Κολωνάκι
Το Κολωνάκι είναι η κεντρική γειτονιά της Αθηναϊκής αστικής ελίτ.
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )
1860 Ξεκίνησε να οικοδομείται. Μέχρι τότε, ήταν μια περιοχή με αμπελώνες και στάνες. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, ήταν επικίνδυνο μέρος τη νύχτα.
Οθωμανική εποχή (1453- 1821)
Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)
Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)
Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)
Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)
Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)
Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)
Προϊστορία (-1100 π.Χ.)
Τι βλέπω;
Μέχρι την οικονομική κρίση, η συνοικία του Κολωνακίου ήταν συνώνυμο των ακριβών καταστημάτων, των μεγαλοαστών, των μπουτίκ και των μεγάλων δικηγορικών γραφείων και ιατρείων. Ακόμη και μετά την κρίση, ωστόσο, το Κολωνάκι διατήρησε το μεγαλοαστικό του προφίλ, παρόλο που αρκετές από τις μπουτίκ έχουν κλείσει κι έχουν ανοίξει περισσότερα καταστήματα εστίασης. Το προφίλ αυτό συμπληρώνουν παλαιά, παραδοσιακά και νεότερα καφέ και κάποια μπαρ, τα οποία γεμίζουν κυρίως τις Παρασκευές και τα Σάββατα. Το Κολωνάκι φημίζεται και για την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική του. Εκλεκτικιστικά κτίρια πλουσίων οικογενειών, μοντέρνες πολυκατοικίες του Μεσοπολέμου (μια στυλιζαρισμένη εκδοχή του μοντέρνου με γεωμετρική καθαρότητα) και κάποια πολύ ενδιαφέροντα παραδείγματα σύγχρονης αρχιτεκτονικής συνθέτουν την αστική του ταυτότητα.
Τι δε βλέπω;
Το Κολωνάκι πήρε το όνομά του από το ρωμαϊκό κίονα που ανακαλύφθηκε κοντά στη Δεξαμενή. Μια άλλη εκδοχή για την ονομασία βασίζεται σε μια παλαιά πρόληψη. Για την αποτροπή επιδημιών, οι κάτοικοι περιέφεραν μοσχάρια στην πόλη, τα έσφαζαν και τα έθαβαν σε λάκκους, πάνω στους οποίους τοποθετούσαν κολωνάκια. Οι εύποροι Αθηναίοι του 19ου αιώνα επέλεξαν να εγκατασταθούν σε αυτήν την περιοχή ώστε να βρίσκονται κοντά στα ανάκτορα (σημερινό κοινοβούλιο). Εδώ κατασκευάστηκαν οι πρώτες πολυκατοικίες κατά τη δεκαετία του 1920, σε μια προσπάθεια της τότε ελίτ να διαχωριστεί από τους Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, οι οποίοι έμεναν σε παραπήγματα και η χωρική τους εξάπλωση στην πόλη ήταν αλματώδης.
Βιβλιογραφία
Επιτόπια παρατήρηση επιστημονικών επιμελητών
Κωνσταντόπουλος Η., (2010), Η χαμένη γωνία και ο αριθμός 3, Ρόδη Π.Α., Τουρνικιώτης Π., (2010), Εκδοχές του Μοντέρνου στην Αθήνα του Μεσοπολέμου, do.co,mo.mo., 4, Τα τετράδια του Μοντέρνου, Futura, σ.σ. 19-33
Λεοντίδου Λ., (1989), Πόλεις της σιωπής, εργατικός εποικισμός της Αθήνας και του Πειραιά, 1909-1940, Πολιτιστικό Τεχνολογικό Ίδρυμα ΕΤΒΑ
Λιανός Ν.Α., (2016), Η στεγαστική αποκατάσταση των προσφύγων, στο Ιστορία μιας πόλης, μέρος 3ο, σ.σ. 40-49, Lifo
Μαρμαράς Β.Μ., (2012), Για την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία της Αθήνας, Αθήνα: Παπαζήση
Ντέιβιντ Κέιντ, (2013), Αθήνα, η αλήθεια, αναζητώντας το Μάνο Χατζιδάκι λίγο πριν «σκάσει η φούσκα», Σαββάλας