Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι από τα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ του είδους και κορυφαίο της νοτιανατολικής Ευρώπης.
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1912 - )
1960 Ξεκίνησε ως "Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου".
1992 Έγινε διεθνές.
Οθωμανική εποχή (1453- 1912)
Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)
Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)
Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)
Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)
Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)
Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)
Προϊστορία (-1100 π.Χ.)
Τι βλέπω;
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι από τα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ του είδους και κορυφαίο της νοτιανατολικής Ευρώπης. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο μέσα στο Νοέμβριο και αποτελείται από επιμέρους τμήματα: 1) Το “Επίσημο Πρόγραμμα”, το οποίο περιλαμβάνει το διαγωνιστικό τμήμα (πρώτες και δεύτερες ταινίες νέων σκηνοθετών), το τμήμα εκτός συναγωνισμού και τις ειδικές προβολές, 2) το “Ελληνικό Τμήμα” (διαγωνίζονται οι ελληνικές παραγωγές της χρονιάς), 3) οι “Ανοιχτοί Ορίζοντες”, ένα σύνολο ανεξάρτητων και πρωτοποριακών παραγωγών από δημιουργούς παγκοσμίου εμβέλειας, 4) “Αφιερώματα” σχετικά με έργα Ελλήνων και ξένων κινηματογραφιστών, τα οποία υπενθυμίζουν την αξία της έβδομης τέχνης. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ (συν)διοργανώνονται και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και ανοιχτές συζητήσεις.
Τι δε βλέπω;
Είναι το πρώτο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου στα Βαλκάνια. Ξεκίνησε το 1960 ως “Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου”, αλλά 32 χρόνια μετά έγινε διεθνές, φιλοξενώντας κυρίως νέους δημιουργούς από όλον τον κόσμο. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, αποκτά διαρκώς αναγνωρισιμότητα εκτός συνόρων και σταδιακά καθίσταται όλο και περισσότερο ως ετήσιο κινηματογραφικό γεγονός. Οι “παλιοί” θυμούνται ότι το Φεστιβάλ ξεκίνησε ως ένα πολιτικοποιημένο γεγονός, έχοντας συχνά έναν πολιτικά ακτιβιστικό ρόλο, αλλά με την πάροδο του χρόνου και την εμπορευματοποίησή του αυτό το στοιχείο χάθηκε. Σε κάθε περίπτωση, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης “ωρίμασε” κινηματογραφικά τους Έλληνες θεατές και δημιουργούς.
Πληροφορίες
- Website: http://www.filmfestival.gr/
Βιβλιογραφία
Ζαφείρης Χ., (2006), Θεσσαλονίκης τοπιογραφία, Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, (2014), Οργανισμός, Προφίλ, στο
http://www.filmfestival.gr/
Τελευταία επίσκεψη 28/7/2014