Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Λιοντάρι Πειραιά

Σήμερα, το Λιοντάρι του Πειραιά είναι αντίγραφο του γνήσιου λιονταριού, το οποίο απέσπασε ο Μοροζίνι το 1688 και κοσμεί το λιμάνι της Βενετίας.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )


    1945 Από τότε υπάρχει το αίτημα επιστροφής του γνήσιου λέοντα από τη Βενετία.

    1997 Τοποθετήθηκε το αντίγραφο.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1821)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Το μαρμάρινο γλυπτό πάνω σε βάθρο είναι αντίγραφο του αρχαίου λέοντα, ο οποίος ενδέχεται να βρισκόταν σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με εκτιμήσεις ιστορικών. Ο γνήσιος λέοντας βρίσκεται στο ναύσταθμό της Βενετίας, μαζί  με άλλους δύο από την Αθήνα, τους οποίους αφαίρεσε ο Μοροζίνι κατά την αποχώρηση του το 1688, μετά την εκστρατεία του για την πολιορκία των Τούρκων στην Ακρόπολη. Στη βάση του αντιγράφου υπάρχει μια επιγραφή, η οποία συνοψίζει την ιστορία του λέοντα σε δραματικό και ποιητικό τόνο. Άλλο ένα αντίγραφο υπάρχει στο μουσείο της Στοκχόλμης.

Τι δε βλέπω;

Ο γνήσιος λέοντας δε γνωρίζουμε ούτε πότε, ούτε από ποιον φιλοτεχνήθηκε. Φέρει ίχνη ρουνικής γραφής, πιθανότατα από Βίκινγκς μισθοφόρους του Μοροζίνι. Μια άλλη εκδοχή είναι να επρόκειτο για Βίκινγκς ακολούθους του βυζαντινού αυτοκράτορα Βασιλείου Β. Ο Πειραιάς ήταν το λιμάνι των Βενετοτουρκικών συγκρούσεων των 14ου και 15ου αιώνα, αλλά και σημείο πειρατικών επιθέσεων. Από την εποχή της αποβίβασης του Μοροζίνι το λιμάνι του Πειραιά αναφερόταν ως «Πόρτο Λεόνε», οι Οθωμανοί το αποκαλούσαν «Ασλάν Λιμάνι» και οι κάτοικοι «Πόρτο Δράκο». Οι ντόπιοι πίστευαν ότι οι δράκοι ήταν τεράστιοι άνθρωποι που μπορούσαν να μεταμορφωθούν σε λιοντάρια. Επίσης, θεωρούσαν ότι το λιοντάρι ήταν φύλακας του λιμανιού κι ένιωθαν ασφαλείς. Ο τούρκικος θρύλος έλεγε ότι μια έγκυος γυναίκα κοίταξε το λιοντάρι και γέννησε ένα απεχθές τέρας, το οποίο οι Τούρκοι θανάτωσαν αμέσως.

Πληροφορίες

  • Διεύθυνση: Ακτή Μιαούλη

Βιβλιογραφία

Μπελαβίλας Ν., (2021), Ιστορία της πόλης του Πειραιά, 19ος και 20ος αιώνας, εκδόσεις Αλεξάνδρεια

 

Setton K., (1975), Athens in the Middle Ages, London: Variorum Reprints