Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ

Τι είναι το Bon Flâneur ;

Το bonflaneur.com (μπον φλανέρ) είναι ένα πρωτοποριακό εργαλείο περιήγησης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Με το bonflaneur.com μπορείς να δημιουργήσεις τη δική σου διαδρομή περιήγησης ανάλογα με τις προτιμήσεις, τα ενδιαφέροντά και το χρόνο παραμονής σου. Είναι η μοναδική ιστοσελίδα η οποία μπορεί να δημιουργήσει μια αστική περιήγηση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σου!

Επομένως, δεν είναι μια απλή ιστοσελίδα πληροφοριών για την πόλη, αλλά το σημαντικότερο εργαλείο του “urban hacking” που περιλαμβάνει ένα σύνολο υπηρεσιών, οι οποίες καλύπτουν όλες τις εκφάνσεις του αστικού βίου και αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για κατοίκους, φοιτητές, μαθητές και επισκέπτες.

Εκτός από πολλές δωρεάν παροχές, δίνει τη δυνατότητα μιας ταξιδιωτικής εμπειρίας, μέσω οικονομικών “highlights” ή θεματικών διαδρομών, τις οποίες μάλιστα μπορεί κάποιος να μοιραστεί με άλλα τέσσερα μέλη. Το project ξεκίνησε ταυτόχρονα για τις πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, παρέχοντας δωρεάν εκπαιδευτική πληροφόρηση γύρω από τοπόσημα ή λιγότερο γνωστά σημεία αναφοράς. Πέρα από την πολύπλευρη και τεκμηριωμένη πληροφόρηση, ο χρήστης έχει μια σπάνια δυνατότητα: αυτονομία. Δεν απαιτείται να ακολουθεί groups, να κανονίζει ραντεβού με επαγγελματίες του χώρου ή ακόμη και να έχει φυσική παρουσία στην πόλη. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια συσκευή (κινητό, tablet, υπολογιστή) και internet. Μπορεί να εξερευνήσει τα πάντα από οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Μια απλή εγγραφή μέλους ανοίγει διάπλατα την πόρτα για μια ποικιλία παροχών, όπως αποθήκευση δωρεάν εξατομικευμένων διαδρομών και αγορά- αποθήκευση και διαμοιρασμό δομημένων διαδρομών.

Ποιος είναι ο flâneur;

“Flâneur” είναι ο άνθρωπος που περπατά διερευνητικά στην πόλη, αφουγκράζεται τον παλμό της και την αύρα της. Ξεφεύγει από το cliché του εγκλωβισμένου στη ρουτίνα κατοίκου ή του επιδερμικού τουρίστα και γίνεται ένα με την ουσία της πόλης. Ο όρος flâneur δε θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα το στόχο και την προσπάθειά μας. Το “bon” παραπέμπει ευθέως στον όρο “bon viveur”, διότι μια καλή και ευχάριστη αστική εμπειρία εν πολλοίς ταυτίζεται με την υποκειμενική μας ευεξία. Με το Bon Flâneur συμπλέκουμε τον ηλεκτρονικό με το φυσικό δημόσιο χώρο και τον flâneur με τον city hacker και δημιουργούμε τον νέο «e- πλάνητα», τον νέο καλά ενημερωμένο αστικό άνθρωπο.

Πως ξαναγράφεται ο κώδικας της πόλης;

Με το να τη γνωρίζεις καλά. Όχι μόνο κατέχοντας πληροφορίες γι’ αυτή, αλλά με τη βαθύτερη κατανόησή της. Όταν κάτι το γνωρίζεις καλά, μπορείς και να το αλλάξεις. Γίνεσαι “hacker” της πόλης και διεκδικώντας την, εν τέλει την «καταλαμβάνεις». Eξ’ ου και το σλόγκαν του Bon Flâneur, “occupy the city”. Κατάκτησε, κατάλαβε την πόλη.

