Άγαλμα Τρούμαν
Το άγαλμα του προέδρου Τρούμαν είναι ορειχάλκινο, έχει ύψος 3,20μ. και εδράζεται σε μαρμάρινο βάθρο.
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )
1963 Τοποθετήθηκε.
Οθωμανική εποχή (1453- 1821)
Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)
Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)
Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)
Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)
Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)
Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)
Προϊστορία (-1100 π.Χ.)
Τι βλέπω;
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τρούμαν αποδίδεται όρθιος με τα πόδια σε ελαφρά διάσταση. Τα χέρια είναι σε αμήχανη στάση με ελαφρώς προτεταμένο το δεξί, με το οποίο κρατά ένα έγγραφο. Ο ανδριάντας είναι ορειχάλκινος, έχει ύψος 3,20μ. και εδράζεται σε μαρμάρινο βάθρο, στην πρόσοψη του οποίου βρίσκεται το ανάγλυφο έμβλημα των ελληνοαμερικανών δωρητών. Πέριξ του ανδριάντα υπάρχουν συνολικά 8 στήλες, ύψους 1,85μ., στις οποίες αναγράφονται, σε ελληνικά και αγγλικά, κείμενα ευγνωμοσύνης τους ελληνικού λαού για τον Τρούμαν και ο λόγος του ιδίου για την αποστολή στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.
Τι δε βλέπω;
Οι μετεμφυλιακές κυβερνήσεις αποφάσισαν την τοποθέτηση του αγάλματος ως δείγμα ευγνωμοσύνης για την στρατιωτική και οικονομική συνεισφορά του Τρούμαν στη νίκη της δεξιάς. Το έργο του Φέλιξ Γουέλτον τοποθετήθηκε παράνομα, ερήμην της δημοτικής αρχής και εγκαινιάστηκε την ημέρα της κηδείας του δολοφονηθέντος αριστερού ειρηνιστή βουλευτή και ακτιβιστή Γρηγορίου Λαμπράκη. Ο Τρούμαν, εκτός από τις πυρηνικές βόμβες στην Ιαπωνία, υπήρξε από τα πρόσωπα κλειδιά της αμερικανικής εμπλοκής στον ελληνικό εμφύλιο μετά τη Μεγάλη Βρετανία. Το γνωστό «Δόγμα Τρούμαν» σε Ελλάδα και Τουρκία αποτέλεσε και την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου, επεκτείνοντάς το αργότερα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με σκοπό να ανακόψει την επιρροή της ΕΣΣΔ. Για τους παραπάνω λόγους, το γλυπτό αυτό έχει υποστεί τους περισσότερους βανδαλισμούς και ακρωτηριασμούς από οποιοδήποτε άλλο. Έχει δεχθεί 4 βομβιστικές επιθέσεις, μπογιές, έχουν πριονιστεί τα πόδια του και μια φορά τραβήχτηκε με σχοινιά μέχρι εδάφους.
Βιβλιογραφία
Ποταμιανος Ν., (2003), Οι κυβερνήσεις του εμφυλίου, ένα νέο πολιτικό σύστημα διαμορφώνεται, στο Ιστορία του Νέου Ελληνισμού 1770-2000, η εμπόλεμη Ελλάδα, Αλβανικό Έπος- Κατοχή και Αντίσταση- Εμφύλιος, Ελληνικά Γράμματα