Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Χριστοκοπίδης

Ο Χριστοκοπίδης είναι ναός με νεοκλασικά στοιχεία στου Ψυρρή.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )


    1860 Κατασκευάστηκε κοντά στη χρονολογία αυτή.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1821)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Ο ναός έχει κατασκευαστεί με πελεκητή πέτρα από τον Πειραιά, είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, στηριζόμενο σε 4 κίονες, έχει αρμονικές αναλογίες και σταυροειδή στέγη. Το μήκος του είναι σχεδόν διπλάσιο του πλάτους του. Τα κλίτη χωρίζονται με μαρμάρινους κίονες και καμάρες και το κεντρικό κλίτος είναι μεγαλύτερο σε πλάτος και ύψος. Επιπλέον, διαθέτει 2 κωδωνοστάσια που προσδίδουν μεγαλοπρέπεια, ανάγλυφο διάκοσμο, υπερώο το οποίο λειτουργούσε ως γυναικωνίτης, ορθομαρμαρώσεις, μαρμάρινο τέμπλο και πολλά ακόμα πολυτελή διακοσμητικά στοιχεία όπως βιτρό, τοιχογραφίες (19ου και 20ου αιώνα) με κορυφαία τη μορφή του Χριστού Παντοκράτορα στον τρούλο, ο βασιλικός θρόνος της βασίλισσας Αμαλίας, η Ωραία Πύλη, η βασιλόθυρα, ο μαρμάρινος άμβωνας, ξυλόγλυπτα έργα και πολλά ακόμα αντικείμενα.

Τι δε βλέπω;

Κατασκευάστηκε στη θέση μικρότερου παλαιότερου μεταβυζαντινού ναού, ο οποίος επίσης είχε χτιστεί πάνω σε ερείπια αρχαίου δωρικού ναού. Αυτή η διαδοχική πορεία των ναών ίσως να εξηγεί και τον ασυνήθιστο προσανατολισμό του ναού προς βορρά. Πιθανόν σχεδιάστηκε από τον Ερνέστο Τσίλερ. Είναι αφιερωμένος στη Γέννηση του Χριστού, όπως ήταν και ο μεταβυζαντινός ναός, και πιθανόν ανήκε στην οικογένεια Κοπίδη, εξού και η ονομασία Χριστοκοπίδης. Κατά τον 16ο αιώνα, ο μεταβυζαντινός ναός λειτουργούσε ως κέντρο συσσιτίου και ρουχισμού για άπορους. Όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα και το νεοσύστατο κράτος στερείτο υποδομών, πολλοί χριστιανικοί ναοί αξιοποιήθηκαν για κρατικές λειτουργίες, όπως ο ναός της Αγίας Ελεούσης, στον οποίο λειτούργησε το κακουργιοδικείο. Στον Χριστοκοπίδη λειτούργησε ο Άρειος Πάγος.

Πληροφορίες

  • Διεύθυνση: Χριστοκοπίδου 2

Βιβλιογραφία

Τριάντου Ε., (2009), Γεωμετρική Τεκμηρίωση του Ι.Ν. Γέννησης του Χριστού- Διεύρυνση δυνατοτήτων του εικονογεωδετικού σταθμού GPT– 7003i της TOP COM, Διπλωματική Εργασία, Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