Ποιοι είμαστε;

Το πάθος ενός κοινωνιολόγου για τη δυναμική του αστικού χώρου και του πολιτισμού που αυτός παράγει, οδήγησαν στη δημιουργία του Bon Flaneur. Θα βρείτε τα μέλη μας να «φλανάρουν» στις δύο μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από την ανάγκη να μοιραστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μυστικά των πόλεών μας, τόσο με τους κατοίκους όσο και με τους επισκέπτες. Να μεταδωθεί ή οπτική του flaneur σε ένα ευρύτερο κοινό!

Γιατί αυτές τις δύο πόλεις;

Γιατί, όπως είχε πει και ο Ουγκώ, για τις σημαντικές πόλεις, «είναι οι χοάνες όπου έρχονται να καταλήξουν όλα τα γεωγραφικά, πολιτικά, ηθικά, πνευματικά ρεύματα μιας χώρας, όλες οι φυσικές κλίσεις ενός λαού, πηγάδια πολιτισμού, θα λέγαμε και υπόνομοι επίσης, όπου εμπόριο, βιομηχανία, πνεύμα, πληθυσμός, οτιδήποτε είναι χυμός, οτιδήποτε είναι ζωή, οτιδήποτε είναι ψυχή σε ένα έθνος, διηθείται και σωρεύεται ατέρμονα σταγόνα με τη σταγόνα, αιώνα με τον αιώνα».

Ποιος είναι ο στόχος μας;

Επιδιώκουμε να παρακινήσουμε τον κάτοικο να γίνει περιηγητής και μελετητής της πόλης του και τον επισκέπτη να γίνει από τουρίστας, ταξιδιώτης.

Λατρεύουμε αυτό που κάνουμε και ελπίζουμε να το αγαπήσετε κι εσείς!

Ειδικές ευχαριστίες:

Βιβλιοθήκη Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
https://www.lib.auth.gr/el/b011

Μπασαγιάννη Ελένη
Φωτογράφος, Κοινωνιολόγος
http://www.elenibassayianni.com

Πολίτη Αριάδνη
Δικηγόρος
http://gr.linkedin.com/pub/ariadni-politi/17/9b1/ab

Σκουλίδα Πέγκυ
Marketeer
https://www.linkedin.com/profile/view?trk=contacts-contacts-list-contact_name-0&id=46019590

Kung Wenling
Κοινωνιολόγος
Ερευνήτρια στη Σινική Ακαδημία, Ταϊβάν

Ευχαριστούμε επίσης τους:

Sarguroh Khadija
Sayers Janet
Αναγνωστάκη Στέλλα
Αντωνόπουλο Γρηγόρη
Ασλανίδη Αλέξανδρο
Ασλανίδη Στέλιο
Βούλγαρη Παναγιώτη
Γλάρου Αιμιλία
Δαλιάνη Νάντια
Διαματάρη Παναγιώτη
Δημητρίου Δημήτρη
Δουκλιά Σωτήρη
Ζάρα Γιάννη
Θεοδόση- Πολυμέρη Κυριακή
Κατσέλη Αλέκα
Κότσιρα Αναστασία
Μάρκογλου Μιχαήλ
Μικάλλου Αντώνη
Μπακιρτσή Θωμά
Παπαβασιλείου Ιωάννα
Πετρούλια Φοίβη
Πισιμίση Μελίνα
Σιγανού Κωνσταντίνα
Τάσιο Μιλτιάδη
Τζίμα Γιώργο
Τζιόγκα Δημήτρη
Τοσκίδη Γιώργο
Τουμπακάρη Σοφία
Τσουβέλα Γιώργο
Χαλά Ιωάννη
Χαντζή Πελοπίδα
Χατζηκουμπάρογλου Βενιαμίν
…και φυσικά, όσους είχαν την ευγενή καλοσύνη να μας δανείσουν τις φωτογραφίες τους.