Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Εργατικές κατοικίες Πύλης Αξιού

Οι εργατικές κατοικίες Πύλης Αξιού βρίσκονται στη δυτική Θεσσαλονίκη.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1912 - )


    1967 Κατασκευάστηκαν τα περισσότερα κτίρια εντός δύο ετών. Τα δωδεκαώροφα κτίστηκαν εντός τεσσάρων ετών.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1912)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Οι εργατικές κατοικίες έχουν ξεχωριστή αρχιτεκτονική εικόνα σε σχέση με τον υπόλοιπο αστικό ιστό, διότι οι περιοχές αυτές κάποτε ήταν «απομακρυσμένες». Σήμερα, τα περισσότερα συγκροτήματα, όπως και αυτό, έχουν ενσωματωθεί στον αστικό ιστό. Οι Εργατικές Κατοικίες Πύλης Αξιού σχεδιάστηκαν ως εκτενής και ολοκληρωμένη οικιστική κοινότητα με ζωτικής σημασίας κοινόχρηστες και κοινωφελείς εγκαταστάσεις στο κέντρο, όπως υγειονομικό σταθμό, σχολείο, αθλητικές εγκαταστάσεις, εκκλησία, πλατείες, παιδικές χαρές, χώρους πρασίνου και ανάπαυσης. Είχε σχεδιαστεί να υπάρχουν καταστήματα και γραφεία, κάτι που τελικά δεν υλοποιήθηκε. Ξεχωρίζουν οι δωδεκαώροφες πολυκατοικίες, αλλά η πλειοψηφία είναι τετραώροφες. Στο συγκρότημα αυτό, υπάρχουν πολλές διαφορετικές τυπολογίες κτιρίων (π.χ. με κάνναβο στην όψη, με συνεχές μπαλκόνι). Έντονο χαρακτηριστικό είναι η ενσωμάτωση ημιυπαίθριων χώρων και περιφράξεις γης στα ισόγεια, τα οποία αλλάζουν την αρχική αρχιτεκτονική, αλλά εξυπηρετούν την κοινωνική ανάγκη για μεγαλύτερο ιδιωτικό χώρο.

Τι δε βλέπω;

Το συγκρότημα παραδόθηκε προς χρήση πριν την ολοκλήρωσή του και οι κάτοικοι μπήκαν σε ημιτελή σπίτια, τα οποία βρίσκονταν σε αδιαμόρφωτες εκτάσεις. Σήμερα, συναντάμε κυρίως ηλικιωμένους και μετανάστες κατοίκους. Πολλοί από τους ιδιοκτήτες είναι τρίτης γενιάς και κληρονόμοι των πρώτων ενοίκων. Δεν ανήκουν απαραίτητα στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, ούτε μένουν στην περιοχή. Υπάρχουν και περιπτώσεις αξιοποίησης μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν μη προνομιούχοι, πρώην παραπηγματούχοι, ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ, πολύτεκνοι εργαζόμενοι και χαμηλόμισθοι εργάτες. Ο μικρός αυτός οικισμός παρουσιάζει μια μοναδική ανθρωπογεωγραφική εξέλιξη, η οποία προέκυψε μέσα από τους δικούς του αυτόνομους κοινωνικούς και πολεοδομικούς ρυθμούς. Χρειάζεται, ωστόσο, ένας συνολικός ανασχεδιασμός για τη συντήρηση και εκσυγχρονισμό του, ώστε να καλύπτονται σύγχρονες ανάγκες και να ανακοπεί η συνεχιζόμενη υποβάθμισή του, τόσο κτιριακά, όσο και κοινωνικά, καθώς δεν προσελκύει νέους ανθρώπους.

Πληροφορίες

  • Διεύθυνση: Παπαδήμα & Ιβάνωφ

Βιβλιογραφία

Καρκαλέτσης Γ., (2013), Περπατώντας στις εργατικές κατοικίες Πύλης Αξιού, στο Parallaxi,

https://parallaximag.gr/thessaloniki-news/maties-ston-poli/perpatontas-stis-ergatikes-katikie

Τελευταία επίσκεψη 14/2/2024

 

Λιτσαρδάκης Α., (2022), Εργατικές κατοικίες Ξηροκρήνης: Ο πιο μεγάλος μικρόκοσμος της πόλης, στο Parallaxi,

https://parallaximag.gr/thessaloniki-news/ergatikes-katoikies-xirokrinis-o-pio-megalos-mikrokosmos-tis-polis

Τελευταία επίσκεψη 14/2/2024

 

Χριστοδούλου Χ., (2015), Συγκροτήματα κοινωνικής κατοικίας της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου στη Θεσσαλονίκη: Μετασχηματισμοί και αστικοί συσχετισμοί στο οικιστικό περιβάλλον της σύγχρονης πόλης, στο Βιτοπούλου Α., Καραδήμου- Γερολύμπου Α., Τουρνικιώτης Π., (2015), Η ελληνική πόλη και η πολεοδομία του μοντέρνου, στο do.co,mo.mo_, Futura τ.5, σ.σ. 297- 313