Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Καλλιτεχνικό Σιντριβάνι

Βάσει τεχνοτροπίας, αυτό το καλλιτεχνικό σιντριβάνι δεν ανήκει στη νεοελληνική γλυπτική, αλλά στην κατηγορία των διακοσμητικών γλυπτών του 19ου αιώνα και προέρχεται από το Παρίσι.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )


    Είναι άγνωστο το πότε ακριβώς φιλοτεχνήθηκε. Βάσει τεχνοτροπίας, δεν ανήκει στη νεοελληνική γλυπτική, αλλά στην κατηγορία των διακοσμητικών γλυπτών του 19ου αιώνα.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1821)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Πρόκειται για ένα ολόσωμο γλυπτό 1,2 μέτρων, το οποίο είναι κατασκευασμένο από χυτοσίδηρο. Αναπαρίσταται ένα ημίγυμνο αγόρι, το οποίο καλύπτεται μόνο στη γενετήσια ζώνη από κάποιο ύφασμα. Με το αριστερό του χέρι, κρατά ένα μουσικό όργανο, το οποίο καταλήγει πίσω από το πόδι του και με το δεξί χέρι κρατά ένα αγγείο από όπου ρέει το νερό. Υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στο μηχανισμό του σιντριβανιού μέσω της πλάτης του αγοριού.

Τι δε βλέπω;

Είναι άγνωστο το πότε ακριβώς φιλοτεχνήθηκε, όπως επίσης είναι άγνωστος και ο γλύπτης. Βάσει τεχνοτροπίας, δεν ανήκει στη νεοελληνική γλυπτική, αλλά στην κατηγορία των διακοσμητικών γλυπτών του 19ου αιώνα και προέρχεται από το Παρίσι. Η θεματολογία και η τεχνική του θυμίζουν παρόμοια γλυπτά της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής περιόδου που κοσμούσαν βίλες και κήπους. Μάλιστα, στην ευρύτερη περιοχή του Ζαππείου και του Εθνικού Κήπου, έχουν αποκαλυφθεί πολυτελείς ρωμαϊκές βίλες. Το ελληνιστικό ροκοκό, όπως ονομάστηκε το ρεύμα αυτό της γλυπτικής, αγαπούσε τα καθημερινά θέματα και τους αντιήρωες (παιδιά, ηλικιωμένοι, γκροτέσκες φιγούρες, ζώα κλπ) και ήρθε να απαντήσει με ελαφρότητα στην ηρωική, ιδεαλιστική και αυστηρή κλασική γλυπτική.

Πληροφορίες

  • Διεύθυνση: Κήπος Ζαππείου

Βιβλιογραφία

 

Αντωνοπούλου Ζ., (2007), Η νεότερη γλυπτική στον κήπο του Ζαππείου, παρελθόν, παρόν και μέλλον, στο Monumenta,

http://www.monumenta.org/article.php?IssueID=2&lang=gr&CategoryID=3&ArticleID=6,

Tελευταία επίσκεψη 28/1/2013

 

Αντωνοπούλου Ζ., (2003), Τα γλυπτά της Αθήνας, Υπαίθρια Γλυπτική 1834-2004, Ποταμός