Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Φωκίωνος Νέγρη

H οδός Φωκίωνος Νέγρη είναι μια γραμμική πλατεία της Κυψέλης που θυμίζει κάτι από την παλιά αίγλη της συνοικίας.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )


    Στις αρχές του 20ου αιώνα υπήρχε η Μεγάλη Βρύση, από όπου προμηθεύονταν νερό οι υδροπωλητές, η παρουσία των οποίων ήταν σημαντική, ειδικά σε περιόδους λειψυδρίας.

    1930 Κατασκευάστηκε πάνω στο ρέμα Λεβίδη, από τον αρχιτέκτονα Βασίλειο Τσαγρή.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1821)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Ανάμεσα σε 2 ρέματα, υπήρχε μια νησίδα με πλούσια φύτευση. Το μοτίβο αυτό έχει διατηρηθεί και στη μετέπειτα διαμόρφωση της γραμμικής πλατείας που βλέπουμε και σήμερα, με δύο πεζόδρομους εκατέρωθεν του κεντρικού πρασίνου, το οποίο περιλαμβάνει γλυπτά και σιντριβάνια. Η Φωκίωνος Νέγρη ξεκινάει από την Πλατεία Κυψέλης και καταλήγει στην οδό Ιωάννου Δροσοπούλου. Θεωρείται το κέντρο της Κυψέλης. Πράγματι, εδώ συγκεντρώνονται οι περισσότερες δραστηριότητες της συνοικίας. Η χρήση της πλατείας είναι διαχρονική. Όπως πολλοί σήμερα κάνουν βόλτα στα καταστήματα, ψωνίζουν, πίνουν καφέ και τρώνε, έτσι ακριβώς έπρατταν και οι Αθηναίοι παλαιότερων εποχών. Ακόμη και σήμερα θυμίζει παριζιάνικο βουλεβάρτο με πολλά καφέ, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, παραδοσιακές ταβέρνες και καταστήματα ένδυσης και υπόδησης. Μεγάλης αρχιτεκτονικής σημασίας είναι πολλές από τις πολυκατοικίες κατά μήκος της πλατείας, χαρακτηριστικά δείγματα του μοντερνισμού, όπως η πολυκατοικία Λαναρά.

Τι δε βλέπω;

Το όνομα της πλατείας προέρχεται από τον Αθηναίο πρώτο πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών και πολιτικό, Φωκίωνα Νέγρη. Ήταν μια περιοχή χαρακτηριστική της «αστικής Αθήνας» των μέσων του 20ου αιώνα, με πολλούς καλλιτέχνες και αστέρες του κινηματογράφου να συχνάζουν εδώ. Ήταν μια περιζήτητη γειτονιά κατά τη δεκαετία του 1960, με πανάκριβα ενοίκια και πολλούς  «κοσμικούς», οι οποίοι έκαναν τη Φωκίωνος Νέγρη «μόδα». Στα διασημότερα καταστήματα ανήκαν το «Σελέκτ», η «Κουίντα» και το «Ιγκλού». Η Κυψέλη ανήκει στις πιο πυκνοδομημένες περιοχές της Ευρώπης. Υπέστη τεράστια παρακμή κατά τη δεκαετία του 1980. Πολλοί από τους παλαιούς κατοίκους της Κυψέλης πήγαν προς τα βόρεια προάστια και ειδικότερα στην Κηφισιά, επειδή η Κυψέλη έγινε αφόρητα πυκνοδομημένη και με μοναδικό χώρο πρασίνου τη Φωκίωνος Νέγρη. Κατά τη δεκαετία του 1990, εγκαταστάθηκαν πολλοί Αλβανοί μετανάστες και αργότερα Αφρικανοί. Παρά τα προβλήματα συνύπαρξης με τους Έλληνες κατοίκους, οι περισσότεροι μετανάστες αξιοποίησαν ένα άδειο κτιριακό υλικό, το οποίο απέτρεψε τα χειρότερα για τη συνοικία. Τα τελευταία χρόνια, η παρακμή των τελευταίων δεκαετιών έχει αρχίσει να αναστρέφεται, παρά τα εμφανή προβλήματα (π.χ. προβληματικά πεζοδρόμια, κτίρια και δρόμοι, σκουπίδια). Η Φωκίωνος Νέγρη και η Δημοτική Αγορά Κυψέλης «ηγούνται» αυτής της αλλαγής.

Βιβλιογραφία

Γιοχάλας Θ., Καφετζάκη Τ., (2013), Αθήνα, Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία, Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ

Καιροφύλας Γ., (2008), Περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας, Εκδόσεις Φιλιππότη

Κέιντ Ν., (2013), Αθήνα, η αλήθεια, αναζητώντας το Μάνο Χατζιδάκι λίγο πριν «σκάσει η φούσκα», Σαββάλας