Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Ο Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος είναι βυζαντινός ναός στους πρόποδες της Ακρόπολης.
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )
1825 Όταν δολοφονήθηκε ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης Οδυσσέας Ανδρούτσος στην Ακρόπολη, έριξαν το πτώμα του από τα βράχια και αυτό κατέληξε στον περίβολο του ναού, όπου αργότερα θάφτηκε κρυφά.
1966 Ξεκίνησε η αναστήλωση.
Οθωμανική εποχή (1453- 1821)
Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)
Κατασκευάστηκε κατά τα τέλη του 11ου με αρχές του 12ου αιώνα.
Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)
Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)
Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)
Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)
Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)
Προϊστορία (-1100 π.Χ.)
Τι βλέπω;
Στη βόρεια πλαγιά του Βράχου της Ακρόπολης βρίσκεται ο μεσοβυζαντινός ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Είναι τρουλαίος σταυροειδής τετρακιόνιος εγγεγραμμένος. Ο τρούλος είναι οκταγωνικός αθηναϊκού τύπου με τοξωτά ανοίγματα. Αυτός είναι μέρος της γνήσιας (βυζαντινής) αρχιτεκτονικής του ναού, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας όψης, η οποία κατασκευάστηκε με το πλινθοπερίκλειστο σύστημα τοιχοποιίας. Σήμερα δε βλέπουμε την αρχική μορφή του ναού των βυζαντινών χρόνων, αλλά τη μορφή που απέκτησε κατά τα μεταβυζαντινά- οθωμανικά χρόνια, με τις αλλαγές στις όψεις και τις προσθήκες, ειδικότερα στην ανατολική και τη δυτική πλευρά. Τα κιονόκρανα των κιόνων είναι επαναχρησιμοποιημένα και πιθανότατα της ρωμαϊκής εποχής.
Τι δε βλέπω;
Ο ναός είναι γνωστός και ως «Σωτηράκης», λόγω του μικρού του μεγέθους. Στη νότια πλευρά του, μια φυσική εσοχή του βράχου της Ακρόπολης φιλοξενεί τμήμα του παρεκκλησίου της Αγίας Παρασκευής. Κατά την αναστήλωση του ναού, αποκαλύφθηκαν τμήματα τοιχογραφιών και νότια του ναού ανακαλύφθηκαν κεραμοσκεπείς τάφοι.
Πληροφορίες
- Διεύθυνση: Θεωρίας
Βιβλιογραφία
Ζήβας Δ.Α., (2012), Αρχιτεκτονικός Οδηγός Αθηνών, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Μπούρας Χ., (2010), Βυζαντινή Αθήνα, 10ος– 12ος αιώνας, Μουσείο Μπενάκη
Unsigned (2014), Church of Transfiguration of the Saviour, in Navigating the routes of Art and Culture, Part 1, Athens, Ministry of Culture and Sports