Μέγαρο Συγγρού (Υπουργείο Εξωτερικών)
Το Μέγαρο Συγγρού (Υπουργείο Εξωτερικών) είναι νεοκλασικό κτίριο με προσθήκη νεότερου, μοντέρνας αρχιτεκτονικής.
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )
1872 Έναρξη κατασκευής. Διήρκησε έναν χρόνο.
1921 Η σύζυγος του Συγγρού το κληροδότησε στο κράτος για να στεγάσει το Υπουργείο Εξωτερικών.
1930 Το κτίριο υπέστη αλλαγές και προσθήκες.
1976 Κηρύχθηκε προστατευόμενο έργο τέχνης.
1985 Κατασκευάστηκε το νεότερο κτίριο.
Οθωμανική εποχή (1453- 1821)
Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)
Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)
Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)
Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)
Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)
Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)
Προϊστορία (-1100 π.Χ.)
Τι βλέπω;
Σήμερα βλέπουμε ένα συγκρότημα δύο κτιρίων. Το παλαιότερο είναι νεοκλασικής αρχιτεκτονικής και ήταν κατοικία του τραπεζίτη Ανδρέα Συγγρού. Το νεότερο κτίριο, έργο του Ιωάννη Βικέλα, ανήκει στον ύστερο μοντερνισμό και ακολουθεί την τάση της εποχής με τη χρήση γυαλιού, αλλά η χρήση μαρμάρου και οι κάθετες λωρίδες προσδίδουν μια δωρικότητα και υπάρχει μια συνάφεια με το νεοκλασικό. Κατασκευάστηκε για να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες του υπουργείου. Το νεοκλασικό κτίριο ωστόσο, δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με το πώς ήταν αρχικά ή ακόμη περισσότερο, με το πώς είχε σχεδιαστεί. Το σχέδιο του αρχιτέκτονα Τσίλλερ ήταν ένα λιτό διώροφο κτίριο με μικρό κτίσμα στο δώμα, τριμερή διάταξη και προεξέχουσα τοξοστοιχία. Ο Συγγρός παρενέβη και προστέθηκαν δύο εκατέρωθεν τμήματα, οπότε η διάταξη έγινε πενταμερής από τριμερής. Με τη μετατροπή του κτιρίου σε υπουργείο εξωτερικών, η κεντρική είσοδος με προβολή κατέλαβε όλο το ύψος του κτιρίου με νεοκλασικίζουσα μορφή και αέτωμα. Επίσης προστέθηκε όροφος σε εσοχή.
Τι δε βλέπω;
Το μέγαρο Συγγρού διέθετε δωμάτιο υπηρεσίας, στάβλους, αμαξοστάσιο και χώρους πολυτελείας. Επιβλέπων της κατασκευής ήταν ο Νικόλαος Σούτζος και την εσωτερική διακόσμηση επιμελήθηκε ο Γάλλος Φρεντερίκ Εζέν Πιάτ. Τα υλικά κατασκευής, τα έπιπλα και η διακόσμηση προήλθαν από το εξωτερικό, προκαλώντας έναν ανταγωνισμό μεταξύ των πλουσίων της εποχής. Στο γάμο του διαδόχου Κωνσταντίνου με τη Σοφία, ο Συγγρός φιλοξένησε πολλούς υψηλούς προσκεκλημένους από το εξωτερικό.
Πληροφορίες
- Διεύθυνση: Λ. Βασ. Σοφίας 5
Βιβλιογραφία
http://archaeologia.eie.gr/archaeologia/gr/arxeio_more.aspx?id=30
Τελευταία επίσκεψη 17/12/2022
Γιοχάλας Θ., Καφετζάκη Τ., (2013), Αθήνα, Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία, Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ
Ζήβας Δ.Α., (2012), Αρχιτεκτονικός Οδηγός Αθηνών, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς