Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Ναός Αγίων Ασωμάτων Ταξιαρχών/ Μονή Πετράκη

Ο βυζαντινός ναός του 10ου αιώνα μ.Χ., ο οποίος ανακαινίστηκε τον 17ο αιώνα, είναι αφιερωμένος στους Αγίους Ασώματους Ταξιάρχες και υπήρξε καθολικό της Μονής Πετράκη.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )


  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1821)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


    Πιθανότατα κατασκευάστηκε στα τέλη του 10ου αιώνα. Ο τρούλος είναι μεταγενέστερος.

  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Είναι ένας από τους παλαιότερους βυζαντινούς ναούς της πόλης, αφιερωμένος στους Αγίους Ασώματους Ταξιάρχες. Αυτός ο σύνθετος τετρακιόνιος σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός με τρούλο, είναι το καθολικό της Μονής Πετράκη. Το μοναστήρι έχει τρεις πτέρυγες σε σχήμα Π με το καθολικό στη μέση. Εδώ στεγάζονται και τα γραφεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο νάρθηκας του καθολικού είναι γνήσιος του ναού, ενώ ο εξωνάρθηκας είναι του 19ου αιώνα. Ο οκταγωνικός τρούλος του νάρθηκα είναι χαμηλότερος του τρούλου του κυρίως ναού. Διάφορα τμήματα του ναού, όπως τμήματα του ιερού, κίονες και κιονόκρανα, είναι τα παλαιότερα κι έτσι μας δίνεται η δυνατότητα χρονολόγησής του. Οι τοιχογραφίες είναι του Γεωργίου Μάρκου (1719), ενώ των νάρθηκα και εξωνάρθηκα είναι μεταγενέστερες.

Τι δε βλέπω;

Ο γιατρός Πέτρος Παπασταμάτης από τη Δημητσάνα (Πελοπόννησος) μόνασε στη μονή του Αγίου Ιωάννου Καρέα και πήρε το όνομα Παρθένιος. Έτσι έγινε γνωστός ως Παρθένιος Πετράκης. Αυτός ανακαίνισε τη μονή το 17ο αιώνα και πήρε το όνομά του. Από τότε, οι ηγούμενοι ήταν από την οικογένεια Πετράκη, μέχρι που αυτή η παράδοση διακόπηκε το 1840. Η περιουσία της μονής υπήρξε αμύθητη. Επί Οθωμανικής κυριαρχίας βοηθούσε τους χριστιανούς της πόλης, αργότερα παραχώρησε κτήματα σε κοινωφελή ιδρύματα και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και κατά τη Γερμανική Κατοχή επέδειξε φιλανθρωπικό έργο. Ωστόσο, η Μονή Πετράκη έχει κατηγορηθεί από το φοιτητικό κίνημα του Πολυτεχνείου ότι ήταν φιλικά προσκείμενη στη χούντα των Συνταγματαρχών και δε βοήθησε τους εξεγερθέντες φοιτητές τη στιγμή που η ζωή τους βρισκόταν σε κίνδυνο.

Πληροφορίες

  • Διεύθυνση: Ιωάννου Γενναδίου 14

Βιβλιογραφία

Collective work, (2014), Navigating the routes of Art and Culture, Part 1, Athens, Ministry of Culture and Sports

Βυζαντινά Μνημεία Αττικής, (χ.α.), Ασώματοι, Άγιοι, (Πετράκη), Κολωνάκι, Αθήνα, ΕΙΕ,
http://www.eie.gr/byzantineattica/view.asp?cgpk=490&xsl=detail&obpk=342&lg=el
Τελευταία επίσκεψη 5/10/2016

Γιοχάλας Θ., Καφετζάκη Τ., (2013), Αθήνα, Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία, Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ

Κούλογλου Σ., (2002), Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα: αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο, Οπτικοακουστικό υλικό, ΕΡΤ