Πάρκο Σταύρος Νιάρχος
Το πάρκο Σταύρος Νιάρχος ανήκει στα μεγαλύτερα πάρκα της πόλης και με την ολοκλήρωση του παραλιακού μετώπου, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )
2008 Έναρξη κατασκευής.
2015 Ολοκλήρωση.
Οθωμανική εποχή (1453- 1821)
Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)
Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)
Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)
Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)
Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)
Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)
Προϊστορία (-1100 π.Χ.)
Τι βλέπω;
Το πάρκο αυτό είναι από τα μεγαλύτερα στην πόλη και έχει έκταση περίπου 170.000 τμ. Δεν είναι ένας απλός χώρος πρασίνου. Περιλαμβάνει θεατρική σκηνή, χώρους για συναυλίες και κινηματογραφικές προβολές, σιντριβάνια, έναν κυκλικό λαβύρινθο, αθλητικές εγκαταστάσεις και συχνά φιλοξενεί εκθέσεις. Η κορυφή του πάρκου βρίσκεται κάτω από το 1.000 τμ στέγαστρο της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης και σε υψόμετρο 32 μέτρων από το έδαφος. Οι αλέες, στις οποίες ξεχωρίζουν τα πεύκα και οι ελιές, σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη βλάστηση, δημιουργούν ένα σπάνιο μεσογειακό τοπίο, τιμώντας έτσι τη φυτοκομική παράδοση της Ελλάδας. Σε κάθε εποχή ανθίζουν διαφορετικά φυτά, με αποτέλεσμα να υπάρχει ποικιλία χρωμάτων όλο το χρόνο. Οι διάδρομοι λειτουργούν ως συνέχειες των δρόμων της Καλλιθέας με απώτερο στόχο την επέκταση και παρείσφρηση του πάρκου στον αστικό χώρο. Τέλος, το κανάλι με το νερό είναι μια συμβολική απόδοση του ποταμού Ιλισού και μια μεταφορική συνέχεια της θάλασσας. Το σύνολο του πάρκου προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες όπως καλλιτεχνικά δρώμενα, περιπάτους, ιστιοπλοϊα και τρέξιμο.
Τι δε βλέπω;
Καλύπτει το 85% της έκτασης του ΚΠΙΣΝ και αναπτύσσεται σε ήπια κλίση, αποτελώντας πράσινη στέγη των κτιρίων. Σχεδιάστηκε από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο, σε συνεργασία με την ομάδα Deborah Nevins Associates, η οποία φημίζεται για τα έργα της στην αρχιτεκτονική τοπίου. Στο σχετικά εγγύς μέλλον, το υπό κατασκευή πάρκο της παραλίας Μοσχάτου, έκτασης περίπου 600.000 τμ., θα ενωθεί με το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Έτσι, το νέο πάρκο, μαζί με το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, την Εσπλανάδα και το Πάρκο Φλοίσβου θα δημιουργήσουν ένα σύνολο, το οποίο θα είναι μια πραγματική ανάσα για την πόλη και θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους αστικούς πνεύμονες πρασίνου στην Ευρώπη. Το όνομα του πάρκου προέρχεται από το δωρητή του έργου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Βιβλιογραφία
http://www.greekarchitects.gr/gr
Τελευταία επίσκεψη 18/4/2018
Εκθεσιακές επιγραφές ΚΠΣΙΝ
Επιτόπια παρατήρηση επιστημονικών επιμελητών
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, (2018), Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, στο
https://www.snfcc.org/about/vision/the-national-library-of-greece/?lang=el
Τελευταία επίσκεψη 18/4/2018