Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Οδός Πατησίων (28ης Οκτωβρίου)

Στην οδό Πατησίων βρίσκονται σημαντικά κτίρια όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Πολυτεχνείο και άλλα κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )


    Κατά το 19ο αιώνα έσφυζε από ζωή και ήταν εξοχικός δρόμος. Το σημερινό της μήκος το απέκτησε τον 20ο αιώνα.

    1841 Αποφασίστηκε η χάραξή της.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1821)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Η οδός Πατησίων είναι από τους σημαντικότερους δρόμους της πόλης κι έχει μήκος περίπου 4,5 χλμ. Κατεβαίνοντας από τα Πατήσια προς το κέντρο, υπάρχει οπτική επαφή με την Ακρόπολη από το ύψος της Πλατείας Αμερικής και μετά. Επίσης, φημίζεται για τα καταστήματά της. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί από την οικονομική κρίση, η ποικιλία καταστημάτων είναι μεγάλη και οι τιμές των προϊόντων είναι πολύ φιλικές για τον καταναλωτή, παρόλο που υπάρχουν και ορισμένα ακριβά καταστήματα. Συναντά κανείς από ταχυφαγεία ως καταστήματα ομορφιάς και από καταστήματα ένδυσης και υπόδησης ως καταστήματα κινητής τηλεφωνίας. Πέραν της αγοράς της, στην Πατησίων βρίσκονται και σημαντικά κτίρια όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Πολυτεχνείο και άλλα κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας.

Τι δε βλέπω;

Η επίσημη ονομασία της οδού είναι “28ης Οκτωβρίου” τιμώντας όσους πολέμησαν -και τελικά νίκησαν- τους Ιταλούς το 1940. Ωστόσο, στην καθημερινότητα των Αθηναίων εξακολουθεί να αποκαλείται Πατησίων. Το όνομα αυτό το πήρε γιατί οδηγούσε στο εξοχικό χωριό Πατήσια. Το όνομα Πατήσια πιθανότατα προέρχεται από τον επιρρηματικό τύπο “Βατήσι”, προερχόμενο από τον αρχαίο δήμο Βάτης. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι το όνομα Πατήσια προέρχεται από τον τίτλο “Πατισιάχ” (= μέγας Βασιλιάς) του Σουλτάνου, όταν αυτός επισκέφτηκε την πόλη ως κατακτητής. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι μπορεί κανείς να παρατηρήσει παραλλαγές ονομάτων γνωστών φιρμών, ως τίτλους καταστημάτων. Τα παραλλαγμένα αυτά ονόματα δε συνδέονται με μη γνήσια προϊόντα της εκάστοτε φίρμας. Συχνά μάλιστα, πρόκειται για τελείως διαφορετική κατηγορία προϊόντων από αυτά στα οποία παραπέμπει η γνήσια ονομασία.

Βιβλιογραφία

Παπανικολάου- Κρίστενσεν Α., (1999), Οδός Πατησίων, από τα χρόνια του Όθωνα στο 2000, Επτά Ημέρες, Καθημερινή, σ.σ. 2-8

 

Sourmelis D. (1842), Κατάστασις συνοπτική της πόλεως των Αθηνών, από της πτώσεως αυτής υπό των Ρωμαίων μέχρι τέλους της Τουρκοκρατίας, Αθήνα: Βιβλιοπωλείον Νότη Καραβία, εκδ. 1973

 

Επιτόπια Παρατήρηση Επιστημονικών Επιμελητών.