Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Ναός Παναγίας Παντάνασσας

Ο Ναός Παναγίας Παντάνασσας είναι το καθολικό του μοναστηρίου, στη βορειανατολική άκρη της Πλατείας Μοναστηρακίου.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )


    1890 Ανακαινίστηκε το εσωτερικό και κατασκευάστηκε το πρώτο κωδωνοστάσιο.

    1911 Επισκευάστηκε. Η δυτική όψη αλλοιώθηκε επειδή προστέθηκε νάρθηκας και γυναικωνίτης και κατασκευάστηκε το νεότερο κωδωνοστάσιο.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1821)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


    Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, ο βυζαντινός ναός ήταν του 10ου ή 11ου αιώνα και ο μεταβυζαντινός του 15ου ή 16ου αιώνα.

  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και από πατριαρχικό σιγίλλιο του 1678 πληροφορούμαστε ότι τότε ονομαζόταν «Μέγα Μοναστήριον», αφού μετατράπηκε σε καθολικό του γυναικείου μοναστηριού που κάλυπτε σχεδόν όλη τη σημερινή πλατεία, γνωρίζοντας μεγάλη ακμή. Είναι τρίκλιτη βασιλική και το κεντρικό κλίτος είναι υπερυψωμένο. Είναι κτισμένος με ακανόνιστους λίθους και έχει εντοιχισμένα spolia. Οι εσωτερικοί κίονες έχουν κορινθιακά κιονόκρανα και η κύρια είσοδος του ναού είναι η δυτική, στην οποία βλέπουμε τρεις μεγάλες πόρτες. Οι αρχικές τοιχογραφίες δε σώζονται. Ανάμεσα στις νεότερες είναι και μερικές του Φώτη Κόντογλου (1932). Το κωδωνοστάσιο προστέθηκε το 1911, γι’ αυτό και η νεοκλασικίζουσα αρχιτεκτονική του. Αντικατέστησε το παλαιότερο του 1890 που βρισκόταν στην κεντρική είσοδο.

Τι δε βλέπω;

Ο αρχικός βυζαντινός ναός του 10ου ή 11ου αιώνα, αλλά και ο μεταγενέστερος του 15ου ή 16ου αιώνα ισοπεδώθηκαν. Ακόμα και ο ανακατασκευασμένος ναός που βλέπουμε σήμερα, υπέστη σοβαρές αλλαγές και έχει αλλοιωθεί σημαντικά η αρχική του μορφή. Η μονή καταστράφηκε από τον Morosini, αλλά διασώθηκε ο ναός. Κατά την Φραγκοκρατία αποτέλεσε ανδρικό μοναστήρι και προσαρτήθηκε ως μετόχι της Μονής Καισαριανής. Τότε ήταν και η περίοδος ακμής της. Αιώνες μετά, αναφέρεται ως «Μέγα Μοναστήριον» και αποτέλεσε καθολικό του γυναικείου μοναστηριού. Έπειτα, έγινε ενοριακός ναός και μετά την Ελληνική Επανάσταση άρχισε να παρακμάζει, οπότε προέκυψε η ονομασία «Μοναστηράκι» ή «Μικρομονάστηρο», εξού και η σημερινή ονομασία της ευρύτερης περιοχής. Η μονή εφοδίαζε το παζάρι με υφαντά, καθώς ήταν κέντρο υφαντικής. Λέγεται, επίσης, ότι εδώ τιμωρούνταν οι γυναίκες που «παρεκτρέπονταν», κάνοντας καταναγκαστική εργασία στους αργαλειούς. Παράλληλα, εδώ εργάζονταν για να επιβιώσουν και οι «απροστάτευτες» γυναίκες της Αθήνας.

Πληροφορίες

  • Διεύθυνση: Πλατεία Μοναστηρακίου

Βιβλιογραφία

Γιοχάλας Θ., Καφετζάκη Τ., (2013), Αθήνα, Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία, Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ

 

Ζήβας Δ.Α., (2012), Αρχιτεκτονικός Οδηγός Αθηνών, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

 

Unsigned, (2014), Navigating the routes of Art and Culture, Part 1, Athens, Ministry of Culture and Sports