Πανόραμα
Το Πανόραμα είναι η μία από τις δύο πιο εύρωστες συνοικίες της περιοχής της Θεσσαλονίκης.
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1912 - )
1914 Ξεκίνησαν να εγκαθίστανται οι πρώτοι Έλληνες πρόσφυγες.
Οθωμανική εποχή (1453- 1912)
Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)
Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)
Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)
Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)
Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)
Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)
Προϊστορία (-1100 π.Χ.)
Τι βλέπω;
Το Πανόραμα είναι ένα προάστιο της Θεσσαλονίκης με πληθυσμό 17.546 (2011) κατοίκους και θεωρείται από τους πιο εύπορους δήμους (αν όχι ο πιο εύπορος) του νομού Θεσσαλονίκης. Εδώ χτίστηκαν μεταπολεμικά οι πρώτες βίλλες εύρωστων οικογενειών (κυρίως γιατρών και στρατιωτικών), τις οποίες μπορεί να συναντήσει κανείς περπατώντας στους δρόμους του Πανοράματος. Άξιοι αναφοράς είναι επίσης οι νερόμυλοι της βυζαντινής εποχής και φυσικά η πανοραμική θέα της πόλης της Θεσσαλονίκης. Λόγω της πύκνωσης της δόμησης από τη δεκαετία του 1970 και μετά, η θέα προς την πόλη δεν είναι εύκολη από παντού. Στα σημεία όμως που είναι εφικτή, μπορεί κάποιος εύκολα να καταλάβει γιατί η περιοχή μετονομάστηκε σε Πανόραμα. Το προάστιο αυτό είναι πανελληνίως γνωστό για ένα εξαιρετικό γλύκισμα, τα Τρίγωνα Πανοράματος.
Τι δε βλέπω;
Επί Οθωμανικής περιόδου, εδώ κατοικούσαν μουσουλμάνοι και η περιοχή ονομαζόταν Αρσακλί ή Ακσαλί. Πριν το 1970, ήταν τόπος εξοχικών περιπάτων και παραθεριστικό κέντρο, αλλά μετά άρχισε να μετατρέπεται σε περιοχή πολυτελούς κατοικίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσιεύματα, οι κάτοικοι του όρους Χορτιάτη, έχουν το Πανόραμα ως παράδειγμα προς αποφυγή, προτιμώντας έναν απλούστερο βίο και καθημερινότητα. Ωστόσο, για την αξία των Τριγώνων Πανοράματος συμφωνούν όλοι. Πρόκειται για γλυκά τριγωνικού σχήματος με γέμιση κρέμας, τα οποία πρωτοδημιουργήθηκαν στο Πανόραμα από έναν γαλατά πρόσφυγα και σταδιακά εξαπλώθηκαν σε όλη τη Θεσσαλονίκη και σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Τα παραδοσιακά Τρίγωνα Πανοράματος γίνονται από φύλλο μπακλαβά, η κρέμα τους από φρέσκο κατσικίσιο γάλα και ως συντηρητικό χρησιμοποιείται μόνο το σαλέπι. Διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι μια βδομάδα.
Βιβλιογραφία
http://www.aiia.csd.auth.gr/GR/Hortiatis/history.htm
Τελευταία επίσκεψη 31/8/2014
Γιαννακόπουλος Π., (2014), Τρίγωνα Πανοράματος Ελενίδη, μια μικρή ιστορία της Θεσσαλονίκης, στο Thessaloniki Arts and Culture,
Τρίγωνα Πανοράματος Ελενίδη, μια μικρή ιστορία της Θεσσαλονίκης
Τελευταία επίσκεψη 31/8/2014
Επιτόπια παρατήρηση επιστημονικών επιμελητών
Ζαφειράκης Κ., (χ.α.), Ο Χορτιάτης της Σοφίας Νικολαΐδου, στο Parallaxi
http://www.parallaximag.gr/travel/o-hortiatis-tis-sofias-nikolaidoy
Τελευταία επίσκεψη 31/8/2014
Καραμήτσιος Γ., (2017), Θεσσαλονίκη, 100 μικρές ιστορίες, Ιανός