Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει συμπεριληφθεί στο Τop 500 World Universities και στα σημαντικότερα της Ευρώπης.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1912 - )


    1926 Ιδρύθηκε από την Α' Ελληνική Δημοκρατία και κατόπιν πρότασης του Αλέξανδρου Παπαναστασίου.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1912)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Είναι ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και από τα πιο σημαντικά διεθνώς. Όταν ιδρύθηκε, είχε 5 σχολές, ενώ σήμερα έχει 11 (Θετικών Επιστημών, Πολυτεχνική Σχολή, Επιστημών Υγείας, Φιλοσοφική, Νομική, Γεωπονίας- Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Παιδαγωγική, Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Καλών Τεχνών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και Θεολογική), 41 τμήματα, περίπου 95.000 φοιτητές και περίπου 4.500 διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό. Η πανεπιστημιούπολη καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 430 στρεμμάτων. Πρώτο κτίριο του Α.Π.Θ. ήταν αυτό της παλαιάς Φιλοσοφικής, ενώ τα υπόλοιπα αποτελούν στην πλειοψηφία τους σημαντικά δείγματα της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής, με βασικό εμπνευστή και εισηγητή του μοντέρνου κινήματος στην πόλη τον αρχιτέκτονα και καθηγητή Πάτροκλο Καραντινό, ο οποίος σχεδίασε αρκετά από τα κτίρια του πανεπιστημίου κατά τη δεκαετία του 1950. Το τελικό σχέδιο της πανεπιστημιούπολης προέκυψε πολλά χρόνια μετά την ίδρυσή του πανεπιστημίου και προηγουμένως είχαν απορριφθεί σχέδια πολλών σημαντικών αρχιτεκτόνων- πολεοδόμων. Τα θετικότερα στοιχεία αυτού του σχεδίου είναι η δυνατότητα συνύπαρξης διαφορετικών αρχιτεκτονικών τάσεων και η περιμετρική διάταξη των κτιρίων, η οποία επιτρέπει την αδιατάρακτη παρουσία κεντρικού πρασίνου. Οι κατοπινές παρεμβάσεις (επόμενες δεκαετίες) επηρέασαν αρνητικά το σχεδιασμό αυτόν και τις αρχικές προθέσεις του. Τέλος, εκτός από τα κτίρια των σχολών, ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με αρχαιότητες και μουσειακούς χώρους.

Τι δε βλέπω;

Η ίδρυση ενός πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε όραμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, ώστε να υπάρχει ένα μεγάλου βεληνεκούς εκπαιδευτικό ίδρυμα στη βόρεια Ελλάδα, η οποία είχε μόλις προσαρτηθεί στο ελληνικό κράτος. Αυτό, ωστόσο, πραγματοποιήθηκε χρόνια μετά. Η πανεπιστημιούπολη κατασκευάστηκε στο κέντρο της πόλης, πάνω σε πρώην εβραϊκό νεκροταφείο. Η κεντρικότητα του πανεπιστημίου παίζει ακόμα και σήμερα σημαίνοντα ρόλο στη ζωή του κέντρου της πόλης, την εμπορική του δραστηριότητα και τη μη “διάσπαση” μιας πόλης, η οποία  επεκτείνεται άναρχα δυτικά και ανατολικά, αφήνοντας το κέντρο ως έναν “συνδετικό κρίκο” μεταξύ δυτικών και ανατολικών συνοικιών. Υπάρχουν όμως και εγκαταστάσεις εκτός πανεπιστημιούπολης. Το Α.Π.Θ. έχει συμπεριληφθεί στο Τop 500 World Universities (2010: 301 & 400, 2012: 158, 2013:194) και στα σημαντικότερα της Ευρώπης (2012: 45, 2013: 62). Διεθνώς γνωστή είναι επίσης η επιστημονική δραστηριότητα του Κεντρικού Σεισμολογικού Σταθμού του Πανεπιστημίου. Επιπλέον, το πανεπιστήμιο διαθέτει 16 χώρους μουσείων, αρχείων και συλλογών, πληθώρα γκράφιτι -συχνά με πολιτικό νόημα- και εδώ πραγματοποιούνται επίσης πολλές μουσικές εκδηλώσεις. Αποτελεί επίσης χώρο κοινωνικών και πολιτικών συζητήσεων και ποικιλόμορφων δράσεων, ακόμη και ανοιχτά συγκρουσιακών με το κράτος.

Πληροφορίες

  • Διεύθυνση: Πανεπιστημιούπολη
  • TK : 54124

Βιβλιογραφία

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, (2014), Ιστορική Αναδρομή- Σχολές και Τμήματα,

Ιστορική Αναδρομή



Τελευταία επίσκεψη 26/6/2014

 

Δουμάνης Ο.Β. (εκδ), (2002), Ρυθμιστικό Σχέδιο Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Αρχιτεκτονικά Θέματα, τ. 36, σ.σ. 71-76, ΕΜΠ

 

Ζαφείρης Χ., (1997), Θεσσαλονίκης Εγκόλπιον, ιστορία, πολιτισμός, η πόλη σήμερα, γεύσεις, μουσεία, μνημεία, διαδρομες, Αθήνα: Εξάντας

Επιτόπια παρατήρηση επιστημονικών επιμελητών