Ναός Αγίου Αθανασίου
Ο Ναός Αγίου Αθανασίου είναι της Οθωμανικής περιόδου.
Τοποθεσία
Χρονολόγιο
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )
Οθωμανική εποχή (1453- 1821)
Κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα.
Ο Ναός Αγίου Αθανασίου είναι της Οθωμανικής περιόδου.
Home > Αθήνα > Αρχιτεκτονική > Κέντρο > Οθωμανική περίοδος > Ναός Αγίου Αθανασίου
Πολλοί περνούν, αλλά ελάχιστοι παρατηρούν αυτήν την μικρή εκκλησία της οθωμανικής περιόδου. Είναι μία κεραμοσκεπής μονόκλιτη βασιλική με ημικυκλικό θόλο που ανατολικά και δυτικά καταλήγει σε τεταρτοσφαίρια. Οι νεότερες παρεμβάσεις -και ειδικότερα αυτές του 20ου αιώνα- έχουν αλλοιώσει σημαντικά το ναό, με τη δυτική όψη τελείως παραμορφωμένη και τμήμα του ναού να βρίσκεται σε ακάλυπτο χώρο αποθήκης. Η πρόσοψη είναι συστηματικά βανδαλισμένη, κυρίως με γκράφιτι και tags.
Ο ναός του Αγίου Αθανασίου είναι γνωστός και ως Αιγινίτικο Μετόχι, διότι πιθανόν να ήταν μετόχι της Μονής Παναγίας Χρυσολεόντισσας στην Αίγινα. Δεν ήταν ο ενοριακός ναός της περιοχής του Ψυρρή, αλλά οι κάτοικοι πήγαιναν τακτικά και προσεύχονταν, ειδικότερα κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα. Πιθανότατα κατασκευάστηκε στη θέση παλαιοχριστιανικού ναού του ίδιου αρχιτεκτονικού τύπου. Επί οθωμανικών χρόνων, ανακατασκευάστηκε στα ίδια αρχιτεκτονικά πρότυπα. Αυτός ο αρχιτεκτονικός τύπος μονόκλιτης βασιλικής εντοπίζεται μόνο στην Αθήνα (π.χ. Παναγία Ρόμβη, Παντάνασσα, Αγιορείτικο Μετόχι), στην Αρμενία και την προϊσλαμική Περσία, από όπου μάλλον εισήχθη στην Ελλάδα κατά τον 9ο αιώνα μ.Χ. Οι παλαιότερες σωζόμενες αγιογραφίες του ναού είναι του 1638.
Ακροκέραμα, (2013), Ο Άγιος Αθανάσιος της οδού Αριστοφάνους στου Ψυρρή, στο
https://akrokerama.blogspot.com/2013/01/blog-post_18.html
Τελευταία επίσκεψη 27/7/2026
Ρωπαΐτου Ζ.Ε., (2021), Ο κόσμος της Ευριπίδου και των πέριξ, Ευριπίδου, Ψυρρή και Γεράνι: ένας περίπατος, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα.
Share