Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Νότια Κλιτύς (πλαγιά)

Η νότια πλαγιά του λόφου της Ακρόπολης με πολλά ιστορικά μνημεία.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )


  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1821)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


    Η αρχή της ακμής της ως θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο.

  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


    Οι πρώτες οικίες της Αθήνας που έχουν βρεθεί ήταν εδώ.

Τι βλέπω;

Η νότια πλαγιά της Ακρόπολης αποτέλεσε το σπίτι του πρώτου θεάτρου της αρχαιότητας, το θέατρο του Διονύσου. Υπήρχαν ιερά, ναοί, δύο ωδεία, στοές και άλλα οικοδομήματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται το Ωδείο Ηρώδου Αττικού (έργο των ρωμαϊκών χρόνων), χορηγικά μνημεία και το ιερό του Διονύσου, το οποίο περιλάμβανε δύο ναούς του 6ου και του 4ου αιώνα π.Χ. Το θέατρο ήταν ενσωματωμένο στο ιερό και εκεί γίνονταν οι δραματικοί αγώνες κατά το μήνα Ελαφηβολίωνα (τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου). Επίσης, διακρίνονται τα θεμέλια του Ωδείου του Περικλή, στο οποίο διεξάγονταν οι μουσικοί αγώνες κατά τα Παναθήναια. Δυτικά του θεάτρου, υπάρχουν τα κατάλοιπα της Στοάς του Ευμένη, δώρο του βασιλιά Ευμένη Β’ της Περγάμου (197-159 π.Χ.) για την προστασία των θεατών από τα καιρικά φαινόμενα. Υπάρχει μια υπόθεση ότι τα αρχιτεκτονικά μέλη της στοάς κατασκευάστηκαν στην Πέργαμο και συναρμολογήθηκαν στην Αθήνα. Αν αυτός ο ισχυρισμός ισχύει, τότε έχουμε το πρώτο προκατασκευασμένο κτίριο της ιστορίας. Τέλος, ακόμη δυτικότερα μπορούμε να διακρίνουμε ίχνη του οικισμού της Βυζαντινής εποχής.

Τι δε βλέπω;

Η στέγη, οι στύλοι και οι θέσεις του Ωδείου του Περικλή ήταν ξύλινα. Πιθανότατα το ξύλο προήλθε από τα κατεστραμμένα πλοία των Περσών από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Στη Νότια Κλιτύ υπήρχε επίσης και το Ασκληπιείο, δηλαδή το ιερό του θεού Ασκληπιού και της Υγείας. Στο χώρο αυτό υπήρχε ένας μικρός ναός και δίπλα μια διώροφη στοά 50 μέτρων για την ανάρρωση των ασθενών. Το Ασκληπιείο καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Ερούλους το 267μ.Χ. Το μέρος, ωστόσο, παρέμεινε ιερό στη συνείδηση των ανθρώπων και γι’ αυτό στα βυζαντινά χρόνια, στη θέση του ιερού χτίστηκε ο ναός των Αγίων Αναργύρων. Ένας δρόμος (ονομαζόταν «Περίπατος») περιμετρικά του λόφου της Ακρόπολης και μήκους λίγο μεγαλύτερου του ενός χιλιομέτρου, ένωνε όλα τα ιερά των κλιτύων μεταξύ τους, αλλά και με την Ακρόπολη.

Βιβλιογραφία

Camp J., (2001), The Archaeology of Athens, Yale University Press, New Haven and London

Giannikapani E., Kavvadias G., (2014), South Slope of Acropolis, in Navigating the routes of Art and Culture, Part 3, p.p. 12-15, Athens, Ministry of Culture and Sports

Travlos J., (1980), Pictorial Dictionary of Ancient Athens, New York: Hacker Art Book

Φωκά Ι., Βαλαβάνης Π., (1994), Περίπατοι στην Αθήνα και την Αττική, τόποι, θεοί, μνημεία, Κέδρος