Tο νέο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας σέβεται το περιβάλλον του, χωρίς να χάνει τη σύγχρονη ταυτότητά του.
Νεότερη και Σύγχρονη εποχή (1821 - )
1997 Προκηρύχθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.
2002 Ολοκλήρωση.
Οθωμανική εποχή (1453- 1821)
Βυζαντινή εποχή (331 μ.Χ.- 1453)
Ρωμαϊκή εποχή (30 π.Χ.- 330 μ.Χ.)
Ελληνιστική εποχή (322- 31 π.Χ)
Κλασική εποχή (478-323 π.Χ)
Αρχαϊκή εποχή (800-479 π.Χ)
Γεωμετρική εποχή (-1100- 800 π.Χ)
Προϊστορία (-1100 π.Χ.)
Τι βλέπω;
Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε “τολμηρό” κτίριο, δεδομένου ότι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και ανάμεσα σε πολλά νεοκλασικά, εκλεκτικιστικά και κλασικομοντέρνα κτίρια. Παρόλα αυτά, το νέο κτίριο τη Εθνικής Τράπεζας σέβεται το περιβάλλον του, χωρίς να χάνει τη σύγχρονη ταυτότητά του. Όπως σημειώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος:
“H νεομοντέρνα μνημειακότητα του κτιρίου με το στιβαρό διεθνιστικό της ύφος βρίσκεται σε συνειδητή αντιλογία με την κλασικιστική γραμμή του ιστορικού της περίγυρου. Το αρχιτεκτόνημα αποτελείται από ένα βασικό όγκο, τμήματα του οποίου αφαιρούνται με τρόπο ώστε το πρωταρχικό στερεό να παραμένει πάντα σαφώς προσδιορισμένο. Η αρχή της συμμετρίας στη διαμόρφωση της κύριας όψης της οδού Aιόλου είναι το μόνο κοινό στοιχείο της με το παρακείμενο νεοκλασικό κτίριο της Τράπεζας. Οι άλλες δύο όψεις αντιμετωπίζονται ως όψεις συνοδείας.”
Πρόκειται για κτίριο εμβαδού 6.500 τ.μ. Στο ισόγειο αναδεικνύονται τμήματα των αναλημματικών τοίχων της αρχαίας Αχαρνικής οδού και ο πωρόλιθος του κτιρίου είναι βαμμένος στο χρώμα της άμμου. Ο πωρόλιθος στις όψεις χωρίζεται σε οριζόντιες ζώνες, πράγμα που δίνει τη δυνατότητα στο κτίριο να “παίζει” με τις φωτοσκιάσεις.
Τι δε βλέπω;
Το κτίριο βραβεύτηκε σε πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Σχεδιάστηκε από Έλληνες αρχιτέκτονες (Ειρήνη Σακκελαρίου, Μόρφω Παπανικολάου, Μαρία Πολλάνη), αλλά υπάρχει και η υπογραφή του Mario Botta, ο οποίος είχε το ρόλο συμβούλου. Ο πρώτος και ο δεύτερος όροφος περιλαμβάνουν μια αίθουσα 400 ατόμων, εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Στον τρίτο και τον τέταρτο, υπάρχουν γραφεία, ενώ στον πέμπτο, VIP χώροι εστίασης, βιβλιοθήκη και ξενώνες. Τέλος, υπάρχει κεντρικό αίθριο, από το οποίο φωτίζεται φυσικά το κτίριο. Αρχική φιλοδοξία ήταν το νέο αυτό κτίριο να δημιουργήσει μια αρχιτεκτονική τάση που να συμπαρασύρει ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο, κάτι που τελικά δε συνέβη.
Πληροφορίες
- Διεύθυνση: Αιόλου & Σοφοκλέους
Βιβλιογραφία
http://ha.nbg.gr/editions/editions5/pdf/ktirio.pdf
Τελευταία επίσκεψη 24/11/2013
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (2000), Κτίριο Διοίκησης Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος , Culture 2000,
http://www.culture2000.tee.gr/ATHENS/GREEK/main2.html
Τελευταία επίσκεψη 24/11/2013