ΣΕΦ- Βούλα- Καβούρι
Η διαδρομή ΣΕΦ- Βούλα- Καβούρι καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού μετώπου της πόλης κι έχει μήκος περίπου 20 χιλιόμετρα.
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )
Οθωμανική εποχή (1453- 1821)
Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)
Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)
Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)
Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)
Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)
Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)
Προϊστορία (-1100 π.Χ.)
Τι βλέπω;
Η ποδηλατοδιαδρομή ΣΕΦ- Βούλα- Καβούρι, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού μετώπου της πόλης. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κανονικός ποδηλατόδρομος, υπάρχουν όμως φαρδιοί πεζόδρομοι ή δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας στους οποίους μπορούν να συνυπάρξουν και ποδήλατα. Αυτό εν πολλοίς οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει ενιαίος σχεδιασμός του παραλιακού μετώπου, με αποτέλεσμα ο κάθε δήμος να αναλαμβάνει τμήματα της παραλίας που εμπίπτουν στα όρια της δικαιοδοσίας του. Κατά τη διαδρομή αυτή, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της είναι επίπεδη, ο ποδηλάτης έρχεται σε επαφή με σημαντικά κτίρια και σημεία, όπως το ΣΕΦ, το Τάε Κβο Ντο, το θωρηκτό Αβέρωφ, το Φλοίσβο, τη Μαρίνα Αλίμου, τη Νέα Λυρική Σκηνή, κάποια καλά δείγματα σύγχρονης οικιστικής αρχιτεκτονικής, μια βασιλική του 5ου αιώνα, τη Γλυφάδα και το Καβούρι. Φυσικά, δεν εξαιρείται η -κατά το μεγαλύτερο μέρος- επαφή με τη θάλασσα του Σαρωνικού.
Τι δε βλέπω;
Η διαδρομή αυτή είναι αρκετά μεγάλη, έχει μήκος περίπου 20χλμ. Κάποια σημαντικά “tips”:
- Στο τμήμα ΣΕΦ- Τάε Κβο Ντο η παραλία είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος ακόμα αδιαμόρφωτη (έργα είναι σε εξέλιξη) και απαιτείται προσοχή στο δρόμο λόγω της κίνησης ορισμένων αυτοκινήτων.
- Μετά το Τάε Κβο Ντο ακολουθούμε πάντα τον πιο παραλιακό δρόμο.
- Στη μαρίνα και το πάρκο του φλοίσβου οδηγούμε προσεκτικά λόγω πολυκοσμίας και μικρών παιδιών.
- Μετά το τέλος του πεζόδρομου έως τη Σκακιέρα, στρίβουμε δεξιά, δηλαδή μπαίνουμε μέσα στη Μαρίνα Αλίμου για μεγαλύτερη ασφάλεια.
- Από το τέλος της Μαρίνας Αλίμου και κατά ένα μεγάλο μέρος του Ελληνικού, οι ποδηλάτες δυστυχώς είναι υποχρεωμένοι να οδηγούν πάνω στο πεζοδρόμιο της λεωφόρου Ποσειδώνος. Απαιτεί προσοχή. Μετά την παύση του Τραμ (μεταμεσονύκτιες ώρες) είναι ασφαλής η διέλευση κατά μήκος των γραμμών του. Δε συνίσταται, ωστόσο, για ποδήλατα πόλης.
- Μετά την πίστα καρτ και τα παραπλήσια κολυμβητήρια υπάρχει ένα μονοπάτι από την εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου, το οποίο συνήθως δε φαίνεται λόγω βλάστησης. Σε κάποιο σημείο διακόπτεται, αλλά συνεχίζει και πάλι έως την παραλία Γλυφάδας.
- Επιλέγουμε να πάμε εσωτερικά της παραλίας Γλυφάδας καθώς περιλαμβάνει άνετα πεζοδρόμια και δρόμο ήπιας κυκλοφορίας.
- Στο τέλος του δρόμου αυτού, μπορούμε να πάμε απευθείας κατά μήκος της λεωφόρου Ποσειδώνος ή μέσα από τη Γλυφάδα, κατά μήκος της λεωφόρου Αναστασίου Μεταξά, η οποία καταλήγει πάλι στην Ποσειδώνος.
- Από το σημείο αυτό έως το τέρμα των λεωφορείων στη Βούλα, είναι το πιο επικίνδυνο τμήμα της διαδρομής. Βρίσκεται κατά μήκος της λεωφόρου Ποσειδώνος, με ελλιπή ή κατεστραμμένα πεζοδρόμια.
- Στο τέρμα των λεωφορείων στη Βούλα, στρίβουμε δεξιά στην οδό Ακτής και καταλήγουμε στο τέρμα του Καβουριού, έχοντας επιλέξει το παραλιακό μονοπάτι.