Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Μακρυγιάννης

Ανδριάντας του Στρατηγού Μακρυγιάννη στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )


    1989 Ολοκληρώθηκε.

    1996 Τοποθετήθηκε και αποκαλύφθηκε.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1821)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Ένας ορειχάλκινος ανδριάντας ύψους 2μ αναπαριστά το στρατηγό Μακρυγιάννη σε όρθια στάση, με πόδια σε διάσταση και το αριστερό σε προβολή. Με το δεξί χέρι κρατάει το σπαθί, το οποίο έχει αποσπαστεί δύο φορές στο παρελθόν. Το γλυπτό εδράζεται σε χαμηλό κυβόσχημο βάθρο από ασβεστόλιθο. Ο γλύπτης Γιάννης Παππάς αποδίδει τον Μακρυγιάννη με αυστηρό βλέμμα και προτεταμένο στήθος, ενώ η στολή του είναι λεπτομερής και ιστορικά ακριβής. Στη δεξιά πλευρά του βάθρου αναγράφεται το όνομα του γλύπτη, αριστερά του χορηγού (Εθνική Τράπεζα), ενώ στην πρόσοψη το όνομα και χρονολογίες γέννησης και θανάτου του στρατηγού και πιο κάτω το όνομα του δημάρχου της εποχής που τοποθετήθηκε το γλυπτό.

Τι δε βλέπω;

Ο Μακρυγιάννης (1797- 1864) ήταν οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης, στρατιωτικός κι έπειτα πολιτικός. Το πραγματικό του επίθετο ήταν Τριανταφύλλου, αλλά το απέκρυβε ήδη από την παιδική του ηλικία για να μη δολοφονηθεί από τους Τούρκους, όπως συνέβη με τον πατέρα του, ο οποίος πιθανότατα ήταν μέλος κλέφτικων σωμάτων. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία (μυστική ελληνική επαναστατική οργάνωση) και αρχικά έδρασε ως Έλληνας κατάσκοπος. Συμμετείχε σε πολλές μάχες της Ελληνικής Επανάστασης, μεταξύ αυτών στην πτώση της Αθήνας και στην πολιορκία της Ακρόπολης από τους Τούρκους. Κατά τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας, υπήρξε ισχυρή πολιτική προσωπικότητα και κατηγορήθηκε, με ανεπαρκή στοιχεία, για συνωμοσία και σχέδιο δολοφονίας του βασιλικού ζεύγους Όθωνα και Αμαλίας. Καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά τελικά εξέτισε ποινή φυλάκισης. Πέθανε από φυσικά αίτια σε ηλικία 67 ετών.

Πληροφορίες

  • Διεύθυνση: Δ. Αρεοπαγίτου & Βύρωνος

Βιβλιογραφία

Αντωνοπούλου Ζ., (2003), Τα γλυπτά της Αθήνας, Υπαίθρια Γλυπτική 1834-2004, Ποταμός

 

Δημάκης Ι., (1991), Η πολιτειακή μεταβολή του 1843 και το ζήτημα των αυτοχθόνων και ετεροχθόνων, Αθήνα: Εκδόσεις Θεμέλιο

 

Θεοτοκάς Ν., (2012), Ο βίος του Στρατηγού Μακρυγιάννη, απομνημονεύματα και Ιστορία, Αθήνα: Βιβλιόραμα

 

Τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη, τ. Α και Β, Κλασική Βιβλιοθήκη του Νέου Ελληνισμού, Τα Νέα