Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Μοναστηράκι

Το Μοναστηράκι είναι μια διαχρονικά πολυσύχναστη περιοχή με λαϊκό χαρακτήρα, χτισμένη σχεδόν εξ ολοκλήρου πάνω σε αρχαιότητες.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )


    1895 Περίπου τότε ξεκίνησε το Γιουσουρούμ, αν και η περιοχή είχε από πριν τη φυσιογνωμία ανατολίτικου παζαριού.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1821)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Το Μοναστηράκι είναι μια περιοχή χτισμένη σχεδόν εξ ολοκλήρου πάνω σε αρχαιότητες, οι οποίες είναι ορατές σε ορισμένα σημεία κάτω ή γύρω από την πλατεία. Στο πολυσύχναστο αυτό σημείο συνδιαλέγεται όλη η ιστορία και η μνημειακή γενεαλογία της Αθήνας με τη σύγχρονη πόλη. Στο βάθος, νότια, η μεγαλειώδης κλασική Ακρόπολη, ανατολικά η ρωμαϊκή Βιβλιοθήκη του Αδριανού με την εντυπωσιακή πρόσοψη και δίπλα της το οθωμανικό τζαμί του Τζισταράκη, βόρεια η βυζαντινή/ μεταβυζαντινή Παναγιά Παντάνασσα, δυτικά ο σταθμός των τρένων του 19ου αιώνα, ολόγυρα τα εμπορικά κτίρια του 20ου και τέλος, η μοναδική διαμόρφωση της ίδιας της πλατείας, έργο του 21ου αι. Το Μοναστηράκι είναι σημαντικός κόμβος συγκοινωνιών και είναι διάσημο για το Κυριακάτικο παζάρι (Γιουσουρούμ) παλαιών αντικειμένων στην κοντινή πλατεία Αβησσυνίας, αν και πλέον στην περιοχή κυριαρχούν τα τουριστικά είδη και τα είδη ρουχισμού. Διαθέτει κάποια bars, κυρίως εναλλακτικού τύπου, καφετέριες και ουζερί, τα περισσότερα εξ’ αυτών επί της οδού Αδριανού. Επίσης, υπάρχουν καφετέριες/ bars  σε ταράτσες κτιρίων ή υψηλούς ορόφους με εξαιρετική θέα.

Τι δε βλέπω;

Το Μοναστηράκι είναι μια διαχρονικά πολυσύχναστη περιοχή με λαϊκό χαρακτήρα. Φιλοξενούσε σιδηρουργεία και κάθε λογής καταστήματα, τα οποία έδιναν στην πόλη μια ανατολίτικη πινελιά. Το 19ο αιώνα, η μυρωδιά του δέρματος ήταν έντονη στην οδό Πανδρόσου, εξαιτίας των εργαστηρίων κατασκευής τσαρουχιών. Το όνομά του το Μοναστηράκι το πήρε από το μικρό μοναστήρι (Παναγία Παντάνασσα σήμερα), το οποίο βρίσκεται επί της ομώνυμης πλατείας. Η αγορά του Μοναστηρακίου παλιότερα ήταν πολύ φθηνή και σε αυτή συνέρρεαν κάτοικοι από όλη την πόλη για να βρουν προϊόντα σε καλύτερη τιμή. Σήμερα, οι τιμές των προϊόντων είναι περίπου ίδιες με της υπόλοιπης αγοράς.

Βιβλιογραφία

Γιοχάλας Θ., Καφετζάκη Τ., (2013), Αθήνα, Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία, Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Μελαμπιανάκη Ε. (2006), Οι πλατείες της Αθήνας 1834-1945, διαδικασία διαμόρφωσης, λειτουργία- πολεοδομική σημασία, Ε.Μ.Π., διδακτορική διατριβή

Μιχελή Λ., (1997), Μοναστηράκι: Από το Σταροπάζαρο στο Γιουσουρούμ, Εκδόσεις Ωκεανίδα

Επιτόπια παρατήρηση επιστημονικών επιμελητών

Συλλογικό έργο, (χ.χ.), Αθήνα, τεκμήρια φωτογραφικού αρχείου, Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης