Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ

Τι είναι το Bon Flâneur ;

Το bonflaneur.com (μπον φλανέρ) είναι ένα πρωτοποριακό εργαλείο περιήγησης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Με το bonflaneur.com μπορείς να δημιουργήσεις τη δική σου διαδρομή περιήγησης ανάλογα με τις προτιμήσεις, τα ενδιαφέροντά και το χρόνο παραμονής σου. Είναι η μοναδική ιστοσελίδα η οποία μπορεί να δημιουργήσει μια αστική περιήγηση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σου!

Επομένως, δεν είναι μια απλή ιστοσελίδα πληροφοριών για την πόλη, αλλά το σημαντικότερο εργαλείο του “urban hacking” που περιλαμβάνει ένα σύνολο υπηρεσιών, οι οποίες καλύπτουν όλες τις εκφάνσεις του αστικού βίου και αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για κατοίκους, φοιτητές, μαθητές και επισκέπτες.

Ποιος είναι ο flâneur;

“Flâneur” είναι ο άνθρωπος που περπατά διερευνητικά στην πόλη, αφουγκράζεται τον παλμό της και την αύρα της. Ξεφεύγει από το cliché του εγκλωβισμένου στη ρουτίνα κατοίκου ή του επιδερμικού τουρίστα και γίνεται ένα με την ουσία της πόλης. Ο όρος flâneur δε θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα το στόχο και την προσπάθειά μας. Το “bon” παραπέμπει ευθέως στον όρο “bon viveur”, διότι μια καλή και ευχάριστη αστική εμπειρία εν πολλοίς ταυτίζεται με την υποκειμενική μας ευεξία. Με το Bon Flâneur συμπλέκουμε τον ηλεκτρονικό με το φυσικό δημόσιο χώρο και τον flâneur με τον city hacker και δημιουργούμε τον νέο «e- πλάνητα», τον νέο καλά ενημερωμένο αστικό άνθρωπο.

Πως ξαναγράφεται ο κώδικας της πόλης;

Με το να τη γνωρίζεις καλά. Όχι μόνο κατέχοντας πληροφορίες γι’ αυτή, αλλά με τη βαθύτερη κατανόησή της. Όταν κάτι το γνωρίζεις καλά, μπορείς και να το αλλάξεις. Γίνεσαι “hacker” της πόλης και διεκδικώντας την, εν τέλει την «καταλαμβάνεις». Eξ’ ου και το σλόγκαν του Bon Flâneur, “occupy the city”. Κατάκτησε, κατάλαβε την πόλη.

Ποιοι είμαστε;

Η ομάδα του bon flaneur αποτελείται από επιστημονικό δυναμικό που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων, από τις ανθρωπιστικές έως τις θετικές επιστήμες και τις τέχνες. Θα μας βρείτε να «φλανάρουμε» στις δύο μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από την ανάγκη να μοιραστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μυστικά των πόλεών μας, τόσο με τους κατοίκους όσο και με τους επισκέπτες. Να μεταδώσουμε την οπτική του flaneur σε ένα ευρύτερο κοινό!

Γιατί επιλέξαμε αυτές τις δύο πόλεις;

Γιατί, όπως είχε πει και ο Ουγκώ, για τις σημαντικές πόλεις, «είναι οι χοάνες όπου έρχονται να καταλήξουν όλα τα γεωγραφικά, πολιτικά, ηθικά, πνευματικά ρεύματα μιας χώρας, όλες οι φυσικές κλίσεις ενός λαού, πηγάδια πολιτισμού, θα λέγαμε και υπόνομοι επίσης, όπου εμπόριο, βιομηχανία, πνεύμα, πληθυσμός, οτιδήποτε είναι χυμός, οτιδήποτε είναι ζωή, οτιδήποτε είναι ψυχή σε ένα έθνος, διηθείται και σωρεύεται ατέρμονα σταγόνα με τη σταγόνα, αιώνα με τον αιώνα».

Ποιος είναι ο στόχος μας;

Επιδιώκουμε να παρακινήσουμε τον κάτοικο να γίνει περιηγητής και μελετητής της πόλης του και τον επισκέπτη να γίνει από τουρίστας, ταξιδιώτης.

Λατρεύουμε αυτό που κάνουμε και ελπίζουμε να το αγαπήσετε κι εσείς!

Ειδικές ευχαριστίες:

Μπασαγιάννη Ελένη
Φωτογράφος, Κοινωνιολόγος
http://www.elenibassayianni.com

Πολίτη Αριάδνη
Δικηγόρος
http://gr.linkedin.com/pub/ariadni-politi/17/9b1/ab

Σκουλίδα Πέγκυ
Marketeer
https://www.linkedin.com/profile/view?trk=contacts-contacts-list-contact_name-0&id=46019590

Kung Wenling
Κοινωνιολόγος
Ερευνήτρια στη Σινική Ακαδημία, Ταϊβάν

Ευχαριστούμε επίσης τους:

Sarguroh Khadija
Sayers Janet
Αναγνωστάκη Στέλλα
Αντωνόπουλο Γρηγόρη
Ασλανίδη Αλέξανδρο
Ασλανίδη Στέλιο
Βούλγαρη Παναγιώτη
Γλάρου Αιμιλία
Δαλιάνη Νάντια
Διαματάρη Παναγιώτη
Δημητρίου Δημήτρη
Δουκλιά Σωτήρη
Ζάρα Γιάννη
Θεοδόση- Πολυμέρη Κυριακή
Κατσέλη Αλέκα
Κότσιρα Αναστασία
Μάρκογλου Μιχαήλ
Μικάλλου Αντώνη
Μπακιρτσή Θωμά
Παπαβασιλείου Ιωάννα
Πετρούλια Φοίβη
Πισιμίση Μελίνα
Σιγανού Κωνσταντίνα
Τάσιο Μιλτιάδη
Τζίμα Γιώργο
Τζιόγκα Δημήτρη
Τοσκίδη Γιώργο
Τουμπακάρη Σοφία
Τσουβέλα Γιώργο
Χαλά Ιωάννη
Χαντζή Πελοπίδα
Χατζηκουμπάρογλου Βενιαμίν
…και φυσικά, όσους είχαν την ευγενή καλοσύνη να μας δανείσουν τις φωτογραφίες τους.