Σταθμός Μετρό “Αγία Μαρίνα”
Ο σταθμός μετρό "Αγία Μαρίνα" βρίσκεται στη δυτική Αθήνα, διαθέτει αρχαιολογικά ευρήματα και η διακόσμηση είναι μινιμαλιστική.
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )
2007 Έναρξη κατασκευής.
2013 Λειτούργησε.
Οθωμανική εποχή (1453- 1821)
Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)
Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)
Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)
Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)
Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)
Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)
Προϊστορία (-1100 π.Χ.)
Τι βλέπω;
Η αισθητική του σταθμού «Αγία Μαρίνα» είναι μινιμαλιστική και το κυρίαρχο χρώμα είναι το μπλε. Ο φεγγίτης στο κέντρο του επιπέδου εισιτηρίων είναι επίσης μπλε. Στο τούνελ της μίας εισόδου, γίνεται ένα χρωματικό παιχνίδι με αποχρώσεις του κόκκινου, του κίτρινου και του πορτοκαλί, το οποίο ενισχύει τις προοπτικές των γραμμών και δίνει έναν μοντέρνο τόνο στο σχεδιασμό. Επιπλέον, εκτίθεται ένας αρχαίος αγωγός νερού, ο οποίος αποτελείται από δύο σειρές ημικυκλικών πλακιδίων, οι οποίες ενώνονται. Αποσυναρμολογήθηκε στην αρχική του θέση και επανασυναρμολογήθηκε στη θέση που εκτίθεται σήμερα.
Τι δε βλέπω;
Ο σταθμός βρίσκεται ανάμεσα στους αρχαίους δήμους Έρμου (Χαϊδάρι) και Λακιάδων (Ελαιώνας). Κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής ανακαλύφθηκε ένα υδραυλικό σύστημα της ύστερης αρχαιότητας, το οποίο –εκτός από τον αγωγό που εκτίθεται στο σταθμό- περιλάμβανε δεξαμενές, φρεάτια και άλλους αγωγούς. Ο σταθμός σήμερα βρίσκεται εντός του δήμου Αγίας Βαρβάρας, αλλά δεν μπορούσε να ονομαστεί έτσι, διότι θα κατασκευαζόταν άλλος σταθμός με το όνομα αυτό. Ως εκ τούτου, πήρε το όνομα του γειτονικού ναού. Τέλος, υπήρξε τερματικός σταθμός της γραμμής 3 για πάνω από 6 χρόνια.
Βιβλιογραφία
Collective work (2014), Navigating the routes of Art and Culture, Part 1, Athens, Ministry of Culture and Sports