Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Γλυπτό Θέατρο “Αιξωνή”

Η σκηνή του θεάτρου "Αιξωνή" είναι ένα γιγάντιο γλυπτό.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )


    1985 Κατασκευή γλυπτού.

    1992 Κατασκευή του συνόλου του θεάτρου. Διήρκησε περίπου έναν χρόνο.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1821)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Το μικρό αυτό θέατρο καταλαμβάνει μια έκταση 6 στρεμμάτων και έχει χωρητικότητα 200 ατόμων. Αποτελείται κυρίως από πέτρα από την Εύβοια και ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό του γλυπτό, το οποίο έχει 40μ. μήκος, 10μ. ύψος και 7μ. βάθος. Θυμίζει τρεχούμενα νερά και ο προσανατολισμός βοηθά, ώστε το φως να το διαπερνά και να γίνονται σκιάσεις που θυμίζουν ηλιακό ρολόι. Το ίδιο συμβαίνει και με το φως του φεγγαριού το βράδυ. Επίσης, επιδιώκει να αποτελεί σκηνικό των έργων, με τους τεχνητούς φωτισμούς να προσαρμόζονται πάνω του. Ο χώρος είναι πρώην λατομείο, το οποίο βρισκόταν υπό κατάρρευση. Η αρχιτέκτονας αφαίρεσε τα επικίνδυνα μέρη και υλοποίησε αυτή τη δυναμική γλυπτική σύνθεση, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τη σπηλιά.

Τι δε βλέπω;

Η αρχιτέκτονας (Νέλλα Γκόλαντα) ισχυρίζεται ότι κάθε λατομικός χώρος πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Κάθε χώρος έχει τις δικές του δυνατότητες και αυτές πρέπει να αξιοποιούνται. Έτσι έπραξε και στην περίπτωση αυτή. Πριν την κατασκευή του θεάτρου, ο χώρος ήταν έρημος και τον εκμεταλλευόντουσαν μόνο για οικοδομικά υλικά. Η κατασκευή του θεάτρου επιδίωξε να είναι χώρος βιωματικός, κοινωνικοποίησης, ανάπτυξης νέων σχέσεων, επαφής με το τοπίο και να είναι ένα ανοιχτό μουσείο. Έτσι ήταν τα πρώτα τρία χρόνια, δηλαδή ένας δημιουργικός χώρος. Έπειτα, χρησιμοποιήθηκε για συναυλίες που δεν ταίριαζαν στο χώρο (εγκαταστάσεις, θόρυβος) με χιλιάδες κόσμου και σταδιακά παράκμασε. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις των κατοίκων και σήμερα γίνονται προσπάθειες να «ξαναζωντανέψει».

Πληροφορίες

  • Διεύθυνση: Λέρου

Βιβλιογραφία

Γκόλαντα Ν., (2017), Οι αρχιτέκτονες τοπίου σας γνωρίζουν διακεκριμένα έργα της Αθήνας, Proto Thema, οπτικοακουστικό υλικό,

https://www.youtube.com/watch?v=ZhquWEoxxhE

Τελευταία επίσκεψη 14/4/2019