Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Ναός Ποσειδώνος- Σούνιο

Ο Ναός του Ποσειδώνος στο Σούνιο, είναι δωρικός περίπτερος ναός στο νοτιότερο ακρωτήρι της Αττικής.

  1. Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )


    Από τα τέλη του 19ου αι. ως και το 1915 γινόντουσαν συστηματικές ανασκαφές.

    1884 Ανασκαφές από τον Dorpfeld.

    1899 Πρώτη ανασκαφή του Βαλέριου Στάη για λογαριασμό της Αρχαιολογικής Εταιρείας.

    1915 Δεύτερη ανασκαφή του Βαλέριου Στάη για λογαριασμό της Αρχαιολογικής Εταιρείας.

    1994 Ξεκίνησαν πρόσφατες ανασκαφές από την Αρχαιολογική Εταιρεία.

  2. Οθωμανική εποχή (1453- 1821)


  3. Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)


  4. Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)


    Το ιερό ερειπώνεται.

  5. Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)


  6. Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)


    Κατασκευάστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. από μάρμαρο Αγριλέζας (κοντινή περιοχή) και ο αρχιτέκτονας πιθανότατα είναι ο ίδιος με αυτόν που κατασκεύασε το Ναό του Ηφαίστου (Θησείο), καθώς οι δύο ναοί μοιάζουν.

  7. Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)


  8. Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)


  9. Προϊστορία (-1100 π.Χ.)


Τι βλέπω;

Ο ναός του Ποσειδώνα είναι ένας δωρικός περίπτερος ναός, μήκους 31,12 μ. και πλάτους 13,7 μ. Αποτελείται από 6 κίονες στις στενές πλευρές και 13 στις μακρές. Παρότι ναός δωρικού ρυθμού, έχει πολλές ιωνικές επιδράσεις, όπως η εσωτερική ιωνική ζωφόρος. Βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Αττικής και εντός πώρινου οχυρωματικού περιβόλου, αν και ο ίδιος είχε δικό του περιτείχισμα. Είναι κατασκευασμένος σε πλάτωμα, ώστε να δεσπόζει και να φαίνεται καθαρά από μακριά. Ο Αίλιος (Ρωμαίος ιστορικός) αναφέρει ότι το Σούνιο μοιάζει με χέρι που απλώνεται για να δεχτεί τους ναυτικούς. Το ακρωτήρι αυτό εκτός από ψηλό, είναι και πολύ απότομο. Γι’ αυτό το λόγο είναι και εξαιρετικά όμορφο. Ο επισκέπτης έχει τη θάλασσα ακριβώς από κάτω του κι έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει τόσο την ανατολή όσο και τη δύση του ηλίου σε ένα σπάνιο τοπίο. Αξίζει επίσης να αναφερθεί, ότι σε κοντινό λόφο βρίσκεται και ο ναός της Αθηνάς Σουνιάδος, ιωνικού ρυθμού (5ος αιώνας π.Χ).

Τι δε βλέπω;

Η περιοχή του Σουνίου κατοικείτο από τα προϊστορικά χρόνια (Εποχή του Χαλκού). Είναι γνωστή από την περίοδο κατά την οποία γράφτηκαν τα ομηρικά έπη. Υπήρξε σημείο μεγάλης οικονομικής και στρατηγικής σημασίας στην αρχαιότητα, λόγω των ορυχείων αργύρου και της υψηλής ορατότητας εχθρικών πλοίων. Γι’ αυτό και οι Αθηναίοι είχαν εγκαταστήσει εκεί ναυτική βάση κατά τα κλασικά χρόνια. Εκεί, επίσης, έκριναν ότι έπρεπε να τιμήσουν τον Ποσειδώνα, θεό της θάλασσας. Η χωροθέτηση αυτή πιθανόν συνδέεται με την κοινωνική στρωμάτωση της πόλης στην αρχαιότητα. Ο Ποσειδώνας, ως προστάτης της θάλασσας, παρέπεμπε ευθέως στο εμπόριο και τη ναυτιλία και όχι στη φιλοσοφία και τις τέχνες. Συνεπώς, μάλλον ταυτιζόταν περισσότερο με τον καθημερινό μόχθο και ίσως η τοποθέτηση του ναού εκτός πόλης να μην είναι τυχαία. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι καιρικές συνθήκες στο συγκεκριμένο σημείο. Οι βόρειοι άνεμοι πνέουν ακατάπαυστα στη θέση αυτή. Ήταν το ιδανικό σημείο ούτως ώστε να κατευναστεί οποιοσδήποτε θυμός του θεού. Πριν από το συγκεκριμένο ναό υπήρχε ένας μικρότερος, της αρχαϊκής εποχής, του οποίου η ανοικοδόμηση σταμάτησε λόγω εισβολής των Περσών. Εντός των τειχών υπήρχαν οικίες, νεώσοικοι και άλλες εγκαταστάσεις. Δυτικά του ναού υπήρχαν στοές για τους επισκέπτες. Στη ζωφόρο του αναπαρίσταντο η Κενταυρομαχία, η Γιγαντομαχία και οι άθλοι του Θησέα. Στα νεότερα χρόνια, οι ξένοι ναυτικοί που περνούσαν από το Σούνιο, έπαιρναν μέλη του ναού, τα οποία σήμερα βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βενετία και τη Γερμανία.

Βιβλιογραφία

Οικονομάκου Μ., (2010), Λαυρεωτική, Υπουργείο Πολιτισμού,

Οικονομάκου Μ., (2012), Ιερό Ποσειδώνος στο Σούνιο, Οδυσσεύς, Υπουργείο Πολιτισμού,

http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2390

Τελευταία επίσκεψη 3/9/2013

Φωκά Ι., Βαλαβάνης Π., (1994), Περίπατοι στην Αθήνα και την Αττική, τόποι, θεοί, μνημεία, Κέδρος

Camp J., (2001), The Archaeology of Athens, Yale University Press, New Haven and London

Oikonomakou M., (2014), Sounion, in Navigating the routes of Art and Culture, Part 3, Athens, Ministry of Culture and Sports