Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου

Η Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου είναι βασιλική με πλάγια κλίτη και ήπια γοτθικά στοιχεία, προσαρμοσμένα στο αττικό τοπίο.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )


    1836 Έγινε έρανος από την αμερικανική και αγγλική κοινότητας της Αθήνας και συνέδραμαν οικονομικά η βρετανική κυβέρνηση και η βρετανική πρεσβεία.

    1838 Ξεκίνησε η κατασκευή του ναού.

    1843 Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του.

    1901 Τοποθετήθηκε το εκκλησιαστικό όργανο, το παλιότερο στην Ελλάδα.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1821)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Πρόκειται για βασιλική, με μικρά –στο μήκος- πλάγια κλίτη. Οι αψίδες είναι γοτθικές, μία σε κάθε πλευρά του κτιρίου. Τα λοιπά γοτθικά στοιχεία είναι πιο ήπια, προσαρμοσμένα στο αττικό τοπίο. Οι τοίχοι είναι από μάρμαρο Υμηττού και τα γλυπτά κορνιζώματα  από πωρόλιθο Ισθμού. Ο αρχιτέκτονας κατάφερε να κατασκευάσει ένα σπουδαίο αρχιτεκτόνημα χωρίς να απολέσει τη φυσική κλίμακα, πράγμα που φαίνεται και από το άνοιγμα των οξυκόρυφων τόξων εντός του ναού, συνδυάζοντας ευρυχωρία και σεμνό μέγεθος. Στο εσωτερικό υπάρχουν ραβδώσεις, οι οποίες τονίζουν τις αψίδες. Τα τζάμια των παραθύρων είναι αφιερωμένα στη μνήμη του Ρίτσαρντ Τσωρτς, Βρετανού φιλέλληνα στρατιωτικού από την Ιρλανδία.

Τι δε βλέπω;

Ο ναός ανήκει στην αγγλικανική εκκλησία και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Παύλο. Κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί τις τότε ανάγκες των διαμαρτυρομένων (ή προτεσταντών) της αμερικανικής και της βρετανικής κοινότητας. Σήμερα χρησιμοποιείται και ως χώρος πολιτισμού. Στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό συμμετείχαν αρκετοί αρχιτέκτονες. Νικητής ήταν ο Ερρίκος Άκλαντ, του οποίου όμως το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε. Έκτοτε, είναι ασαφές ποιος ανέλαβε τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του ναού. Ανάμεσα στα ονόματα που αναφέρονται είναι του Σταμάτη Κλεάνθη, του Τσαρλς Κόκρελ και του Χριστιανού Χάνσεν. Ο ναός παραλίγο να γκρεμιστεί. Ήταν μια σκέψη της βρετανικής πρεσβείας, η οποία όμως δεν υλοποιήθηκε.

Πληροφορίες

  • Διεύθυνση: Φιλελλήνων 27

Βιβλιογραφία

Γιοχάλας Θ., Καφετζάκη Τ., (2013), Αθήνα, Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία, Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ

Παπανικολάου- Κρίστενσεν Α., (1993), Χριστιανός Χάνσεν: Επιστολές και σχέδια από την Ελλάδα, Αθήνα

Μπίρης Κ. Η., (1966), Αι Αθήναι από του 19ου εις τον 20ον αιώνα, 5η έκδ. 2005, Αθήνα: Μέλισσα

Φιλιππίδης Δ., (1984), Νεοελληνική αρχιτεκτονική, Αθήνα

 

Open House Athens, (2018), Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου, ΟΗΑ