Περικλής
Ανδριάντας του Αθηναίου πολιτικού, ρήτορα και στρατηγού Περικλή.
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )
1971 Φιλοτεχνήθηκε.
1973 Τοποθετήθηκε στο Πνευματικό Κέντρου Δήμου Αθηναίων.
2002 Μεταφέρθηκε δίπλα από το δημαρχείο. Η επιγραφή με το όνομα του δωρητή (πλοιοκτήτη Ιωάννη Θεοδωρακόπουλο) αντικαταστάθηκε με το όνομα του τότε δημάρχου.
Οθωμανική εποχή (1453- 1821)
Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)
Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)
Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)
Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)
Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)
Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)
Προϊστορία (-1100 π.Χ.)
Τι βλέπω;
Το ολόσωμο μαρμάρινο γλυπτό ύψους 2,5μ αναπαριστά τον Περικλή όρθιο, φορώντας περικεφαλαία (όπως στην αρχαία προτομή του 2ου αιώνα π.Χ.), κρατάει πάπυρο και στέκεται δίπλα από μία μικρή στήλη. Εδράζεται σε μαρμάρινη βάση και αυτή σε μαρμάρινο βάθρο. Στην πρόσοψη της βάσης αναγράφεται ΠΕΡΙΚΛΗΣ και στις δύο πλαϊνές όψεις το όνομα γλύπτη και του δημάρχου, όταν το γλυπτό μεταφέρθηκε στη θέση αυτήν.
Τι δε βλέπω;
Το έργο του Γερμανού γλύπτη Heinrich Schrerrer Faltermeir είχε προκαλέσει πλήθος αρνητικών σχολίων και ο καλλιτεχνικός και πνευματικός κόσμος της εποχής είχε συστήσει επιτροπή αμφισβήτησης της καλλιτεχνικής του αξίας. Γνωρίζοντας αυτό ο τότε δήμαρχος, πραγματοποίησε αστραπιαία και αιφνιδιαστικά τα αποκαλυπτήρια στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, όπου ήταν η αρχική του θέση. Ο «Γερμανός Περικλής», όπως τον αποκαλούσαν, δεν αμφισβητήθηκε μόνο για την καλλιτεχνική του αρτιότητα, αλλά και για το γεγονός ότι φιλοτεχνήθηκε από Γερμανό, σε μια εποχή που τα τραύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ακόμα ανοιχτά. Αντίγραφο του γλυπτού βρίσκεται στη γλυπτοθήκη του Μονάχου. Το όνομα Περικλής προκύπτει από το περί+ κλέος, δηλαδή περικυκλωμένος από δόξα. Υπήρξε κορυφαίος Αθηναίος στρατηγός, ρήτορας και πολιτικός του 5ου αιώνα π.Χ. Επί των ημερών του, η Αθήνα γνώρισε τη μέγιστη ακμή της, γνωστή και ως «Χρυσός Αιώνας». Μετά τη νίκη των Ελλήνων επί των Περσών, εδραίωσε την αθηναϊκή ηγεμονία, κατέστησε την Αθήνα ναυτική υπερδύναμη, έχτισε τα κλασικά μνημεία της Ακρόπολης και υπήρξε εξέχων εκφραστής των αξιών του δημοκρατικού πολιτεύματος, κυρίως μέσα από τον Επιτάφιο που πιθανόν εκφώνησε προς τιμήν των πρώτων νεκρών του Πελοποννησιακού Πολέμου, όπως σώζεται στο έργο του Θουκυδίδη. Πέθανε από τον λοιμό της Αθήνας κατά τα πρώτα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου.
Πληροφορίες
- Διεύθυνση: Οδός Αθηνάς
Βιβλιογραφία
Θουκυδίδης, Περικλέους Επιτάφιος
Πλουτάρχος, Βίοι Παράλληλοι
Hornblower S. (2002), The Greek World 479-323 BC, Routledge
Kagan D., (2003), War aims and resources (432–431). The Peloponnesian War, Viking Penguin