athens, Tracing the city guided by history and literature], ESTIA Bookstore

 

National Research Foundation, (d.u.), Αρχαιολογία της πόλης των Αθηνών, [Archaeology of the city of Athens], in

https://archaeologia.eie.gr/archaeologia/gr/arxeio_more.aspx?id=82

Last visit 31/3/2025

 

Zivas D.A.., (2012), Αρχιτεκτονικός Οδηγός Αθηνών, [Architectural Guide of Athens], Cultural Foundation of Pireos Group

 

Mitropoulou K., (d.u.), Αθήνα, μνήμες και κτήρια, [Athens, memories and buildings], Athens: Sideris Publication

 

Filippidis D., (2006), Αρχιτεκτονικές Μεταμορφώσεις, Ι. μητροπολιτικά κέντρα, [Architectural Transformations, I. metropolitan centres], Melissa