H Αθηναϊκή Λέσχη λειτουργεί κατά τα αγγλικά πρότυπα από το 1875.
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )
1875 Ιδρύθηκε η λέσχη. Πρώτος πρόεδρος ήταν ο υπουργός και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Καλλιγάς.
1907 Η λέσχη αγόρασε το κτίριο μετά το θάνατο του Μιχαήλ Μελά.
1914 Λίγο αργότερα, η λέσχη αγόρασε και το διπλανό κτίριο από τη χήρα του Μελά, Ναταλία.
1917 Επί Εθνικού Διχασμού, οι πλειοψηφούντες φιλοβασιλικοί διέγραψαν τους βενιζελικούς και οι δεύτεροι ίδρυσαν τη Λέσχη Φιλελευθέρων. Μερικά χρόνια αργότερα, οι βενιζελικοί επέστρεψαν στην Αθηναϊκή Λέσχη, αλλά συνέχισε να λειτουργεί η Λέσχη Φιλελευθέρων.
1923 Ενοποιήθηκαν οι δύο οικίες σε σχέδια Ιωάννη Αξελλού, Αναστάσιου Μεταξά και Βασίλειου Κουρεμένου.
1969 Αποφασίστηκε η κατεδάφισή τους.
1972 Η λέσχη εγκαταστάθηκε στο νέο κτίριο.
Οθωμανική εποχή (1453- 1821)
Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)
Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)
Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)
Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)
Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)
Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)
Προϊστορία (-1100 π.Χ.)
Τι βλέπω;
Σήμερα, βλέπουμε το νεότερο κτίριο της Αθηναϊκής Λέσχης, το οποίο σχεδίασε ο Εμμανουήλ Βουρέκας. Είναι κτίριο του ύστερου μοντερνισμού και είναι εμφανή τα νεοϊστορικά στοιχεία, όπως η ορθομαρμάρωση, η συμμετρία και οι στοές του ισογείου. Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν για δύο λόγους: Ο πρώτος αφορά την οδό Πανεπιστημίου, η οποία έχει μερικά από τα σπουδαιότερα νεοκλασικά κτίρια της πόλης και ο αρχιτέκτονας σεβάστηκε το ύφος και την ιστορία τους. Ο δεύτερος αφορά την περίοδο κατασκευής του. Κατασκευάστηκε επί χούντας και το καθεστώς συχνά επέβαλε στους αρχιτέκτονες τη «σύνδεση» με την κλασική αρχαιότητα. Το κτίριο διαθέτει μοντέρνες γραμμές, ήπια ογκοπλαστικότητα και λιτά ανοίγματα, τα οποία διαμορφώνουν κάθετους άξονες.
Τι δε βλέπω;
Στο σημείο αυτό βρισκόταν το αρχοντικό του Μιχαήλ Μελά (1833- 1897) και φιλοξενούσε την Αθηναϊκή Λέσχη, η οποία αρχικά είχε εγκατασταθεί στο ισόγειο του Μεγάρου Βασίλειου Μελά στην Πλατεία Κοτζιά. Επώνυμοι και επιφανείς προσωπικότητες, όπως πολιτικοί, στρατιωτικοί, λογοτέχνες και καθηγητές συγκεντρώνονταν κατά τα πρότυπα των αγγλικών λεσχών στο τότε πολυτελές κτίριο της οδού Πανεπιστημίου, με τις κρυστάλλινες περιστρεφόμενες πόρτες εισόδου και την πολυτελή εσωτερική διακόσμηση. Επίσης, ήταν από τα πρώτα κτίρια που διέθεταν κεντρική θέρμανση. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το αρχοντικό ενώθηκε με τη διπλανή οικία και κατά το Μεσοπόλεμο πραγματοποιούνταν διαλέξεις και φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Εκτός από την κεντρική αίθουσα (φλυαρητήριο), υπήρχαν βιβλιοθήκη, κουρείο, εστιατόριο, αίθουσα ξιφασκίας, γυμναστήριο και αίθουσες χαρτοπαιξίας και μπιλιάρδου. Επί Κατοχής επιτάχθηκε από τους Γερμανούς και μετά τον πόλεμο από τους Άγγλους. Επί χούντας αποφασίστηκε η κατεδάφισή του και η λέσχη εγκαταστάθηκε στο νεόδμητο κτίριο λίγα χρόνια αργότερα. Μέχρι και σήμερα, για να γίνει κάποιος μέλος της λέσχης, πρέπει να είναι άνδρας, κάτοικος Αθηνών για τουλάχιστον 20 χρόνια και να έχει ισχυρή οικονομική δραστηριότητα.
Πληροφορίες
- Διεύθυνση: Πανεπιστημίου/ Ελευθερίου Βενιζέλου 11 & Αμερικής
- TK : 10564
- Τηλέφωνο: +30 210 3242611-3
- E-mail: [email protected]
- Website: https://www.athensclub.gr
Βιβλιογραφία
Επιτόπια παρατήρηση επιστημονικών επιμελητών
Μακρογιάννη Μ., (1995), Ματιές στην Αθήνα που έφυγε, τ.1, Φιλιππότη