Σταθμός Μετρό “Μαρούσι”
Στο σταθμό μετρό "Μαρούσι" είναι έντονη η εναλλαγή όγκων, σχημάτων, γραμμών και χρωμάτων.
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )
1957 Εγκαινιάστηκε.
2004 Ανακαινίστηκε.
Οθωμανική εποχή (1453- 1821)
Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)
Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)
Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)
Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)
Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)
Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)
Προϊστορία (-1100 π.Χ.)
Τι βλέπω;
Πρόκειται για υπέργειο σταθμό με πλευρικές αποβάθρες. Ο σχεδιασμός των στεγάστρων και του περιβλήματος είναι σύγχρονος και έχει προκαλέσει ανάμεικτα συναισθήματα στους Αθηναίους. Πολλοί θεωρούν ότι η εναλλαγή όγκων, σχημάτων, γραμμών και χρωμάτων προσδίδει πλαστικότητα, δίνει έναν νεομπρουταλιστικό τόνο και μια εικαστική χροιά, η οποία ενισχύεται και από τα σύγχρονα εικαστικά έργα του σταθμού. Από την άλλη, πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι πρόκειται για έναν ανερμάτιστο σχεδιασμό, ο οποίος δεν ακολουθεί κάποια αρχιτεκτονική λογική, τα πλαϊνά υαλοστάσια είναι μια ατυχής επιλογή και ο σταθμός απλά φιλοδοξεί να γίνει τοπόσημο δια του όγκου του.
Τι δε βλέπω;
Κατασκευάστηκε στη θέση του παλαιού σταθμού των Σιδηροδρόμων Αττικής, ο οποίος έκλεισε το 1938. Ο σταθμός ήταν υπέργειος από τότε. Η περιοχή του Αμαρουσίου ήταν ένα αραιοκατοικημένο προάστιο της Αθήνας και δεν συνέτρεχε λόγος υπογειοποίησης της γραμμής. Η ισόπεδη κατασκευή του σταθμού όμως θα σήμαινε και τη διχοτόμηση της κεντρικής πλατείας του Αμαρουσίου, γι’ αυτό αποφασίστηκε η κατασκευή της γέφυρας, το μόνο στοιχείο του σημερινού σταθμού που έχει διατηρηθεί από τότε.
Βιβλιογραφία
Μηχανή του Χρόνου,(χ.χ.), Η ιστορία μίας φωτογραφίας,
https://www.mixanitouxronou.gr/pios-ine-o-stathmos-pou-chtistike-stin-thesi-tis-thrilikis-grammis-tou-atmokinitou-thiriou-ke-egine-ipergios-gia-na-min-dichotomisi-to-istoriko-kentro-tis-periochis-foto/
Τελευταία επίσκεψη 16/8/2023
Anegersi, (χ.χ.), Ανάπλαση σταθμού ΗΣΑΠ Αμαρουσίου,
https://anegersi.com.gr/portfolio/anaplasi-stathmou-isap-marousi/
Τελευταία επίσκεψη 16/8/2023